Hoe vermijden dat uw kredietkaart wordt gekloond

Meer en meer mensen krijgen met deze problemen te maken: soms is een eenvoudige afleiding voldoende om uw kredietkaart te laten klonen. Dit is wat u moet doen

Als het slachtoffer van een gekloonde creditcard het meteen merkt, kan hij of zij de schade beperken door een betaling stop te zetten en het geld eventueel terug te krijgen. Maar het kan ook gebeuren dat ze zich niets realiseren totdat ze een bankafschrift maken, in welk geval het te laat is.

Meer en meer mensen krijgen met deze problemen te maken, deels vanwege de geavanceerde wapens die hackers gebruiken om creditcards te klonen. Soms is een eenvoudige afleiding voldoende om iemands bankgegevens effectief aan cybercriminelen te overhandigen. Vaak is het de onvoorzichtigheid van de slachtoffers zelf die het de misdadigers gemakkelijk maakt. Veel mensen winkelen online op platforms die onbetrouwbaar zijn en vooral het https-protocol ontberen (dat met het groene hangslotje), dat voorkomt dat gegevens die via internet worden verzonden, door hackers kunnen worden onderschept.

En dat is nog niet alles. De kaart kan ook snel worden gekloond in een winkel, aan de benzinepomp, op de snelweg of rechtstreeks bij een geldautomaat. Hier volgen enkele waardevolle tips om uw creditcard te beschermen.

SMS Service

Het eerste en belangrijkste wat u moet doen – het is inbegrepen in de meeste lopende rekeningen – is de functie inschakelen waarmee u een bericht op uw mobiele telefoon kunt ontvangen telkens wanneer u een betaling doet. Deze dienst is zeer nuttig wanneer uw kaart is gekloond: u weet dan onmiddellijk of iemand met uw rekening transacties uitvoert. In dat geval moet u contact opnemen met uw bank en de exploitant vragen de kaart te blokkeren.

Veilig winkelen

Ondanks de inspanningen van banken om lopende rekeningen te beschermen, kan er weinig worden gedaan tegen de onvoorzichtigheid van hun klanten. We hebben al eerder gezegd dat veel mensen hun aankopen doen op onveilige websites. Pas op, het spel is de kaars niet waard. Zelfs als het product waarin u geïnteresseerd bent wordt aangeboden, is het beter om alleen te vertrouwen op de bekendste platforms. Deze sites zijn vaak opgezet om uw creditcardgegevens te stelen. Het is beter iets meer uit te geven dan te riskeren dat uw kaart wordt gestolen. Vergeet niet te controleren of de site het https-protocol bevat, zoals hierboven vermeld.

Beschermen van contactloze kaarten

Sommige van de nieuwste creditcards zijn voorzien van contactloze technologie, een systeem dat met behulp van een RFID- (Radio Frequency Identification) of NFC-chip (Near Field Communication) betalingen via radiogolven mogelijk maakt: u hoeft de kaart niet fysiek in de kassamachine te steken, u hoeft hem er alleen maar over te halen. Handig, zeker. Maar erg riskant. Een oplichter kan u benaderen met een RFID- of NFC-lezer en uw rekening leeghalen. Wat moet je doen? Er zijn portefeuilles op de markt die ontworpen zijn om radiogolven te blokkeren. Koop er een.

Veilig wachtwoorden

Maak niet de fout om het wachtwoord van uw huidige account te veranderen in een eenvoudiger wachtwoord. Denk eraan om – voor elke rekening, niet alleen een bankrekening – altijd unieke en vooral complexe toegangssleutels te gebruiken. Activeer ook twee-factorauthenticatie, die een hogere mate van bescherming biedt.

Controleer uw creditcard

Het kost criminelen vaak maar een paar minuten om uw creditcard te klonen. Sta niet toe dat iemand het van je afneemt. Als u in een restaurant bent, ook al ziet het er misschien niet erg elegant uit, en de ober probeert weg te lopen met uw kaart, houd hem dan tegen. Het kan een dief zijn die je kaart probeert te klonen. Kortom, verlies uw kaart nooit uit het oog.

Andere tips

Waarschuw geldopnames bij geldautomaten. Vermijd onveilige machines en gebruik alleen bankmachines. Bedek uw PIN-code met uw hand voordat u hem invoert: er kan een microcamera in de geldautomaat zijn geïnstalleerd. Controleer ook vaak uw bankafschriften. Of laat uw kredietkaart thuis en vervang ze door elektronische betaalsystemen.