Android 10 verplicht vanaf 2020: wat verandert er

Google zal fabrikanten verplichten om vanaf januari 2020 de nieuwste versie van Android te installeren.

Google jaagt smartphone- en tabletfabrikanten op: nieuwe apparaten worden binnenkort niet meer gecertificeerd tenzij ze Android 10 voorgeïnstalleerd hebben. De deadline is heel dichtbij: 31 januari 2020.

Dit betekent dat vanaf 1 februari 2020 alle nieuw geproduceerde smartphones en tablets niet meer over Android 9 kunnen beschikken, of niet meer door Google gecertificeerd zullen zijn. Ze zullen dus niet langer de fabriek kunnen verlaten met voorgeïnstalleerde Google-apps. Er komt een korte periode waarin fabrikanten slim kunnen zijn: het volstaat om de certificering van het model vóór 31 januari 2020 aan te vragen, zelfs als de smartphones na die datum op de markt komen. Dit beleid om het besturingssysteem verplicht te vervangen door de nieuwste beschikbare versie is niet nieuw, maar in het verleden heeft Google het op een veel zachtere manier toegepast en vooral veel langere termijnen toegestaan.

Waarom worden smartphones verkocht met oude versies van Android

De praktijk om niet de nieuwste versie van Android te installeren is heel gebruikelijk bij fabrikanten, vooral bij mid- en low-end modellen. Het gaat meestal vergezeld van een vage belofte dat de nieuwe versie in de toekomst zal komen. Op deze manier worden smartphone-kopers ontmoedigd om voor een goedkoop model te kiezen: prestaties zijn voor hen misschien niet van belang, maar nieuwe functies van het besturingssysteem waarschijnlijk wel.

Google heeft deze modus operandi lang getolereerd door fabrikanten een zeer groot tijdsvenster te geven voordat ze de nieuwste versie van Android moeten installeren. Android 6.0 kwam bijvoorbeeld in oktober 2015 uit en kon tot 31 januari 2017 worden voorgeïnstalleerd. Dat is eigenlijk anderhalf jaar later. Android 10 kwam uit in augustus 2019 en zal al eind januari 2020 verplicht zijn, slechts 6 maanden later.

Waarom Google Android 10 pusht

Google’s stap is geen bevlieging, maar wel logisch. De nieuwste versie van Android bevat verschillende nieuwe beveiligings- en privacyfuncties, zoals de mogelijkheid om de permissies die aan individuele apps zijn toegekend tot in detail te beheren. Oudere versies van de groene robot lieten apps daarentegen veel vrijer om gebruikersgegevens te verzamelen en de smartphone te gebruiken zoals zij dat wilden.

De recente, herhaalde ontdekkingen van tientallen en tientallen apps die in de Play Store waren gepubliceerd en zich niet aan het beleid van Google hielden, hebben zowel gebruikers als Big G zelf gealarmeerd. Iedereen dwingen om zo snel mogelijk Android 10 te gebruiken lijkt misschien vergezocht (en dat is het deels ook), maar het beschermt de veiligheid en privacy van gebruikers tenminste een beetje meer.