Hoe een terugbetaling aanvragen voor een app op Android en iPhone

Als de app die u hebt gedownload van de App Store of Google Play Store technische problemen heeft, kunt u een terugbetaling aanvragen. Maar zo eenvoudig is het niet

Wanneer we niet tevreden zijn over een aankoop, gaan we terug naar de winkel en op vertoon van het bonnetje kunnen we het terugsturen en ons geld terugkrijgen. Hetzelfde geldt voor e-commercesites, als we een spijkerbroek kopen die te strak blijkt te zitten, hebben we de mogelijkheid hem terug te sturen en ons geld terug te krijgen. De wereld van apps volgt deze logica niet: het aanvragen van een terugbetaling is ingewikkelder dan verwacht.

De zin “Geld-terug-garantie” maakt geen deel uit van de filosofie van de Google Play Store en de App Store. Om een terugbetaling te vragen en te verkrijgen van de twee digitale winkels, moet u aan enkele zeer specifieke eisen voldoen, en uiteindelijk is het niet zeker dat de twee bedrijven uw verzoek zullen aanvaarden. Bovendien veranderen de regels in de Google Play Store naargelang van de inhoud: voor applicaties moeten termijnen worden nageleefd, terwijl voor diensten zoals de Google Play Newsstand een heel ander tijdschema geldt. De App Store daarentegen houdt zich aan de EU-regels en staat u toe binnen 14 dagen uw geld terug te vragen. Hier leest u hoe u uw geld terug kunt krijgen voor een app op Android en iPhone.

Hoe krijg ik mijn geld terug in de Google Play Store binnen 48 uur na aankoop

Laten we uitgaan van een vooronderstelling: om geld terug te kunnen vragen, moet de gekochte content een of ander technisch probleem hebben. Als we gewoon een fout hebben gemaakt bij de aankoop van een app, kunnen we altijd proberen een terugbetaling te krijgen, maar het verzoek kan worden geweigerd.

Als de aankoop binnen 48 uur is gedaan, kunt u het terugbetalingsverzoek rechtstreeks naar de Google Play Store sturen. De eerste stap is om in te loggen op uw Google Play Store account via uw browser. Het is belangrijk dat u zich aanmeldt vanuit uw browser en niet vanuit de app, aangezien het onmogelijk is om een terugbetaling aan te vragen vanuit de app. Vervolgens moet u naar beneden scrollen tot u de sectie “Bestelgeschiedenis” tegenkomt en de aankoop selecteren die u “terug wilt sturen”. Naast de aankoopmelding ziet u een icoon met drie verticale stippen: klik erop en er wordt een menu geopend waaruit u “Meld een probleem” kunt kiezen. Op dit punt zult u het probleem moeten aangeven en om terugbetaling moeten vragen.

Hoe vraag je je geld terug in de Google Play Store na 48 uur na aankoop

Als er meer dan 48 uur zijn verstreken sinds je de app hebt gekocht, moet je rechtstreeks contact opnemen met de ontwikkelaar van de app om je geld terug te krijgen. Om te weten te komen hoe u contact kunt opnemen met een ontwikkelaar, gaat u naar hun persoonlijke pagina in de Google Play Store en raadpleegt u het gedeelte Contact. In het bericht dat u naar de ontwikkelaar stuurt, moet u perfect uitleggen wat het probleem was en waarom u om terugbetaling vraagt.

Google Play Film Restitutie

Als u een film koopt in de Google Play Store, hebt u 10 werkdagen de tijd om een restitutie aan te vragen. De enige voorwaarde is dat u nog niet begonnen bent met het kijken van de film.

Google Play Music-terugbetaling

Als u een Google Play Music-abonnement hebt, kunt u niet om terugbetaling vragen, maar alleen om annulering: als het abonnement eenmaal is verlopen, wordt het niet meer verlengd. Als u een Google Play Music-abonnement hebt, kunt u geen restitutie aanvragen, alleen annulering: als het eenmaal is verlopen, wordt het niet verlengd. In het geval van afzonderlijke gedownloade nummers hebt u maximaal zeven dagen de tijd om het nummer te downloaden in het geval van een storing.

Google Play Books Restitutie

U kunt een restitutie krijgen voor de meeste boeken op Google Play Books: u hebt maximaal zeven dagen de tijd vanaf het moment van aankoop. In het geval van storingen is er geen tijdslimiet.

Google Play Newsstand restitutie

Aankopen van losse tijdschriften worden niet gerestitueerd, tenzij er problemen zijn. Wat abonnementen betreft, is de werking identiek aan die van Google Play Music: u kunt geen restitutie aanvragen, maar alleen annuleren.

Tijden voor restitutie in de Google Play Store

In het geval dat het restitutieverzoek door de Google Play Store wordt geaccepteerd, variƫren de tijden afhankelijk van de gebruikte betalingsmethode. Voor kredietkaarten moet u tussen 3 en 5 dagen wachten en voor Paypal is de termijn dezelfde. Als de terugbetaling moet gebeuren via een rechtstreekse facturering van de operator, is de tijd langer en varieert van minimum 1 dag tot maximum 30. De snelste manier is een terugbetaling rechtstreeks op de Google Wallet (maximum 1 dag).

Hoe krijg ik mijn geld terug in de App Store

Apple heeft zich sinds begin 2015 aangepast aan de nieuwe EU-regels en biedt gebruikers de mogelijkheid om binnen 14 dagen na aankoop van de app een verzoek om terugbetaling in te dienen (als u de limiet van 90 dagen overschrijdt, kunt u geen geld meer terugvragen).

Om uw verzoek in te dienen, moet u inloggen op reportaproblem.apple.com en de gegevens van uw Apple ID invoeren. Op dat moment verschijnt op het scherm een lijst van alle toepassingen die in de afgelopen periode zijn gedownload, met daarnaast de knop “Rapporteren”. Nadat u op het pictogram hebt geklikt, verschijnt een menu waaruit u het artikel moet kiezen dat u wilt terugvragen. Op dit punt moet u de procedure volgen en het geld aanvragen. Na onderzoek van de aanvraag zal Apple beslissen of de terugbetaling al dan niet wordt aanvaard.