Vallende sterren in september, wanneer en waar ze te zien zijn

Het vallende sterren spektakel eindigt niet met het zomerseizoen. Vallende sterren in september, waar en wanneer u ze kunt zien.

In juli kregen we de kans om twee meteorenregens waar te nemen in één onbetaalbaar spektakel. De gebeurtenis vond plaats in juli en was ook zichtbaar vanaf het noordelijk halfrond. Maar ondanks het feit dat september het einde van de zomer betekent, zullen de fans toch met hun neus omhoog staan. Ook voor de romantici heeft de negende maand van het jaar een paar dagen in petto, waarin ze het vallende sterrenspektakel kunnen waarnemen.

Wanneer vallende sterren zien in september: de data

Vooreerst is er het voordeel van de kortere dagen, die de komst van de herfst inluiden. Het zal vroeger donker worden en het zal gemakkelijker zijn om vallende sterren te observeren omdat er meer tijd zal zijn. Het spektakel zal op zijn hoogtepunt zijn tussen augustus en september, ook in Italië, wanneer de Aurigiden actief zullen zijn. Tussen 5 en 7 september zal de Perseïdenzwerm epsilon vanaf de aarde te zien zijn. Rond de 9e van dezelfde maand zullen de Perseïden van september waarneembaar zijn, en tussen de 11e en 12e de alfatrianguliden.

Om over wat meer nuttige informatie te beschikken om u te oriënteren en te begrijpen op welk tijdstip u in een halfdonker park moet gaan liggen met uw ogen op de hemel gericht, is het goed om te weten dat de Herfst-equinox gepland staat voor 22 september: op dat moment zullen de dagen al zijn verkort tot 1 uur en 21 minuten. Op 22 september gaat de zon onder om 19.09.

Wat zijn vallende sterren precies

Wat zijn vallende sterren? Om precies te zijn zijn het geen sterren – vandaar de verkeerde benaming – maar zwermen ruimtepuin. Zwervend door de ruimte komen zij in aanraking met de atmosfeer van de aarde, raken oververhit en verbranden uiteindelijk, net zoals zij door de gassen gaan die de onstoffelijke substantie vormen van de baan van onze planeet. Hierdoor ontstaan die prachtige lichtgevende sporen die zichtbaar zijn vanaf een goed uitkijkpunt, en die traditioneel worden geassocieerd met het doen van een wens.

Een meer gedetailleerde uitleg over wat vallende sterren precies zijn, is te vinden op de link. Hoewel het een spektakel is dat we achter ons hebben gelaten, kan het ook nuttig zijn, misschien voor volgend jaar, om meer te weten te komen over de Capricorniden, enkele van de meest opvallende van de vallende sterren die de hemel verrijken op warme zomernachten.

Giuseppe Giordano

.