Een van de meest besproken vereisten van Windows 11 is TPM versie 2.0: wat het is en waarom we het als essentieel moeten beschouwen
Zoals vaak het geval is wanneer iets nieuws wordt onthuld, heeft de aankondiging van Windows 11 de aandacht van het web gemonopoliseerd. Fans staan te popelen om Microsofts volgende besturingssysteem aan het werk te zien, maar het zal niet gemakkelijk zijn vanwege een aantal factoren en de verwarring die volgde op de aankondiging.
In eerste instantie kondigde Microsoft aan dat Windows 11 tegen het einde van het jaar beschikbaar zou zijn, maar specificeerde vervolgens dat het tegen eind 2021 beschikbaar zal zijn op nieuwe computers (oktober is de heersende hypothese deze dagen), terwijl degenen die al een Windows 10-licentie hebben, zullen moeten wachten op de update die in de eerste helft van 2022 komt. De onoplettendheid van Microsoft maakte de zaak nog ingewikkelder: bij de vereisten voor Windows 11 werd eerst TPM 1.2 vermeld, maar een paar dagen later werd dit gecorrigeerd met TPM 2.0, een relatief recente functie die verschillende producten zou kunnen uitsluiten die nog niet verouderd zijn. Maar wat is TPM, en hoe noodzakelijk is het eigenlijk?
Wat is TPM en waarom is het belangrijk
TPM staat voor Trusted Platform Module, een chip die in pc-moederborden of in de CPU is ingebouwd. De TPM heeft tot taak cryptografische sleutels, inloggegevens en andere gevoelige gegevens, zoals vingerafdrukken die worden gebruikt om toegang te krijgen tot de pc, te beschermen tegen malware en hackers.
Een gestolen wachtwoord is een groot probleem, maar het kan worden gewijzigd en het probleem opgelost. Maar als het een vingerafdruk is die gestolen is… wel, dan is het een stuk ingewikkelder. Het belang van de TPM is dus groot, het is een essentiële chip in een wereld als de huidige waarin informatie steeds meer in digitale vorm reist, en smartphones en pc’s veel gevoelige informatie bevatten.
De TPM ligt ten grondslag aan technologieën als Windows Hello, BitLocker en vele andere in het besturingssysteem, dus het feit dat Microsoft heeft besloten het Windows van de toekomst op TPM 2 te bouwen.0, de nieuwste en op papier ook de veiligste, mag geen verbazing wekken, zeker niet op een moment in de geschiedenis als het huidige, waarop door de pandemie de grens tussen consumenten- en zakelijk gebruik is vervaagd, mede door het massale gebruik van slimmer werken.
Kortom, maximale beveiliging is nodig in zowel consumenten- als zakelijke producten, aangezien de grens tussen die twee nauwelijks meer bestaat. Theoretisch zouden de meeste laptops en voorgemonteerde PC’s van de laatste jaren geen enkel probleem moeten hebben om TPM 2.0 te ondersteunen. Hetzelfde zou moeten gelden voor systemen die zijn geassembleerd met moderne componenten, dus vanaf 2017.
De speculaties over TPM’s zijn al begonnen
Microsofts systeemvereistenpagina voor Windows 11 is nu immers heel duidelijk: je hebt Intel Core-chips van de 8e generatie of later nodig, of AMD Ryzen 2000-chips of later. Als u een pc hebt zonder TPM maar met componenten die het nieuwe besturingssysteem ondersteunen, kunt u op Amazon of eBay proberen een TPM-module te kopen die speciaal voor uw moederbord is bedoeld.
Ze kosten meestal een bescheiden 10 tot 15 euro, maar de laatste dagen zijn de prijzen vertienvoudigd als gevolg van de plotselinge vraag en speculanten.