Hoe maak je haakjes op pc’s en Macs

Haakjes zijn makkelijk te typen op pc’s en Macs, maar soms kost het veel tijd: hier lees je hoe je het moet doen en alle opties.

Als je geen wiskundige bent of een fan van vergelijkingen, zul je zelden haakjes hoeven te gebruiken op het toetsenbord van je pc. Online lessen, huiswerk voor steeds meer digitale kinderen of zelfs eenvoudige nieuwsgierigheid kunnen er echter toe geleid hebben dat u zich ten minste één keer in uw leven hebt afgevraagd hoe u beugels op een PC moet zetten. In tegenstelling tot ronde en vierkante haakjes verschijnen gekrulde haakjes niet op toetsenborden. Dat komt omdat ze, zoals we al eerder hebben gezegd, niet veel worden gebruikt in tekstverwerkingsprogramma’s zoals Word.

De eenvoudigste oplossing die in je opkomt als je een haakje nodig hebt, is het te zoeken in de speciale symbolen. De procedure in Word is vrij lang: u moet het pad Invoegen > Symbool invoegen volgen en dan door de honderden symbolen zoeken naar het symbool dat u nodig hebt en ten slotte op ok drukken. Er zijn echter veel eenvoudiger manieren om dit symbool rechtstreeks vanaf het toetsenbord in te voegen. In dit artikel zullen we op een eenvoudige en duidelijke manier uitleggen hoe je de haakjes op de PC doet.

Parenthese op PC: hoe doe je het

Normale PC’s hebben, zoals we al eerder zeiden, het symbool van de haakjes niet op het toetsenbord. Dus hoe stop je het erin? Typ gewoon een heel eenvoudige toetsencombinatie: AltGr (rechts van de spatiebalk) +Shift (toets met het pijltje omhoog) + toets met de vierkante haakjes.

In het begin lijkt de combinatie misschien een beetje moeilijk, maar als u hem een paar keer gebruikt, zult u hem gemakkelijk onthouden. Druk op AltGr met de duim van uw rechterhand, druk op [ met de wijsvinger van uw rechterhand en druk op Shift met uw linkerhand. Als u gewend bent toetsen met alle tien vingers in te drukken, kunt u ook één hand gebruiken. Gebruik je duim om AltGr in te drukken, je ringvinger om Shift rechts in te drukken en je middelvinger om de bracket in te drukken.

Parenthesis op de Mac: hoe doe je het

Laten we eens kijken hoe je de bracket op de Mac doet. Apple producten zijn altijd beschouwd als de meest technologische en geavanceerde, maar u zult verbaasd zijn te horen dat ze ook gemakkelijker te gebruiken zijn dan producten met andere besturingssystemen. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop u de accolade invoert: op een Mac, draagbaar of desktop, drukt u gewoon op Alt (rechts of links) + Shift +[ of Alt + Shift + ].

Een ander stukje informatie dat nuttig kan blijken, is weten hoe u de accolade invoert op het Engelse toetsenbord. Het kan gebeuren dat uw computer in de fabriek is ingesteld op het Engelse toetsenbord. U kunt dit zien doordat ENG verschijnt in de menubalk onderaan het scherm. Als u wilt oefenen met dit type toetsenbord, dan moet u weten dat het haakje wordt verkregen door de Shift-toets + de vierkante haakjes-toets in te drukken. Als u namelijk een Amerikaans fysiek toetsenbord bekijkt, zult u zien dat het haakjes-symbool zich in precies dezelfde toets bevindt als het vierkante haakje, maar dan bovenaan. Net zoals we Shift + 8 gebruiken om een rond haakje te openen (duidelijk zichtbaar in de toets boven het cijfer 8), zo kunnen we op een Amerikaanse computer Shift +[ gebruiken om een haakje te openen op het toetsenbord.