5G-dekking, hoe te controleren of het bij u in de buurt komt

Om het nieuwe snelle 5G-netwerk te gebruiken, moet u niet alleen een smartphone van de nieuwste generatie kopen: u hebt ook een snelle signaaldekking nodig

5G wint snel aan momentum, dankzij de ultrahoge internetverbindingssnelheden, zozeer zelfs dat u versteld zult staan als u het voor het eerst gebruikt. Voordat u echter een smartphone in huis haalt die dit protocol ondersteunt, is het belangrijk om na te gaan of er dekking is in uw gebied.

Dankzij zijn eigenaardige snelheid, een uiterst belangrijke eigenschap, komt 5G onverbiddelijk naar heel Italië. In feite groeit het aantal repeater-antennes dat ultrasnel surfen mogelijk maakt met de dag, heel anders dan in het verleden. Tegelijkertijd neemt ook het aantal smartphones dat met dit type verbinding is uitgerust toe, zelfs in de lagere prijsklassen, zodat u de nieuwe technologie kunt ervaren zonder een klein fortuin te hoeven uitgeven.

5G-dekking, hoe u kunt controleren of deze in uw regio beschikbaar is

In Italië zijn de operators die momenteel 5G-technologie aanbieden Tim en Vodafone. Beide hebben een eenvoudig te gebruiken dekkingschecker beschikbaar op hun websites en apps om u op de hoogte te houden van het laatste nieuws over de uitbreiding van de dienst naar gebieden die nog niet zijn bereikt.

5G-dekking, hoe de dekking van Vodafone te controleren

Op de website van Vodafone, specifiek in de sectie GigaNetwork 5G, is er een samenvattende lijst van alle belangrijke gemeenten die door deze technologie worden bereikt. Voor een nog diepgaandere zoektocht in een specifiek gebied is ook een interactieve kaart beschikbaar, waarop u de gemeente van uw interesse kunt zoeken en de aanwezigheid van dekking nauwkeurig kunt controleren.

Hetzelfde type kaart is ook beschikbaar op de app, voor een meer praktische navigatie vanaf een mobiel apparaat. Zodra u de app hebt geopend, tikt u gewoon op het onderdeel Dekkingkaarten in het menu.

5G-dekking, hoe controleer je de dekking van Tim

In tegenstelling tot Vodafone biedt noch de website, noch de officiële Tim-app een doorzoekbare kaart voor gedetailleerde zoekopdrachten. De enige manier om de dekking in uw gebied te controleren is via een voortdurend bijgewerkte tekstlijst van steden waar de 5G-dienst aanwezig is.

5G-dekking, hoe u de dekking kunt controleren met sites van derden

Als u liever een super partes-dienst gebruikt, zodat u tegelijkertijd de aanwezigheid van de antennes van beide exploitanten in het gebied kunt controleren, kunt u kiezen uit twee websites: copertura5g.it en nPerf.

De eerste, copertura5g.it, is gebaseerd op verslagen van gebruikers; deze is daarom misschien niet helemaal nauwkeurig, maar biedt wel een goed overzicht van de reeds bestreken gebieden. De tweede, nPerf, toont de wereldwijde kaart van 5G-antennes, met inbegrip van Italië; voortdurend bijgewerkt, kan de prospectus zeer nuttig zijn om in detail te weten alle gebieden van belang.

De toekomst van 5G in Italië, WindTre en Fastweb zijn de volgende

Hoewel op dit moment de dienst exclusief wordt aangeboden door Tim en Vodafone, zou een andere operator zich binnenkort bij dit duet kunnen voegen – uiteraard afhankelijk van de expansietijden van deze technologieën. Het gaat om WindTre, dat onlangs een synergieovereenkomst heeft gesloten met Fastweb voor zijn eigen 5G-netwerk, dat tegen 2026 90% van het nationale grondgebied zou moeten bestrijken.