Instagram geeft toe: ouderlijk toezicht geïntroduceerd

Facebook Group’s sociale platform reageert op kritiek door invoering van ouderlijk toezicht: Verantwoordelijkheid voor gezondheid van kinderen keert nu terug naar ouders

“Bij Instagram werken we al lange tijd aan de bescherming van jongeren die de app gebruiken; als onderdeel van dat werk kondigen we vandaag een aantal nieuwe tools en functies aan om jongeren nog veiliger te houden op Instagram.” Dat zijn de openingswoorden van het persbericht waarmee het sociale netwerk van het Facebook-Metaconcern een reeks nieuwe functies aankondigt die het platform gezonder moeten maken voor tieners.

Het is de eerste reactie van het bedrijf op het spervuur van kritiek dat het de afgelopen maanden heeft gekregen, vooral nadat de beroemde “mol” Frances Haugen aan de Amerikaanse pers het bestaan onthulde van een interne studie, die nooit door Facebook openbaar is gemaakt, waaruit bleek hoe Instagram “giftig” was voor meisjes en hoe het het ontstaan van eetstoornissen, voornamelijk anorexia, zou kunnen aanmoedigen. Facebook heeft altijd alle beschuldigingen ontkend, maar na enkele oppervlakkige wijzigingen te hebben aangebracht aan het op afbeeldingen gebaseerde sociale netwerk, maakt het zich nu op voor de lancering van een echt ouderlijk toezicht: ouders zullen hun kinderen kunnen controleren. Ouders zullen hun kinderen kunnen controleren, dus als er iets misgaat, zal het hun verantwoordelijkheid zijn.

Instagram’s Parental Control

Het ouderlijk toezicht komt in maart op Instagram en zal eruit bestaan dat ouders kunnen weten hoeveel uur hun kinderen voor de app doorbrengen. Het zal ook mogelijk zijn om tijdslimieten in te stellen, waarna de app onbruikbaar wordt.

Er komt ook een ‘educatieve hub’, waarbinnen aan ouders inhoud wordt uitgelegd hoe Instagram werkt en hoe kinderen er het beste gebruik van kunnen maken.

Volgens Instagram-chef Adam Mosseri zitten deze veranderingen al geruime tijd in de pijplijn en staan ze los van de media-, en dus politieke, druk die Instagram de afgelopen maanden heeft overspoeld.

Instagram, de andere pro-tieners veranderingen

Andere veranderingen zitten al enkele weken in de testfase in de VS en worden binnenkort uitgebreid naar andere landen. Om minderjarigen te beschermen tegen mogelijk kwaadwillende volwassenen, voorkomt Instagram bijvoorbeeld dat minderjarigen elkaar zonder contact volgen.

De functie ‘Neem een pauze’, die gebruikers vraagt een pauze te nemen als ze de app te lang achter elkaar gebruiken, wordt ook uitgebreid naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.