Instructies voor het formatteren van PC’s en Macs

In sommige gevallen is het nodig de PC te formatteren, bijvoorbeeld als het besturingssysteem crasht, als u naar een andere versie van het OS wilt overschakelen, of als u het systeem wilt herstellen en sommige inefficiënties wilt proberen te verhelpen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar u zult van tevoren een aantal dingen moeten doen, en ook het bestand moeten hebben om het nieuwe besturingssysteem te installeren. Laten we eens kijken hoe u Windows PC’s en MacBooks op de juiste manier kunt formatteren.

Hoe Windows PC te formatteren

Het formatteren van Windows PC is vrij eenvoudig, u kunt het doen met een CD-Rom medium of via een USB-stick. Hier volgen alle details voor Windows 7, 8 en 10.

Data Backup

Het formatteren van uw pc zal resulteren in het verlies van al uw gegevens, daarom moet u een back-up maken voordat u verder gaat. In dat geval moet u de belangrijkste bestanden, waaronder documenten, afbeeldingen en video’s, selecteren en opslaan op een extern medium zoals een USB-stick. U kunt uw gegevens ook opslaan in een cloudservice, zodat ze na het formatteren online toegankelijk zijn.

Om sneller een back-up te kunnen maken van uw pc op Windows 10 is er de app Bestandsgeschiedenis, waarmee u kunt kiezen van welke mappen u een back-up wilt maken, waarna u eenvoudigweg naar uw harde schijf kunt wijzen en snel en eenvoudig aan de slag kunt. In Windows 7 is er een soortgelijk programma genaamd Backup and Restore, u hoeft alleen maar het hulpprogramma te openen, de optie New Backup te selecteren en te kiezen welke bestanden u wilt downloaden om te voorkomen dat u ze kwijtraakt wanneer u uw pc formatteert.

Driver Download

Naast het maken van back-ups van uw gegevens is het belangrijk om de stuurprogramma’s van uw besturingssysteem te downloaden, aangezien Windows niet altijd in staat is om deze items precies te synchroniseren met hardwarecomponenten. Als dit het geval is, Google dan het model van uw PC en u krijgt meteen de complete lijst met drivers, bijvoorbeeld “HP Pavilion G6 drivers”. Tot slot hoeft u alleen nog maar de stuurprogramma’s op uw pc te zoeken en deze te downloaden, met behulp van een standaard USB-stick of een ander extern opslagmedium.

Het besturingssysteem

Nadat u al uw belangrijke gegevens en stuurprogramma’s hebt veiliggesteld, hebt u het installatiebestand voor het besturingssysteem nodig om Windows 10, 8 of 7 te formatteren. Met een kopie kunt u dezelfde CD gebruiken die u de eerste keer gebruikte, anders moet u een kopie van de ISO-image verkrijgen. Dat kan snel op het webportaal van Microsoft, maar dan moet je wel de productsleutel hebben, een unieke code waarmee je toegang krijgt tot de diensten van het Amerikaanse bedrijf.

Om de ISO-image te downloaden kun je een cd gebruiken, of het installatiebestand op een usb-stick kopiëren met het programma Media Creation Tool in Windows 8 en 10, een gratis toepassing die je op je pc kunt downloaden. Als u de productsleutel of Media Creation Tool niet kunt downloaden, kunt u Windows ook kopen op de officiële website of op marktplaatsen zoals Amazon. Zorg ervoor dat uw licenties geldig zijn.

Het BIOS of UEFI configureren

Voordat u uw pc formatteert, moet u nog één ding doen: het BIOS of UEFI configureren, afhankelijk van de versie van het besturingssysteem dat u op uw computer gebruikt. De meeste moderne pc’s met Windows 8 en 10 hebben UEFI, een evolutie van het BIOS, dat wordt geactiveerd door naar Algemene instellingen te gaan in het menu Start. Vervolgens moet u klikken op Bijwerken en beveiliging, vervolgens het onderdeel Herstellen selecteren en de optie Nu opnieuw opstarten kiezen.

Voor de volgende stap moet u doorgaan met het onderdeel Problemen oplossen, dus u hoeft alleen maar op Geavanceerde opties te klikken, verder te gaan met UEFI-firmware-instellingen en ten slotte de optie Opnieuw opstarten te kiezen om de UEFI-configuratie uit te voeren. Als uw PC ouder is en dus nog steeds de BIOS-omgeving heeft, moet u de computer opnieuw opstarten en zodra u het beginscherm ziet de toetsen F2, Delete of F10 indrukken, waarbij u deze toetsen één voor één uitprobeert totdat de BIOS-pagina wordt geopend.

Nu moet u naar het gedeelte Geavanceerd gaan, waar verschillende opties zijn, maar degene die u interesseert is het onderdeel Opstartvolgorde. Daarna moet u de media met de versie van het besturingssysteem plaatsen, de CD of USB stick in de PC laden en de nieuwe configuratie opslaan. Als u Windows wilt upgraden naar een nieuwere versie, bijvoorbeeld van 7 naar 10, moet u wellicht Secure Boot uitschakelen, een systeem dat het laden van het standaard besturingssysteem beschermt, door in plaats daarvan het oudere BIOS te activeren.

Formatteer uw pc

Na alle voorbereidende stappen kunt u eindelijk beginnen met het formatteren van uw Windows-pc. Het enige wat u hoeft te doen is de harde schijf te laden, hem op te starten en de optie Aangepaste installatie te kiezen, het type schijftoewijzing te kiezen dat aan uw behoeften voldoet en het onderdeel Drive-opties te kiezen. Klik vervolgens op Formatteren en wacht tot de procedure is voltooid. Meestal duurt dit enkele minuten tot maximaal een uur.

Nadat de PC is geformatteerd, volgt u de wizards, waarbij u de eerste configuratie van het besturingssysteem uitvoert met de keuze van de taal en andere algemene instellingen. Om Windows 10 te formatteren, kunt u ook een eenvoudig systeemherstel uitvoeren, wat een eenvoudigere manier is om uw toepassingen en gegevens die op uw pc zijn opgeslagen, te bewaren, wat een effectieve oplossing is als er bijvoorbeeld een update is misgegaan.

Om Windows 7 zonder cd te formatteren, kunt u de herstelpartitie gebruiken, als u die functie op uw computer hebt. In dit geval moet u uw PC opnieuw opstarten, wachten tot het eerste scherm verschijnt en op F9 of Alt-toets met F10 drukken. Zodra u de sectie Partitie herstellen van uw computer opent, selecteert u de optie Volgende en vervolgens de optie Installeren, kiest u de Aangepaste procedure, klikt u op Drive-opties, formatteert u en herstelt u de vorige versie van het besturingssysteem.

Hoe formatteert u Mac

Het formatteren van uw Mac is nog eenvoudiger dan de procedure voor Windows, dankzij de Herstel-functie die aanwezig is in alle Apple pc’s, zoals MacBook, Mac en iMac. Hier leest u hoe u dat in detail doet.

Gegevensback-up

Voordat u uw macOS-besturingssysteem formatteert, is het essentieel om belangrijke informatie te bewaren door een gegevensback-up te maken. Om dit te doen kunt u de native Time Machine-functie gebruiken, zodat u uw bestanden op een extern medium kunt opslaan, zoals een harde schijf of USB-stick. U hoeft alleen de hardware op uw Mac aan te sluiten, de optie Als back-upschijf gebruiken te selecteren, de gegevens te kopiëren en desgewenst een wachtwoord in te voeren via de optie Back-upschijfversleuteling.

Formatteer uw Mac met Recovery

De eenvoudigste oplossing voor het formatteren van uw Mac is via de Recovery-modus, een native functie waarmee u het macOS-besturingssysteem binnen uw pc snel en eenvoudig kunt herstellen. Eerst moet je de computer uit- en aanzetten, daarna moet je de toetsencombinatie cmd + R gebruiken totdat het Apple-logo verschijnt, om het scherm te openen dat is gewijd aan het herstel van het besturingssysteem.

Op dit punt hoef je alleen maar de Italiaanse taal te kiezen, de optie macOS Utility te selecteren en het item Reinstall macOS te kiezen. Met deze operatie kunt u de versie van het Apple besturingssysteem herstellen, zonder gegevens te verliezen of wijzigingen aan te brengen, maar het is altijd raadzaam om een back-up te maken voor het geval dat. Als alternatief kunt u uw pc terugzetten naar de fabrieksinstellingen, wat wordt aanbevolen als u ernstige problemen hebt die drastischer maatregelen vereisen.

Om uw Mac te formatteren en terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, wat zal resulteren in het verlies van al uw opgeslagen gegevens en geïnstalleerde programma’s, moet u hetzelfde proces herhalen, dus u moet uw pc uitzetten, opnieuw opstarten en de combinatie cmd + R typen totdat u het Apple-logo op het scherm ziet. Dit brengt u terug naar het scherm Recovery, waar u de optie macOS Utility moet kiezen.

De volgende stap is het kiezen van het onderdeel Disk Utility, waarbij u op Initialize klikt om te beginnen met het formatteren van uw pc. Als de operatie is voltooid, hoeft u alleen nog maar het scherm te sluiten en vervolgens de optie MacOS opnieuw installeren te selecteren (in sommige oudere versies kan de optie OS X opnieuw installeren verschijnen). Op dit punt moet u het besturingssysteem installeren, de instructies volgen en het wachtwoord invoeren dat u gebruikt om in te loggen op uw Mac.

Hoe formatteert u uw Mac voordat u hem verkoopt

Als u uw Mac verkoopt, is de procedure voor het formatteren iets anders. Ten eerste moet u altijd een back-up van uw gegevens maken door uw bestanden op een harde schijf op te slaan. Vervolgens moet u iTunes uitschakelen door naar het programma te gaan en Accounts te kiezen, vervolgens Machtigingen te selecteren en ten slotte op Machtigingen verwijderen te klikken.

De volgende stap is toegang krijgen tot iCloud door naar het Mac-menu te gaan, Systeemvoorkeuren te selecteren en op Apple ID te klikken. Hier moet u iCloud openen en klikken op Find My Mac uitschakelen, en deze procedure ook herhalen voor iMessage (open iMessage en selecteer Messages> Preferences> iMessage> Exit). Ten slotte moet u alleen nog alle koppelingen met Bluetooth-apparaten die op uw PC zijn aangesloten uitschakelen, vervolgens uw Mac formatteren met Recovery en macOS opnieuw installeren.