Wat zijn lettertypen en hoe installeer je ze op PC’s en Macs

Beter bekend als de lettertypen die in Word en grafische programma’s worden gebruikt, kunnen ze gemakkelijk op je Windows PC of Mac worden geïnstalleerd

Hoewel we ze elke dag gebruiken, weten we er maar weinig van en van de geschiedenis – meer dan honderd jaar oud – die ermee gepaard gaat. Hoewel wij ze als een zuiver moderne uitvinding beschouwen, vinden lettertypes hun oorsprong in de tweede helft van de 15e eeuw, toen de Duitser Johann Gutenberg de beweegbare typedruk uitvond.

Van toen af evolueerden lettertypefamilies en veranderden zij steeds weer van vorm en grootte, totdat zij “dematerialiseerden” en de lettertypes werden die wij kennen (of zouden moeten kennen) en dagelijks gebruiken. Steve Jobs speelde een fundamentele rol in dit proces: met de presentatie van de eerste Macintosh in 1984 konden gebruikers eindelijk het grafische en typografische uiterlijk van de pagina op het scherm controleren en kiezen.

Wat zijn lettertypes

Als we het over lettertypes hebben, bedoelen we een familie alfanumerieke tekens (alle letters van het alfabet, cijfers en de belangrijkste leestekens) die op het scherm kunnen worden weergegeven of kunnen worden afgedrukt en die worden gekenmerkt door stilistische en compositorische consistentie. De verschillende lettertypes worden hoofdzakelijk onderscheiden in serif (met korrels, een grafisch element dat typisch is voor lettertypes zoals Times New Roman) en sans serif (zonder korrels, zoals Arial).

Hoewel het besturingssysteem van de computer de gebruiker tientallen en tientallen lettertypes biedt om te gebruiken, is het altijd mogelijk om gratis lettertypes (in .ttf; .otf en .fon formaten) te downloaden en op uw computersysteem te installeren.

Hoe installeert u lettertypes in Windows

Er zijn verschillende manieren om lettertypes aan Windows toe te voegen. Het eenvoudigste is met de rechtermuisknop te klikken op het te installeren lettertype en in het pop-up menu te klikken op “Installeren”: binnen enkele ogenblikken kunt u het al gebruiken voor uw documenten of folders. Als alternatief kunt u Windows 10-lettertypes installeren (dit proces werkt ook met eerdere versies van Microsofts besturingssysteem) door “Deze computer” te openen, de harde schijf te openen waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd, te dubbelklikken op de map “Windows” en vervolgens op Lettertypes: sleep de lettertypebestanden naar de map en zodra de overdracht is voltooid, kunt u ze gaan gebruiken. Dezelfde map kan worden bereikt door het “Configuratiescherm” te openen, het gedeelte “Uiterlijk en aanpassing” te kiezen en tot slot “Lettertypen”.

Hoe installeert u lettertypen op de Mac

Een soortgelijke discussie als u een Apple-computer gebruikt: om lettertypen op de Mac toe te voegen kunt u twee verschillende paden volgen, afhankelijk van het aantal lettertypen dat u wilt installeren. Nadat u het lettertype hebt gedownload, opent u het voorbeeld (door op het bestand te dubbelklikken) en klikt u op de knop “Installeren” rechtsonder in het venster. Anders kunt u “Font Book” starten (een programma dat zich in de map “Programma’s” van uw Mac bevindt) en de lettertypebestanden die op uw Mac moeten worden geïnstalleerd, rechtstreeks naar het venster slepen: gewoon de bestandsoverdrachttijd afwachten en u bent klaar.