Windows 11 is hier: hoe installeer je het nu

Windows 11 dag is hier: vandaag markeert het einde van het Windows 10 tijdperk en het begin van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Zo installeert u het op compatibele pc’s

Vanaf vandaag, 5 oktober 2021, is het nieuwe pc-besturingssysteem van Microsoft officieel beschikbaar: Windows 11 is eindelijk gearriveerd, hoewel niet iedereen het meteen zal kunnen installeren. En, om de waarheid te zeggen, niet iedereen wil dat doen, omdat Microsoft zeer strenge grenzen heeft gesteld voor degenen die terug willen gaan na het updaten van hun computer naar Windows 11.

Het moet dus ook gezegd worden dat veel computers niet in staat zullen zijn om Windows 11 te installeren, omdat ze niet compatibel zijn met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, dat, zoals nu bekend is, veel strengere systeemeisen heeft dan Windows 10. Vooral wat betreft de befaamde “TPM 2.0”, die ontbreekt op PC’s die niet erg recent zijn (maar zelfs niet zo oud, om de waarheid te zeggen). Voor Windows 11 wordt dan ook een “zacht debuut” verwacht, en niemand verwacht een snelle penetratie van het nieuwe OS in de vloot van machines die reeds wereldwijd actief zijn. Wat wel zeker is, is dat (geleidelijk) alle nieuwe pc’s die vanaf vandaag worden verkocht, Windows 11 vooraf in de fabriek geïnstalleerd zullen hebben. Op de andere komt Windows 11 als upgrade.

Hoe kunt u uw pc upgraden naar Windows 11

Diegenen die vandaag een pc hebben met een origineel exemplaar van Windows 10, vanaf versie 2004 (dat wil zeggen de eerste grote halfjaarlijkse update in 2020), kunnen hun besturingssysteem volledig gratis upgraden naar Windows 11, zolang hun pc aan alle andere minimumvereisten van Windows 11 voldoet.

De upgrade kan niet worden geforceerd: u moet wachten tot Microsoft deze voor elke afzonderlijke pc vrijgeeft en dat kan helaas weken of zelfs maanden duren. Microsoft wil in feite een herhaling voorkomen van de problemen die zich al hebben voorgedaan met enkele recente Windows 10-updates, toen miljoenen computers over de hele wereld problemen begonnen te vertonen na de update.

Windows 11 zal daarom worden gedistribueerd als een normale update via Windows Update en wanneer deze beschikbaar komt, zal het Windows 10-hulpprogramma de gebruiker op de hoogte brengen met de uitnodiging om zijn exemplaar van Microsofts nieuwe besturingssysteem te downloaden en te installeren.

Het is duidelijk dat dit meer is dan alleen een update, dus het zal even duren om deze te downloaden en te installeren, dus we raden aan deze procedure uit te voeren wanneer we er zeker van zijn dat de computer niet enkele uren nodig zal zijn voor het werk. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.

Windows 11: installeren of wachten?

Wie Windows 11 als eerste krijgt, staat voor de keuze: nu installeren of afwachten of het nieuwe besturingssysteem bugs bevat en problemen veroorzaakt voor pc’s?

De vraag is helemaal niet zo dom, want Microsoft heeft helaas een maximale tijd van 10 dagen vastgesteld om de goedheid van Windows 11 te evalueren. Na deze zeer korte periode zullen we niet meer kunnen terugschakelen naar Windows 10.