Microsoft kondigt nieuwe Windows 10 2H20-update aan

Microsoft heeft de volgende Windows 10-update aangekondigd die in november 2020 naar iedereen komt

Veel gebruikers hebben de Windows 10-update van mei nog niet ontvangen, maar Microsoft kondigt nu al de volgende halfjaarlijkse update aan, Windows 10 20H2 (2020, tweede helft). In tegenstelling tot wat velen dachten, zijn er echter weinig nieuwe functies aangekondigd.

Volgens Microsoft zal de volgende halfjaarlijkse update namelijk vooral over kwaliteit gaan. Met andere woorden, Microsoft zal bugs verhelpen en functies aanpassen om de Windows 10-ervaring soepeler en aangenamer te maken. De nieuwe functies die niet met de tweede 2020-update zullen worden geïntroduceerd, lijken dus nu al talrijker dan die welke dat wel zullen zijn. Een eerste bètaversie van deze update is al op 16 juni vrijgegeven aan gebruikers die geabonneerd zijn op het “Beta Channel”, dat wil zeggen de voormalige “Slow Ring” van het Windows Insider Program.

Windows 10 20H2: Wat het niet zal zijn

Terwijl we wachten tot Microsoft de nieuwe functies van Windows 10 20H2 officieel maakt, kunnen we al raden welke niet zullen worden geïntroduceerd. Zo wordt niet verwacht dat de nieuwe File Explorer, met grotere pictogrammen, meer ruimte tussen items en veel van de huidige verborgen items, zijn debuut zal maken met deze update. Hetzelfde geldt voor het nieuwe Fluent Design, waarvan tot nu toe slechts een paar iconen zijn gezien. Er komt ook geen nieuw Start-menu zonder Live Tiles.

Windows 10 20H2: wanneer het er is

Zoals gezegd wordt er al een vroege bètaversie van Windows 10 20H2 verspreid onder bètatesters. Een meer volledige en meer op definitieve versie lijkende versie zou binnen enkele weken kunnen komen. Microsoft bevestigt echter dat het geen plannen heeft om zijn beleid voor de distributie van updates (officieel en bèta) te wijzigen, maar dat het zal blijven “leren en aanpassen” om het proces te verbeteren op basis van feedback van gebruikers.

Windows 10 20H1 is een fiasco

In de tussentijd groeien de meldingen van problemen als gevolg van de installatie van Windows 10 20H1 (2020, eerste helft, algemeen bekend als May Update) echter met de dag. Eerst doken er printerproblemen op, die later werden bevestigd voor het afdrukken naar PDF-bestanden. Vervolgens werden problemen gemeld met de grafische gebruikersinterface, die werd gewijzigd in een interface voor tablets. Uiteindelijk dook er een vervelende bug op: Windows blijft de gebruiker vragen om de schijf te optimaliseren, en vertelt hem dat hij ook een SSD schijf moet defragmenteren.