De nieuwe budget iPhone komt er eerder dan verwacht

Apple heeft naar verluidt het ontwerp van de nieuwe budget iPhone af en is klaar om de volgende generatie eerder dan verwacht te onthullen

Apple is al enkele jaren tegen het idee om een budget iPhone op de markt te brengen. Maar het leven verandert, en zelfs koppige bedrijven als Apple hebben moeite om dat standpunt te heroverwegen. Het eerste ‘experiment’, de iPhone SE uit 2016, werd gevolgd door een stilte van vier jaar, waarna de iPhone SE 2020 kwam, door velen iPhone SE 2 genoemd.

Apple leek bijna terughoudend om de eerste budget-iPhone van 2016 een opvolger te geven, maar draaide toen, waarschijnlijk gestimuleerd door beter dan verwachte verkopen, vier jaar later (een bijbelse hoeveelheid tijd voor het tempo van de technologie) het project om en herzag het op verschillende punten. De iPhone SE 2020 kwam langs en verraste tech-liefhebbers met zijn juxtapositie van cutting-edge hardware en een anachronistisch design. Sommigen dachten misschien “Apple zal het roer omgooien met de volgende goedkope iPhone”, maar volgens de geruchten is het net andersom. De nieuwe low-cost iPhone behoudt zijn huidige ontwerp, maar komt eerder dan verwacht.

De low-cost iPhone komt eerder

De nieuwe low-cost iPhone van de derde generatie zou eerder kunnen komen dan verwacht, in een zeer kort tijdsbestek als we 2021 als de horizon beschouwen. De goedkope iPhone, die de naam iPhone SE 2022 zou kunnen krijgen, zou in het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen verschijnen, tussen januari en maart 2022.

Het Taiwanese onderzoeksbureau TrendForce is hiervan overtuigd en heeft het nieuws naar buiten gebracht aan de pers, waarbij het beweert informatie te hebben ontvangen die wijst op een release van de nieuwe goedkope iPhone tegen eind maart. Het bedrijf beperkte zich niet tot het tijdsbestek waarin de goedkope iPhone naar verwachting een feit zal zijn, maar deelde ook een deel van de verkregen informatie.

De indiscretie werd verrijkt met de woorden van TrendForce, dat zei: “We verwachten dat de derde generatie iPhone SE Apple enorm zal helpen om zich een plaats te veroveren onder de fabrikanten van 5G-smartphones in het middensegment. Verwacht wordt dat Apple in 2022 tussen de 25 en 30 miljoen exemplaren van de iPhone SE van de volgende generatie zal produceren.”

Geen gering aantal exemplaren dus, wat bevestigt dat Apple veel vertrouwen heeft in de mogelijkheden van de volgende goedkope iPhone, ondanks het feit dat het geen modern designtoestel lijkt te zijn.

Nieuwe goedkope iPhone, hoe ziet die eruit

Volgens de informatie die de afgelopen weken is gedeeld, blijft de iPhone SE 2022 gebaseerd op het (wellicht te) beproefde ontwerp van de iPhone 7, met aanzienlijke bezels rond het scherm maar met de (door velen nog steeds toegejuichte) aanwezigheid van de fysieke vingerafdruklezer, Touch ID.

Het scherm van de nieuwe goedkope iPhone zou dus nog steeds 4,7 inch diagonaal zijn, maar de belangrijkste nieuwigheid zou de compatibiliteit met 5G-netwerken zijn, een nieuwigheid die op dit moment de enige reden lijkt te zijn voor Apple om een nieuwe goedkope iPhone te ontwerpen.

De 5G zou er komen dankzij een verandering in de “controlekamer”: weg met de uitstekende Apple A13 Bionic van zijn voorganger om plaats te maken voor de recente (en zeer krachtige) A15 Bionic, dezelfde chip die de iPhone 13-serie onderscheidt. Kortom, de volgende iPhone SE zal goedkoop zijn, maar dat zal niet voorkomen dat hij veel concurrenten in het middensegment in de steek zal laten.