Windows 10, veilig USB-stick verwijderen verdwijnt

Met de nieuwste Windows 10-update is het veilig USB-stick verwijderen vereenvoudigd. Hier is wat er verandert

De “Hardware veilig verwijderen” -procedure voor externe USB-verbonden flash drives, hoewel niemand het had gemerkt, verdween met de laatste grote Windows 10-update, namelijk de beroemde 2018 October Update die Microsofts versie van het besturingssysteem naar build 1809 bracht.

Niemand had het gemerkt omdat niemand het ons had verteld: Microsoft veranderde de technische ondersteuningspagina met betrekking tot het verwijderen van USB-flashstations en soortgelijke randapparatuur slechts een paar dagen geleden. Op de nieuwe pagina staat dat de standaardmodus voor het omgaan met USB-flashstations in Windows 10 nu niet langer “Betere prestaties” is, maar “Snelle verwijdering”. De eerste modus was de standaardoptie in vorige versies van Windows (en was historisch gezien nooit geliefd bij gebruikers, die het oncomfortabel vonden). De tweede was nog steeds beschikbaar, maar moest handmatig worden gekozen in de instellingen.

Wat is veilige USB-verwijdering

Met de modus “Beste prestaties” beheert het besturingssysteem USB-sticks in een notendop met een cache en schrijft daarom niet onmiddellijk alle gegevens naar de stick wanneer we er bestanden en mappen naar kopiëren. Hij schrijft ze wanneer de computer het minder druk heeft, om andere taken niet te vertragen. Dit betekent dat als u de stick loskoppelt zonder de juiste procedure uit te voeren, sommige gegevens nog niet naar het geheugen zijn geschreven. De veilige verwijderingsprocedure bestaat uit het wegschrijven van alles wat naar de stick geschreven moet worden, zodat de gebruiker de stick zonder enige schade kan verwijderen.

De ‘Quick Remove’-modus maakt daarentegen geen gebruik van de cache en schrijft alle gegevens onmiddellijk naar de stick. Dit vermindert de prestaties, maar u kunt het geheugen onmiddellijk uit de USB-poort halen nadat u er een bestand of map naar hebt gekopieerd en er toch op vertrouwen dat er geen gegevens verloren gaan.

Hoe zet u veilige USB-verwijdering terug

Microsoft herinnert u er in elk geval aan dat de prestatiemodus nog steeds beschikbaar is, maar dat deze handmatig moet worden geactiveerd op elke aangesloten USB-stick. Om dit te doen moet u Bestandsbeheer openen en de USB-stick zoeken, vervolgens met de rechtermuisknop klikken en ‘Schijfbeheer’ selecteren. Klik in het geopende venster op het tabblad ‘Eigenschappen’ en selecteer het beheerbeleid van de schijf uit ‘Prestatieverbetering’ en ‘Snel verwijderen’. Anders dan in het verleden, vindt u met Windows 10 versie 1809 de optie Snel verwijderen voorgeselecteerd en niet de optie Prestaties.