Iliad, Kena en Poste Mobile dekking vergeleken

De mobiele markt in Italië is vanaf medio 2018 een compleet nieuwe fase ingegaan met het debuut van Iliad, een nieuwe provider die de ruimte inneemt die is ontstaan na de fusie tussen Wind en Tre, de geboorte van “semi-virtuele” operators zoals Kena Mobile, ho. en Very Mobile, eigendom van respectievelijk TIM, Vodafone en WINDTRE, en de komst van steeds voordeligere aanbiedingen van andere virtuele providers zoals PosteMobile.

Dezer dagen hebben Italiaanse gebruikers volop mogelijkheden om het mobiele tarief te kiezen waarmee ze het meeste uit hun smartphone kunnen halen. In feite biedt de sector veel alternatieven en zijn er veel mogelijkheden om geld te besparen, dankzij de verschillende speciale aanbiedingen van providers die een echte “prijzenoorlog” zijn begonnen, waardoor gebruikers hun mobiele telefoonkosten tot een minimum kunnen beperken. Om een duidelijk beeld te krijgen van de beste mobiele tarieven die momenteel op de markt zijn, kunt u op elk moment de SOStariffe.it-vergelijker raadplegen die gewijd is aan mobiele telefoonaanbiedingen. Dankzij de online vergelijking is het in feite mogelijk om op een zeer eenvoudige manier vast te stellen wat de beste tarieven zijn om te activeren op basis van uw behoeften.

Onder de spelers op de mobiele markt vinden we de reeds genoemde Iliad, Kena Mobile, Ho., Very Mobile en PosteMobile. Deze operatoren zijn totaal verschillend van elkaar, vooral op het gebied van dekking, en zij garanderen aanzienlijke besparingen voor klanten met “basis”-behoeften, maar ook voor degenen die elke maand een rijke bundel Giga nodig hebben om mobiel te surfen.

Het bepalen van de beste van deze vijf providers is een zeer complex proces waarbij niet alleen de kosten van de tarieven moeten worden geanalyseerd, maar ook rekening moet worden gehouden met andere aspecten zoals signaaldekking en netwerksnelheid, factoren die van grote invloed kunnen zijn op de uiteindelijke keuze.

In het volgende zullen we de dienstverlening van Iliad, Kena Mobile, ho, Very Mobile en PosteMobile met als doel de beste oplossing te vinden om een nieuw mobiel aanbod te activeren dat aan uw behoeften voldoet. De belangrijkste aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de beste operator zijn netwerkdekking en surfsnelheid. Slechte netwerkdekking of snelheidsbeperkingen kunnen zeer belangrijke factoren zijn om rekening mee te houden.

Iliad

Iliad is de ‘jongste’ operator op de Italiaanse mobiele markt. Het maakte zijn officiële debuut pas in mei 2018 en, althans in eerste instantie, had de provider geen eigen netwerk maar ‘steunde’ volledig op het Wind Tre-netwerk. Reeds in de eerste maanden na zijn debuut begon Iliad zwaar te investeren in de uitbreiding van zijn eigen netwerk, waarbij het aantal antennes aanzienlijk werd verhoogd om zijn klanten een steeds betere dienst te kunnen aanbieden.

Bereik is een belangrijke parameter voor een exploitant en Iliad vormt hierop geen uitzondering. De provider had in zijn eerste weken op de markt een aantal technische problemen (grotendeels te wijten aan een onrijpe infrastructuur), maar het proces van uitbreiding en opwaardering is in de loop van de tijd voortgezet tot het punt waarop Iliad nu 99% van het land kan bestrijken.

Iliad’s prestaties: het laatste OpenSignal-rapport

In het laatste OpenSignal-rapport, dat betrekking had op de periode tussen 1 januari en 30 april 2020, heeft Iliad een lichte voorsprong op Vodafone geboekt, zowel wat betreft downloadsnelheid (22,3 Mbps, tegenover 21,6 Mbps bij Vodafone), als uploadsnelheid (7,2 Mbps tegenover 7,0 Mbps bij Vodafone).

Iliad’s 4G-netwerkbeschikbaarheid bedroeg 88,7%, terwijl de andere operators allemaal boven de 90% uitkwamen. Op de vierde plaats staat ook de 4G-dekking, die slechts 7,7 punten bedraagt vergeleken met de 9,1 van TIM en de 9,2 van Vodafone en WINDTRE.

In feite is de kloof tussen Iliad en de andere operators kleiner geworden ten gunste van de klanten die kunnen rekenen op transparante tarieven en “locked-in”-prijzen, twee factoren die de provider sinds de eerste dag hebben onderscheiden op de Italiaanse mobiele markt.

Iliad op weg naar 5G

Ook moet worden opgemerkt dat Iliad van plan is zijn 5G-netwerk in de komende maanden te lanceren en zich daarmee aan te sluiten bij TIM, Vodafone en WINDTRE, die hun klanten al toegang bieden tot het mobiele netwerk van de volgende generatie. Virtuele operatoren zoals Kena, Ho. en PosteMobile zullen de komende jaren waarschijnlijk niet op 5G kunnen rekenen. Net als bij 4G zou 5G pas enkele jaren na de daadwerkelijke commerciële lancering toegankelijk moeten zijn voor virtuele providers.

Gelijktijdig met de inschakeling van het 5G-netwerk heeft Iliad bevestigd de dekking van zijn eigen netwerk (met name 4G) te willen blijven verbeteren, dat de komende jaren zal kunnen blijven rekenen op de ondersteuning van het Wind Tre-netwerk, met inachtneming van de commerciële en regelgevingsovereenkomsten die de provider in staat hebben gesteld zijn debuut op de Italiaanse markt te maken.

Kena Mobile

Kena Mobile, dat al enkele maanden voor het debuut van Iliad op de Italiaanse markt aanwezig was, is een virtuele operator die in feite het antwoord van TIM is op de nieuwe low-cost operator. Het is een goedkope provider zonder franje en zonder verborgen kosten. Kena Mobile is zeer succesvol geweest in de eerste maanden op de markt en heeft een groot aantal klanten aangetrokken.

De netwerkdekking van Kena Mobile is in alle opzichten gelijk aan de netwerkdekking van TIM. Kena-klanten hebben toegang tot zowel het 3G- als het 4G-netwerk en kunnen dus rekenen op een wijdverspreide dekking in het hele land, net als TIM-klanten. Klanten die voor Kena Mobile kiezen, zullen dus waarschijnlijk niet te maken krijgen met signaalproblemen (de operator beweert een dekking van 99,8% van het nationale grondgebied).

Er moet echter wel worden opgemerkt dat de snelheid van het Kena Mobile-netwerk duidelijk verschilt van de snelheid van het TIM-netwerk, met name wat 4G betreft. Klanten die zich abonneren op een nieuw Kena Mobile-aanbod krijgen toegang tot het 4G-netwerk, maar met snelheden die beperkt zijn tot 30 Mbps download en 5,76 Mbps upload. Het 4G-netwerk van TIM bereikt een snelheid tot 150 Mbps en wordt aangevuld met het 4.5G-netwerk, dat mobiele verbindingen tot een pieksnelheid van 700 Mbps garandeert.

De snelheidsbeperking, met name wat upload betreft, is zeker een negatief aspect van de door Kena Mobile aangeboden dienst. Gebruikers die geïnteresseerd zijn in het aanbod van de virtuele operator TIM moeten dit aspect dus zeer zorgvuldig overwegen. In de meeste gevallen zijn degenen die een Kena Mobile-aanbod kiezen, bereid genoegen te nemen met de lage prijs en de afwezigheid van verborgen kosten en de beperkingen op download- en uploadsnelheden te accepteren.

Klanten die niet op deze manier beperkt willen worden, vinden het wellicht voordeliger om over te stappen naar een andere operator en niet te maken te krijgen met lagere verbindingssnelheden. Klanten die op zoek zijn naar een maximale dekking, zelfs als dit ten koste gaat van de verbindingssnelheid, kunnen met een gerust hart kiezen voor Kena’s aanbod.

ho. Mobile

ho. is de virtuele operator die Vodafone slechts enkele maanden na het officiële debuut van Iliad in Italië heeft gelanceerd. Sinds vele maanden zijn de aanbiedingen van ho. gebaseerd op het aanbod van Iliad (meestal met een toeslag van 1 euro per maand), volgens een precieze commerciële strategie die de provider in staat heeft gesteld zich te vestigen als een van de virtuele referentie-exploitanten op de Italiaanse markt.

Ho. klanten kunnen rekenen op de uitstekende dekking die wordt gegarandeerd door het netwerk van Vodafone, dat zowel wat snelheid als signaaldekking betreft zeer goed functioneert. Door een van de ho.-tarieven te activeren loopt u dus geen bijzondere risico’s wat betreft de dekking, die in het hele land vrijwel uitstekend zal zijn.

Ook voor ho., net als voor Kena Mobile, moet de aanwezigheid van een limiet voor de verbindingssnelheid zorgvuldig worden geanalyseerd. De huidige aanbiedingen van de operator hebben namelijk een limiet van 30 Mbps download en 30 Mbps upload voor de verbinding onder het 4G-netwerk. In het verleden werden echter enkele Ho. aanbiedingen gedaan met een snelheidslimiet van 60 Mbps. Er moet ook worden opgemerkt dat sommige Ho. klanten met een 30 Mbps beperkt tarief vaak worden uitgenodigd om over te stappen naar een 60 Mbps beperkt tarief, maar met een iets hogere prijs.

De uploadsnelheidslimiet is zeker minder ingrijpend dan die welke door Kena Mobile wordt toegepast. Meer uploadbandbreedte geeft de gebruiker de mogelijkheid meer gegevens te verzenden, waardoor mobiel surfen gemakkelijker wordt. Voor dezelfde prijs zou dit aspect het verschil kunnen maken bij de keuze tussen een Ho. en een Kena-aanbod, ook gezien het feit dat de netwerkdekking tussen de twee providers zeer vergelijkbaar is.

Very Mobile

Very Mobile is een virtuele operator die in februari 2020 tot Italië is toegetreden en die niet over een eigen netwerk beschikt, maar vertrouwt op de infrastructuur van WINDTRE.

De commerciële strategie van Very Mobile is van meet af aan gebaseerd geweest op de lancering van aanvalsaanbiedingen van exploitanten, d.w.z. aanbiedingen die kunnen worden geactiveerd door klanten van andere virtuele exploitanten en die tegen zeer lage prijzen op de markt zijn gebracht.

In termen van dekking en netwerksnelheid heeft Very Mobile dezelfde sterke en zwakke punten als andere virtuele exploitanten. Enerzijds kan het rekenen op de kracht van de netwerkdekking van WINDTRE, dat een 4G-netwerk heeft dat in 91,4% van het land beschikbaar is en 9,2 dekkingspunten heeft (het staat samen met Vodafone op de eerste plaats)

Wanneer het echter op verbindingssnelheid aankomt, veranderen de zaken: terwijl WINDTRE het snelste netwerk in Italië is in termen van downloadsnelheid (25,5 Mbps) en uploadsnelheid (9,1 Mbps), haalt Very Mobile niet vergelijkbare snelheden.

PosteMobile

Een van de belangrijkste alternatieven voor wie op zoek is naar een mobiel aanbod met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is PosteMobile, de virtuele operator van Poste Italiane die zich de afgelopen jaren op de Italiaanse telefoniemarkt heeft weten te vestigen als een van de belangrijkste referentiepunten voor miljoenen klanten. In tegenstelling tot Kena Mobile en Ho. heeft PosteMobile geen directe band met een “echte” exploitant.

De provider maakt gebruik van het WINDTRE-netwerk om zijn mobiel internet en spraakdiensten te leveren. Wie voor een van de aanbiedingen van PosteMobile kiest, kan rekenen op een goed netwerk om te surfen, zowel in 3G als in 4G.

PosteMobile beweert dat zijn mobiele netwerk dekking garandeert over 99% van het nationale grondgebied en dat het 4G-netwerk een maximumsnelheid heeft van 150 Mbps bij downloaden en 50 Mbps bij uploaden. Deze gegevens vertegenwoordigen de maximumwaarden die het netwerk van PosteMobile kan nastreven. De werkelijke waarden zijn echter gekoppeld aan de werkelijke dekking en netwerkcongestie in het gebied waar de gebruiker verbinding maakt.

In gebieden met een goede signaaldekking zal de gebruiker geen problemen hebben met het overschrijden van de pieksnelheden die worden bereikt door klanten van Kena Mobile, Ho. en Very Mobile, die een vrij lage limiet hebben (met name voor Kena Mobile upload). De netwerkdekking van PosteMobile komt meer overeen met die van Iliad, uiteraard na aftrek van lokale verschillen die vooral met technische factoren te maken kunnen hebben.

Iliad, Kena, ho. en PosteMobile: welke operator kiezen?

Diegenen die op zoek zijn naar een betaalbaar mobiel aanbod, kunnen de tarieven van deze vijf operators evalueren. Zoals hierboven te zien is, hebben Iliad, Kena, ho., Very Mobile en PosteMobile allemaal zeer verschillende kenmerken, hoewel ze allemaal gemeen hebben dat ze goedkope deals aanbieden, zonder verborgen kosten of bijzonder strenge beperkingen voor de gebruikers.

Naast de noodzakelijke analyse van de kosten en de inbegrepen bonussen (die altijd moet worden uitgevoerd om het beste aanbod voor uw behoeften te bepalen), moet u om de beste exploitant onder Iliad, Kena, ho, Very Mobile en PosteMobile, moet u de netwerkdekking zorgvuldig controleren, vooral in de gebieden waar u uw smartphone het meest gebruikt.