Wat is Mobile Device Management?

Mobile Device Management (MDM) verwijst naar het centrale beheer van mobiele toestellen in bedrijven, overheden en andere organisaties. MDM moet twee taken vervullen: Zorg voor beveiliging en optimaliseer de functionaliteit.

Met de massale verspreiding van mobiele eindapparaten, voornamelijk smartphones en tablets, maar ook notebooks, die bij bedrijven niet is gestopt, is er de laatste jaren een nieuw werkterrein ontstaan voor IT-afdelingen, Mobile Device Management (MDM). Het gebruik ervan heeft vele voordelen voor bedrijven en hun werkprocessen, aangezien het op elk moment en vanaf elke plaats toegang geeft tot software en bedrijfsgegevens.

Aan de andere kant brengt het echter ook risico’s en een zekere mate van administratief werk met zich mee. Daartoe behoren in de eerste plaats beveiliging tegen ongeoorloofde toegang door derden, integratie van verschillende besturingssystemen, transparantie en controle op een juist gebruik. Dit geldt vooral als een bedrijf zijn werknemers toestaat of zelfs verplicht om privéapparaten te gebruiken, trefwoord: “Bring Your Own Device” (BYOD).

DM-softwareoplossingen

Hoe meer werknemers mobiele en bovendien verschillende apparaten gebruiken, hoe ingewikkelder de vereisten voor mobile device management worden. Zonder geschikte MDM-software is efficiënt beheer dan niet meer haalbaar. Intelligente Lösungen für diesen Bereich müssen mindestens deshalb folgende Anforderungen erfüllen:

  • umfassende Funktionen zur Sicherheit (verschlüsselte Datenübertragung, Passwortschutz, Anti-Virus-Engine, etc.)
  • Integration aller gängigen Betriebssysteme (iOS, Android, Blackberry OS, Windows, Linux, etc.)
  • intuitive Bedienungsoberfläche für die Administration
  • möglichst selbstständige Konfiguration aller Einstellungen für E-Mail-Verkehr, VPN, WiFi, etc.
  • Integration der unternehmensspezifischen IT-Struktur
  • schnelle Ortung, Sperrung und Löschung jedes einzelnen Geräts bei Verlust, Diebstahl oder Ausscheiden eines Mitarbeiters
  • Protokollierung und Berichterstellung der Kommunikation
  • Verteilung von Zugriffsrechten
  • Zugriffskontrolle für unternehmensrelevante Daten durch den
  • Scheiding tussen privé- en bedrijfsgegevens (in het geval van BYOD)

Regels opstellen voor MDM

Elk bedrijf moet zijn eigen compliance-regels opstellen voor mobile device management en het gebruik van mobiele apparaten en deze consequent toepassen.regels voor het beheer en gebruik van mobiele apparatuur en pas deze consequent toe, zodat misbruik kan worden vermeden. Bedrijven met gevoelige productie, bijvoorbeeld, eisen vaak dat de camera van het apparaat wordt uitgeschakeld met MDM-software, zodat er geen foto’s in verkeerde handen vallen. Het kan ook problematisch zijn als twee of meer werknemers een apparaat delen. Ofwel houden zij zich precies aan de voorschriften, ofwel – en dat is beter – ondersteunt de software het gescheiden gebruik van meerdere gebruikers. Ook in het geval van BYOD moeten duidelijke lijnen worden getrokken om te voorkomen dat privé- en zakelijk gebruik door elkaar gaan lopen.