Hoe hashtags werken op Instagram

Hashtags op Instagram kunnen, als ze correct worden gebruikt, je posts beter zichtbaar maken voor het publiek: ontdek hoe je ze gebruikt.

In een steeds meer verbonden wereld waar delen het parool is, kan het correct gebruiken van hashtags op Instagram heel nuttig zijn.

In feite moet zorgvuldig worden omgegaan met een van de krachtigste instrumenten van het Facebook-platform, om het aantal ‘vind ik leuk’s’ en reacties op onze berichten te maximaliseren. Door ze op de juiste manier te gebruiken, kunnen we ons merk – of persoonlijk merk, al naargelang het geval – bekendmaken bij een groot en vooral op onze behoeften afgestemd publiek.

Niet iedereen is er echter voldoende mee vertrouwd, en het is niet ongewoon om op sociale netwerken – en elders – nogal bizarre gebruiken van de kostbare hashtags tegen te komen.

Liefhebbers van sociale netwerken, influencers of zelfs bedrijven moeten daarom weten hoe ze hashtags op Instagram moeten gebruiken om het publiek van hun persoonlijke profiel te vergroten of een maximale conversie te bereiken in termen van volgers en betrokkenheid – met andere woorden, betrokkenheid van gebruikers.

Wat zijn hashtags

Ze zijn oorspronkelijk ontstaan aan de wit-blauwe kusten van Twitter, maar hashtags begonnen zich in 2015 wijd te verspreiden in Italië en vonden hun natuurlijke habitat op Instagram. En die waarin ze woekeren.

Gewoonlijk duidt de term hashtag op een label dat automatisch de in een bepaald thema voorgestelde inhoud omsluit en ordent, of het nu gaat om apps, sociale netwerken of het web meer in het algemeen.

Als thematische aggregator heeft de hashtag als functie het voor gebruikers gemakkelijker te maken om snel berichten te vinden over een thema of inhoud die hun interesse heeft. Bij een dienst die ze ondersteunt, zoals Instagram, kunnen hashtags door gebruikers zelf worden aangemaakt door het hashtag-teken – visueel # – voor een woord of zin in de hoofdtekst te plaatsen.

En hoewel het woord van verwijzing uit zowel letters als cijfers kan bestaan, zijn spaties en speciale tekens helemaal niet toegestaan.

Voor hashtags op Instagram is het dus de trend om mensen alles te laten zien wat in de lijn van hun passies zou kunnen liggen. Daarom is het niet ongebruikelijk om in de feeds berichten te vinden die door dezelfde gebruikers worden gedeeld, in naam van een steeds bevredigendere en meer gepersonaliseerde ervaring.

Hoe kies je de juiste hashtags

Dit is een context waarin hashtags de basis vormen van gericht delen, waardoor we alleen gebruikers op ons account krijgen die echt geïnteresseerd zijn in onze berichten en die tot een specifieke niche behoren – zoals voedsel, dieren, reizen of kunst, om er maar een paar te noemen.

Er zijn natuurlijk geen magische hashtags die duizenden likes garanderen voor elke post die we delen op Instagram.

Het is in ieder geval mogelijk om de juiste te kiezen om uit te breiden – en met een heleboel! – de populariteit van ons bedrijf of profiel.

U begrijpt dus dat het identificeren van de trefwoorden om onze referentieniche te creëren het uitgangspunt is voor het publiceren van een effectieve post, en een post die kan worden ‘gepusht’ door de vele dagelijkse feeds op de app die is overgenomen door de kolos van Mark Zuckerberg.

Als gevolg hiervan moeten we woorden gebruiken die relevant zijn voor wat we uploaden. Bijvoorbeeld, een foto gemaakt tijdens een reis naar Puglia waar de zon bij zonsondergang in de zee zakt, zou beschreven kunnen worden met de hashtags #sun #sea #sunset #puglia #sun #sea #sunset en #travel. Daarom is het belangrijk om hashtags te gebruiken om precies te beschrijven wat we in de post zien, waarbij we een kort maar uitgebreid verhaal vertellen dat in context kan plaatsen wat we hebben vereeuwigd.

Waarschuw echter: met de massale verspreiding van Instagram hebben de meest gebruikte hashtags niet langer veel zichtbaarheid en kunnen ze alleen bevredigende resultaten opleveren voor degenen die al een gevestigde aanhang hebben.

Een winnende strategie is om “je botten te maken” in het veld en de meest ervaren mensen te observeren. Met behulp van de zoekfunctie op Instagram kunnen we enkele profielen identificeren die vergelijkbaar zijn met het onze en die momenteel uitstekende resultaten boeken, met een goede post/like-ratio en een groot aantal reacties. Zodra we de beste voorbeelden hebben gevonden en de hashtags waarin we geïnteresseerd zijn, zal de applicatie een hele reeks gerelateerde voorstellen die heel populair zijn in de feed. Ook hier moeten we een selectie maken die onze niche weerspiegelt, zodat we inspiratie kunnen putten uit de geselecteerde profielen. Nu we een lijst met hashtags hebben die we kunnen hergebruiken, kunnen we er ongeveer 20 kiezen die onze stijl en het gekozen thema weerspiegelen, waarbij we de populairste en minder populaire hashtags mixen.

Fouten om te vermijden

Om hashtags effectief te gebruiken op Instagram, is het daarom essentieel om enkele van de meest voorkomende fouten te vermijden. Hashtags werken nog beter als je een duidelijk idee hebt van je niche, maar blijf niet hangen op dezelfde.

Om de shadowban te vermijden en een hoge organische zichtbaarheid te krijgen, is het een goed idee om te vertrouwen op onderzoek en variatie van zoekwoorden, waarbij voortdurend nieuwe en mogelijk betere zoekwoorden worden getest.

Niet alleen dat, het is niet aan te raden om hashtags op Instagram toe te voegen na publicatie of in opmerkingen, net zoals het contraproductief kan zijn om er te veel toe te voegen. Hoewel Instagram tot 30 hashtags toestaat, zou het passender zijn om er tussen de 10 en 20 te kiezen, goed doordacht en absoluut in lijn met onze post.