Piraten-IPTV, strafrechtelijke vervolging en boetes voor 1.800 gebruikers: wat zij riskeren

De gebruikers wisten dat zij vervolging riskeerden en werden één voor één opgespoord door de Guardia di Finanza: zo werkte het in de streek van Varese ontdekte piraten-IPTV-netwerk

Het was slechts een kwestie van tijd voordat het eindelijk gebeurde: de politie ging over van woorden op daden en deed aangifte van 1.800 abonnees op een illegaal televisienetwerk dat wordt gerund door een 70-jarige man uit Varese. De operatie, uitgevoerd door de Guardia di Finanza, maakte een einde aan een omzet van meer dan een half miljoen euro, terwijl een lange reeks problemen begon voor gebruikers van de illegale IPTV, die zich nu voor de rechter zullen moeten verantwoorden voor het misdrijf van heling.

De man die verantwoordelijk was voor het illegale distributienetwerk voor streaming content was een man uit Varese, niet erg jong meer (hij is 70 jaar) maar nog steeds beslist slim als het waar is dat zijn illegale activiteit hem vanaf 2017 tot nu toe een goede 500.000 euro heeft opgeleverd. De man liet de gebruikers onder meer een soort contract ondertekenen waardoor zij nog meer in de problemen kwamen, aangezien hij aangaf dat aanmelding bij de dienst in strijd met de wet kon zijn. De gebruikers konden hiervan immers niet op de hoogte zijn, vandaar de klacht: heling. De 70-jarige man werd beschuldigd van namaak, inbreuk op intellectuele eigendom en computerfraude. De belangrijkste fout die hij maakte, was dat hij zichzelf had betaald via traceerbare betaalmethoden.

IPTV-piraterij: hoe de “pezzotto” werkte

De Varese IPTV “pezzotta” bood zijn gebruikers gecodeerde inhoud van Mediaset Premium, Sky, Dazn en Disney Channel in ruil voor een maandelijkse vergoeding. Films, tv-series en wedstrijden konden daardoor onbeperkt en tegen een spotprijs worden bekeken.

De IPTV-exploitant deinsde er onder meer niet voor terug de logo’s van de omroepen te gebruiken om reclame te maken voor de dienst, die gebruikers dankzij een gewone internetbrowser vanaf pc’s, smartphones, tablets of andere apparaten konden gebruiken. Om zich te abonneren was het echter noodzakelijk het “contract” te aanvaarden waarin de gebruikers uitdrukkelijk het risico van civiele en strafrechtelijke vervolging aanvaardden.

Aannemend dat de gebruiker het contract aanvaardde, hoefde hij alleen de betaling te verrichten (via een bankoverschrijving of op een prepaid kaart) en zijn MAC-adres (Media Access Control, een nummer dat een specifiek apparaat op een netwerk identificeert) door te geven, waarna Varesino de transmissie van inhoud naar alle door de gebruiker geregistreerde apparaten opende.

IPTV-piraterij: de gevolgen voor gebruikers

Dit geval, en de manier waarop het is afgelopen, laat zien hoe degenen die tegenwoordig in Italië illegale streamingdiensten aanbieden of kopen, dat doen met het idee dat ze ongestraft hun gang kunnen gaan. Niet alleen waren de betalingen gemakkelijk te traceren, maar ook het gebruikte technische systeem maakte het gemakkelijk de ontvanger van de illegale videostream te traceren. Het “contract” is de kers op de taart: de gebruiker stemt er uitdrukkelijk mee in strafrechtelijke vervolging te riskeren.

Een dergelijke vervolging heeft inderdaad plaatsgevonden: op het delict heling staat een gevangenisstraf van 2 tot 8 jaar en boetes van 516 tot 10.329 euro (maximaal 6 jaar gevangenisstraf en maximaal 516 euro boete als het delict bijzonder licht is). Het is nu aan de klanten van piraattelevisie om zich voor de rechter te verdedigen en op eigen kosten te bewijzen dat zij geen strafbaar feit hebben gepleegd, zelfs indien zij een contract hebben ondertekend waarin zij beweren een strafbaar feit te hebben gepleegd.