Windows 7, wat is de beste antivirus? De ranglijst

Volgens de resultaten van sommige experts zijn de beste antivirussoftware voor Windows 7 Bitdefender, Kaspersky, Symantec en Trend Micro

Er zijn antivirussoftware en antivirussoftware, althans volgens de mening van sommige experts. Wij weten dat niet alle beveiligingssoftware die tegenwoordig verkrijgbaar is, dezelfde prestaties levert. Sommige zijn effectiever tegen bepaalde bedreigingen en andere zijn ‘lichter’ maar minder efficiënt.

Uzelf beschermen tegen virussen en malware betekent dus de juiste antivirus kiezen. Het probleem is niet gemakkelijk op te lossen, vooral gezien het toenemende aantal en de steeds geavanceerdere aard van cyberaanvallen. Hulp kan komen van het nieuwe onderzoek dat opnieuw is uitgevoerd door het Duitse bedrijf AV-TEST, dat een ranglijst heeft opgesteld van de beste antivirus voor Windows 7. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in cyberbeveiliging, onderwierp de software aan een “stresstest” met meer dan 11.000 malware-aanvallen en de analyse van 1,3 miljoen bestanden. In de praktijk werd de respons van elk stuk software afgemeten aan drie variabelen: bescherming, prestaties en bruikbaarheid.

Testresultaten

Op basis van de drie hierboven genoemde categorieën kreeg elk antivirusprogramma een maximale score van zes punten. De nieuwe rangschikking weerspiegelt gedeeltelijk eerdere resultaten van Windows 10. De software van Bitdefender, Kaspersky, Symantec en Trend Micro behaalde de eerste plaats met de maximale score van 18 punten: 6 voor bescherming, 6 voor prestaties en 6 voor gebruiksvriendelijkheid. De vier meest deugdzame antivirusprogramma’s worden gevolgd door de beveiligingsprogramma’s F-Secure en Quick Heal, met 17,5 punten op de tweede plaats.

Microsoft-verrassing

Naarmate de ranglijst daalt, wordt het interessanter. Security Essentials, het beveiligingssysteem van Microsoft dat vaak wordt beschouwd als een basisbeschermingsmiddel, scoorde 16,5, net als de meest gebruikte Avira, AVG en Avast. Het laatste antivirus verdient meer aandacht. De gratis beveiligingssoftware scoorde een 6 voor bescherming en een 6 voor bruikbaarheid, maar slechts 4,5 punten voor prestaties.

Laagst presterende antivirus

Laten we nu eens kijken naar de antivirussoftware met de laagste scores. Tot de minst effectieve en minst efficiënte behoorden ESET, dat volgens het onderzoek van het Duitse bedrijf een totaalscore van 15,5 had, Intel/McAfee met 14,5 en Comodo met slechts 13 punten.

Hoe jezelf te beschermen

Deze onderzoeken zijn belangrijk omdat ze particulieren en vooral bedrijven kunnen helpen bij het kiezen van de beste software om hun gegevens te beschermen tegen aanvallen van hackers. Dergelijke software kan weinig of niets uitrichten als het niet gepaard gaat met een goede voorbereiding tegen bedreigingen van het web. Als een gebruiker een verdachte e-mail opent, of op een onbetrouwbare link klikt, wordt het voor deze programma’s erg moeilijk om apparaten te beschermen.