Wat zijn het en waar zijn ze voor SIM PIN en PUK

Cruciaal voor de goede werking en verdediging van de simkaart zijn de PIN en PUK twee numerieke codes

Waarschijnlijk, ook al gebruiken we het heel vaak, “weten” we niet precies waar het voor dient. We weten ook niet veel over zijn “tweelingbroer”, aangezien we die nog minder vaak gebruiken. Toch maken PIN en PUK integraal deel uit van de werking van een SIM-kaart, en dus van onze mobiele ervaring.

En terwijl PIN algemener bekend is en meer gebruikt wordt, blijft PUK voor velen een “obscuur object”, ondanks het feit dat het van fundamenteel belang is voor de beveiliging van ons telefoonnummer. Daarom is het van vitaal belang dat u weet wat uw SIM PIN en PUK zijn en waarvoor ze dienen, want alleen als u ze kent, kunt u ze optimaal gebruiken en onaangename verrassingen vermijden wanneer u ze moet opvragen.

Wat is een SIM PIN code

Een PIN-code is een afkorting van Personal Identification Number (persoonlijk identificatienummer). In het algemeen is een PIN-code een reeks getallen van verschillende lengte die wordt gebruikt om de identiteit te controleren van een persoon die toegang wil krijgen tot een bepaalde dienst. De SIM PIN is een viercijferige code die willekeurig wordt gecreƫerd door de telefoonoperator en rechtstreeks wordt afgedrukt op de kaart die de kaart van de mobiele telefoon bevat. De PIN-code wordt gebruikt om de SIM-kaart te ontgrendelen en toegang te krijgen tot de inhoud en functies ervan. Zoals u zich kunt voorstellen, dient de PIN-code dus om de SIM te beschermen en te voorkomen dat iemand deze ontgrendelt en zo vrije toegang krijgt tot ons telefoonnummer en de informatie die op de telefoonkaart zelf is opgeslagen (zoals contactpersonen en SMS-berichten bijvoorbeeld).

SIM PUK-code

Acroniem voor persoonlijke deblokkeringssleutel (Chiave di sblocco prsonale in het Italiaans), de PUK is een reeks van acht cijfers die willekeurig door de mobiele operator wordt aangemaakt en op de plastic kaart wordt gedrukt waarop de SIM zelf staat. De PUK is een secundaire beveiligingscode waarmee u uw SIM-kaart kunt ontgrendelen als u uw PIN bent vergeten. Als u drie keer na elkaar de verkeerde PIN-code intoetst, wordt uw gsm-kaart om veiligheidsredenen geblokkeerd: u wordt dan gevraagd de PUK-code in te voeren om de kaart opnieuw te gebruiken. Als u 10 keer de verkeerde PUK invoert, wordt uw SIM-kaart voor altijd geblokkeerd en dus onbruikbaar.