Hoe Android-apps te stoppen je locatie te volgen

Jouw smartphone kan een waardevolle bron van informatie zijn voor iedereen die je wil bespioneren. Zo schakelt u locatie-tracking uit op Android-toestellen

Vaak genegeerd, Android app-permissies zijn een van de meest nuttige stukjes informatie die het Android-besturingssysteem biedt. Dankzij machtigingen kun je te weten komen welke ‘verborgen’ functies de app heeft, welke componenten en sensoren de smartphone gebruikt, en welke informatie hij nodig heeft om te functioneren.

Over machtigingsmeldingen waarschuwt de app je bijvoorbeeld als hij toegang nodig heeft tot je contacten, bellijst, berichten of zelfs geolocatie. Kortom, door te letten op de toestemmingen die u verleent, kunt u zien of een app uw privacy in gevaar kan brengen. In het bijzonder moet u goed nadenken voordat u een app toegang geeft tot uw locatie: tenzij het een smartphone-navigatiesysteem is (of een app met vergelijkbare functionaliteit), kan elke ontwikkelaar met behulp van locatie-tracering (min of meer precies) weten waar u zich op elk moment van de dag bevindt.

Ongelukkigerwijs kunt u met Android uw afleiding ongedaan maken en verleende toestemmingen op het moment zelf weer intrekken. Het enige wat je hoeft te doen is een paar voorkeuren wijzigen in Android Instellingen om Android apps te stoppen met het bijhouden van je locatie en het niveau van geolocatie nauwkeurigheid te verminderen.

Locatie Android 9 uitschakelen

Met Android 9 heeft Google de manier veranderd waarop gebruikers app-locatie kunnen beheren en de mate van trackingnauwkeurigheid. Terwijl de gebruikers vroeger veel meer vrijheid hadden, is de keuze vandaag gereduceerd tot een “aan” en “uit”. Als u locatie inschakelt, wordt wat vroeger High Accuracy heette geactiveerd (een combinatie van Wi-Fi-, cellulaire netwerk- en GPS-gegevens), terwijl als u locatie uitschakelt, alleen de GPS-sensor van de smartphone wordt gebruikt. Om de standaardvoorkeuren van uw smartphone te wijzigen: ga naar Instellingen > Instellingen & Vergrendelscherm en kies hier Geolocatie.

Locatie uitschakelen Android 8, Android 7 en Android 6

Zoals hierboven vermeld, heeft de gebruiker in eerdere versies van het groene robotbesturingssysteem meer keuze als het gaat om het beheren van locatiediensten. In Android 6, Android 7 en Android 8, zal het menu item Geolocation toegang geven tot meer opties. Allereerst kunt u kiezen of u al dan niet locatiebepaling wilt inschakelen; zo ja, dan kunt u naar het gedeelte Modus gaan en kiezen tussen Hoge nauwkeurigheid (een combinatie van GPS-, mobiele netwerk- en Wi-Fi-gegevens); Batterijbesparing (alleen gegevens van Wi-Fi en mobiele netwerk, om een geschatte locatie te krijgen); Alleen apparaatsensoren (locatie alleen via GPS). De verschillende instellingen corresponderen uiteraard met een grotere of kleinere nauwkeurigheid bij het vaststellen van uw exacte locatie en dus met een grotere of kleinere mate van privacybescherming.

Locatie Android uitschakelen voor afzonderlijke apps

Zoals gezegd is het echter altijd de moeite waard om na te gaan welke apps toegang hebben tot locatietracering en, in het geval van een ‘losse concessie’, de locatie voor afzonderlijke apps uit te schakelen. Kies in Instellingen Apps en vervolgens App-machtigingen: klik hier op Geolocatie om de lijst te zien van apps die toegang hebben tot locatie-tracking. Om locatie-tracking voor individuele apps uit te schakelen, beweeg je de schakelaar gewoon van rechts naar links en je bent klaar.