De beste Launchers en instellingen voor het aanpassen van Android

Android-pictogrammen zijn een van de belangrijkste grafische componenten waarvan de stijl en bepaalde functies van uw smartphone afhankelijk zijn. Op elk toestel is een eigen thema geïnstalleerd, maar u kunt de pictogrammen en snelkoppelingen op uw apps wijzigen door een launcher te downloaden uit de Google Play Store of door het thema op uw toestel te vervangen.

Laten we eens kijken hoe de pictogrammen op Android te veranderen, hetzij met behulp van een externe applicatie of door gebruik te maken van de configuratie functies van de native thema.

Wat is een Android Launcher?

Android is een besturingssysteem voor mobiele apparaten ontwikkeld door Google, aanwezig op alle smartphones behalve Apple’s iPhone, iPad en iPod Touch iOS. Wanneer u een telefoon of tablet koopt, levert de fabrikant zijn eigen versie van Android, vooraf geïnstalleerd in de terminal en geconfigureerd volgens de behoeften van het bedrijf, zowel wat betreft functionaliteit als grafisch uiterlijk. Het is echter mogelijk om het uiterlijk en de snelkoppelingen aan te passen met behulp van een Launcher.

Dit zijn applicaties voor Android, waarmee het mogelijk is om wijzigingen aan te brengen in de lay-out van het toestel, bijvoorbeeld door de pictogrammen te wijzigen, de schermen aan te passen en speciale effecten toe te voegen. In de Google Play Store kunt u verschillende Android Launchers vinden, waarvan u sommige gratis en andere tegen betaling kunt downloaden. Op deze manier kunt u een Launcher installeren, afhankelijk van de functies die u wilt, om uw Android-toestel op een eenvoudige en intuïtieve manier aan te passen.

De beste Launchers om Android-pictogrammen te wijzigen

Er zijn veel Launchers beschikbaar in de Google Play Store om uw Android-smartphone aan te passen. Laten we eens kijken wat de beste Launchers voor Android zijn en wat hun belangrijkste kenmerken zijn.

Nova Launcher

Eén van de beste Android Launchers is ongetwijfeld Nova Launcher, een applicatie die zowel in een gratis als premium versie beschikbaar is, met een downloadkost van €3,28. De app is verkrijgbaar in de Google Play Store. De app is beschikbaar in de Google Play Store en biedt al een aantal interessante functies, waaronder de mogelijkheid om pictogrammen op Android aan te passen, effecten zoals scrollen in te stellen, het thema automatisch bij te werken met de nieuwste versies, nieuwe schermindelingen te maken, een donkere achtergrond toe te passen en een back-up te maken van de thema-instellingen.

Action Launcher 3

Een andere functionele app voor het bewerken van pictogrammen op Android is Action Launcher 3, die ook beschikbaar is in een gratis of betaalde versie voor 5 euro. Met beide kunt u verschillende configuraties maken binnen het thema van uw smartphone, waaronder het veranderen van de kleur van de belettering van het Android-pictogram, het aanpassen van de Google Chrome-zoekbalk, het wijzigen van de achtergrondkleuren, het instellen van nieuwe functies wanneer u op apps tikt, het verbergen van apps die u minder gebruikt en het maken van voorvertoningen van bepaalde diensten, zoals e-mail- en Facebook-meldingen.

Smart Launcher 5

Om Android-pictogrammen te veranderen kunt u Smart Launcher 5 gebruiken, een van de populairste apps met meer dan 10 miljoen downloads. Met deze app kunt u niet alleen de graphics van de pictogrammen wijzigen, maar ze ook even groot maken, mappen aanpassen en het startscherm instellen, met behulp van speciale widgets om een pagina te maken die aan uw wensen voldoet. De app is intuïtief en snel, en er is ook een betaalde versie beschikbaar voor €3,28, Smart Launcher 3 Pro, waarmee je de gebaren kunt veranderen, 9 verschillende schermen kunt maken, categorieën kunt beheren en tot 7 extra animaties kunt invoegen.

Apex Launcher

Een van de beste apps van 2019 voor het wijzigen van pictogrammen op Android is Apex Launcher, een efficiënte en gebruiksvriendelijke app die zowel in de gratis versie met advertenties kan worden gedownload, als in de Pro-modus met een downloadprijs van € 6,33. Apex Launcher is een efficiënte en gebruiksvriendelijke app die kan worden gedownload als een gratis versie met advertenties of als een Pro-versie voor een downloadprijs van € 6,33. Het biedt een breed scala aan functies, zoals het verbergen van toepassingen die u niet nodig hebt, het beheren van het thema dat op uw smartphone is geïnstalleerd, het creëren van effecten en animaties, het aanpassen van de graphics door pictogrammen, menu’s, elementen en achtergronden in te stellen, het configureren van gebaren en het maken van back-ups van uw gegevens.

Go Launcher

Go Launcher is een andere betrouwbare app voor het wijzigen van de pictogrammen op uw Android-smartphone, en biedt een intelligent systeem voor het instellen van HD-achtergronden, het bijwerken van het thema en het wijzigen van de graphics van de pictogrammen. Tegelijkertijd kan de app uw toestel versnellen en de prestaties van de telefoon verbeteren door de schermen te versieren met een reeks gratis widgets. U kunt ook kiezen voor de betaalde versie, Go Launcher Prime, die €3,28 kost en meer dan 1000 thema’s in 2 en 3D, geavanceerde gebareninstellingen en pictogramoptimalisatie biedt.

Samsung’s One UI

Met deze native app is het veranderen van Samsung-pictogrammen echt heel eenvoudig. Download One UI op uw smartphone uit de officiële winkel van Samsung of de app van derden in de Google Play Store en u kunt tal van aanpassingen maken. U kunt bijvoorbeeld pictogrammen en thema’s kiezen op basis van uw voorkeuren, de snelkoppelingen op de hoofdschermen wijzigen, instellen welke diensten op de voorgrond moeten worden weergegeven en de helderheid van de smartphone beheren, om een optimale weergave te krijgen op basis van de verschillende tijdstippen van de dag.

Hoe Android-pictogrammen wijzigen zonder Launcher

Hoewel de beste oplossing voor het wijzigen van pictogrammen op Android de Launcher is, kunt u ook een aantal wijzigingen op uw toestel aanbrengen zonder deze toepassingen te gebruiken. Dit kan worden gedaan via de instellingen van de smartphone, aangezien verschillende bedrijven u toestaan om bepaalde configuraties te maken, zelfs zonder een Android Launcher te installeren. Om bijvoorbeeld de Samsung-pictogrammen te veranderen, kunt u op zoek gaan naar alternatieve thema’s, ter vervanging van de thema’s die vooraf op het toestel zijn geïnstalleerd.

U hoeft alleen maar naar Galaxy Themes te gaan, de officiële website van Samsung, die een breed scala aan aanpasbare thema’s voor Galaxy-smartphones biedt. Als je de juiste GUI hebt gevonden, download je die naar je mobiele toestel, selecteer je de optie Toepassen, of anders houd je het startscherm ingedrukt, tik je op de optie Achtergronden of Thema’s, kies je de nieuwe look en download je de inhoud. Geanimeerde thema’s, meervoudige thema’s en thema’s met video-opties zijn beschikbaar in de Galaxy Store, met verschillende functies en pictogrammen voor elk thema.

Op dezelfde manier kunt u de Android-pictogrammen zonder de Launcher op Huawei-smartphones wijzigen door naar het huaweimobileservices.com-portaal te gaan en een nieuw thema te downloaden met behulp van uw HUAWEI ID, terwijl u om dit te doen op LG-toestellen een alternatief ontwerp moet downloaden op LGSmartWorld. Evenzo biedt Sony u de mogelijkheid om het native thema te veranderen, door een andere grafische interface te downloaden om de Android pictogrammen te veranderen, door de Xperia applicatie te downloaden, die een catalogus biedt met tientallen thema’s voor Sony smartphones.

Hoe de kleur van het Android pictogram lettertype te veranderen

Een vrij eenvoudige handeling, waarmee u de kleur van het pictogram lettertype kunt veranderen, kan worden uitgevoerd zonder gebruik te maken van alternatieve applicaties, door simpelweg het lettertype op uw Android smartphone te veranderen. Ga hiervoor naar de instellingen van uw telefoon, selecteer Display> Font> Font, en kies een ander lettertype voor de schermtekst. Sommige toestellen bieden beperkte configuraties, maar op Samsung-terminals kunt u nieuwe lettertypen downloaden van de Galaxy Store, door in de instellingen op de optie Lettertype downloaden te tikken.

Aanpasbare snelkoppelingen om Android-pictogrammen te wijzigen

Terwijl u pictogrammen op Android kunt vervangen en wijzigen met Launchers, zijn er ook apps waarmee u snelkoppelingen kunt configureren, om de posities van apps op verschillende schermen te beheren, door te kiezen welke zichtbaar moeten worden gemaakt en welke moeten worden verborgen. Een goede oplossing hiervoor is Icon Changer Free, een eenvoudige en gratis app, waarmee u nieuwe snelkoppelingen kunt maken tussen de startpagina van het besturingssysteem en de apps.

In dit geval kunt u de pictogrammen die aanwezig zijn in de oorspronkelijke Launcher laten staan, maar u kunt ze verbergen en aangepaste snelkoppelingen maken met pictogrammen die u uit de galerij haalt en waarvan u zowel de kleur als de tekst kunt wijzigen. Het enige wat u hoeft te doen is de app op uw apparaat te installeren, de app die u wilt verbergen te markeren, op de optie Wijzigen te tikken en te selecteren welk pictogram u op het scherm wilt tonen, waarbij u kunt kiezen uit afbeeldingen in de galerij van uw telefoon, pictogrammen die worden geleverd door het Icon Pack-systeem van Icon Changer Free, of andere apps die al op uw smartphone zijn geïnstalleerd.

Tot slot hoeft u alleen nog maar op het item Titel te tikken om de nieuwe pictogramnaam in te voeren en een koppeling naar de desbetreffende app in te stellen. Hierdoor kunt u de nieuwe app lay-outs weergeven, maar wanneer u de app opent, wordt hetzelfde programma uitgevoerd dat vóór de wijziging aanwezig was. Als u de stijl van het pictogram wilt wijzigen, hoeft u het alleen maar te selecteren, op de optie Versieren te tikken en enkele parameters te wijzigen, zoals afbeeldingen, kleur en filters, om elk Android-pictogram dat op de startpagina van uw smartphone wordt weergegeven uniek te maken.

Hoe herstelt u de originele pictogrammen op Android

Het wijzigen van de tekst, kleur en grootte van de pictogrammen op Android stelt u in staat om de graphics van uw telefoon aan te passen, maar u kunt fouten maken, bepaalde functies niet meer vinden of inefficiënte apps en Launcher gebruiken, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties van uw smartphone. In dit geval is de beste oplossing om de originele Android-pictogrammen te herstellen, zodat u alle snelkoppelingen kunt vinden van de hoofdversie die op het moment van aankoop op uw apparaat was geïnstalleerd.

Om dit te doen, moet u naar de instellingen van de terminal gaan en het gedeelte Toepassingen beheren openen, waarmee u bepaalde bewerkingen kunt uitvoeren met betrekking tot de apps van de telefoon. Vervolgens moet u het pictogram van de eerder geïnstalleerde Launcher zoeken, en het vinkje verwijderen dat de configuratie als standaardtoepassing activeert. Het besturingssysteem zou nu de oude instellingen moeten hebben hersteld en de originele pictogrammen moeten tonen, en u kunt dan verder gaan met het deactiveren van de Launcher en deze uit het telefoongeheugen verwijderen.