Wat te doen als apps onverwacht sluiten op Android

Begrijpende gids voor het begrijpen van de belangrijkste redenen waarom apps zichzelf sluiten op Android en wat te doen om dit probleem op te lossen.

Het kan soms gebeuren dat apps op het Android-besturingssysteem zichzelf sluiten, zelfs terwijl u ze gebruikt, zonder duidelijke reden. Deze situatie herhaalt zich soms vaak en maakt het bladeren moeilijk en onhandelbaar. Wat gebeurt er?

De redenen waarom apps op Android uit zichzelf sluiten

In de eerste plaats sluiten apps op Android uit zichzelf om zeer specifieke redenen, die vaak ook van invloed zijn op de algehele functionaliteit van het besturingssysteem en de smartphone. Zo kan het soms moeilijk zijn om bepaalde aanvullende eisen te ondersteunen die u stelt door updates te downloaden. Maar laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen.

Onvoldoende Ram

Eén van de belangrijkste antwoorden op de vraag: waarom sluiten apps zichzelf af op Android is onvoldoende Ram-geheugen. Dit is de meest voorkomende reden voor onverwachte en plotselinge uitschakelingen, gezien het feit dat Ram samenwerkt met het besturingssysteem, dus als er te weinig ruimte in is, zal het onmogelijk zijn om de apps te draaien, die daarom zullen sluiten, om ruimte over te laten voor andere essentiële functies van het apparaat.

Smartphone probleem

In sommige gevallen sluiten apps op Android vaak uit zichzelf, simpelweg vanwege een probleem met de smartphone zelf, die waarschijnlijk beschadigd is en daardoor niet meer goed werkt. Dit is dus een rode vlag waarmee rekening moet worden gehouden.

De aanwezigheid van een virus

Soms sluiten apps op Android uit zichzelf wanneer de telefoon is geïnfecteerd met een virus. In het bijzonder gaat het om zogenaamde Trojaanse paarden, die verschijnen via toepassingen op het toestel: wanneer ze worden geactiveerd, hebben ze verschillende gevolgen, waaronder het uitschakelen van programma’s. Ze verstoren dan de goede werking van de smartphone door applicaties automatisch af te sluiten.

De smartphone is beschadigd

Soms kan het gebeuren dat de gegevens van de applicatie zelf beschadigd zijn. In dit geval verschijnen berichten als “De toepassing kan niet verder worden gebruikt” of “De gegevens van de volgende toepassing zijn beschadigd” op de smartphone en de software wordt abrupt afgesloten. Om dezelfde reden kan het soms zelfs gebeuren dat alle apps vanzelf sluiten op Android.

Er staan te veel apps open

Er zijn gevallen waarin apps vanzelf sluiten op Android omdat er te veel tegelijk open staan op de telefoon. In dit geval kan het apparaat zelf besluiten om er een aantal te sluiten, zodat de andere beter werken.

Wat te doen als apps uit zichzelf sluiten op Android

Als je eenmaal het probleem hebt achterhaald, is het goed om te weten hoe je het oplost. Een van de gemakkelijkste en meest ongecompliceerde strategieën om te volgen wanneer apps uit zichzelf sluiten op Android is om de telefoon uit en weer aan te zetten, of opnieuw op te starten, door op de aan/uit-knop te drukken en vervolgens op “Herstart” te klikken. Dit is vaak voldoende om de meeste problemen op te lossen. Indien een bepaalde toepassing echter nog steeds niet werkt, misschien door een interne fout, kan het aangewezen zijn om ze te verwijderen en ze dan opnieuw te installeren. Dit is gemakkelijk te doen: druk lang op het pictogram totdat de woorden “Uninstall” verschijnen en druk er dan op. U kunt de installatie ook ongedaan maken via het submenu “Toepassingen” in het menu “Instellingen”. Om het opnieuw te installeren, haalt u het gewoon op uit de Play Store.

In sommige gevallen kan het echter nuttig zijn om het cachegeheugen van de smartphone te wissen. Ga naar het menu “Instellingen” en ga naar het gedeelte “Geheugen”, verwijder vervolgens de gegevens die in de cache zijn opgeslagen.

Soms werkt een app niet meer omdat deze verouderd is en de oude versie niet meer compatibel is met de nieuwe versie van het besturingssysteem. U kunt dus gewoon naar de Play Store gaan en de app selecteren die u wilt updaten door naar het menu “Mijn apps en games” te gaan. Of u kunt gewoon ‘Alles bijwerken’ kiezen, waarmee alle apps op uw smartphone worden bijgewerkt.

Een ander ding om op te letten is de site waarvandaan u de apps hebt gedownload: normaal gesproken kunt u het beste alles downloaden uit de app-winkel van Google. Als een toepassing is gedownload van een externe, onbetrouwbare site, kunt u deze het beste verwijderen, aangezien deze het besturingssysteem kan besmetten. In dit verband is het ook een goed idee om alles onder controle te houden door regelmatig antivirusscans uit te voeren.

Het laatste redmiddel om het probleem op te lossen van applicaties die zichzelf afsluiten op Android, wanneer niets anders werkt, is het herstellen van de telefoon naar de fabrieksinstellingen. In dat geval verliest u natuurlijk alles wat erop staat, dus het is een goed idee om foto’s of documenten van belang van tevoren op te slaan. Installeer daarna gewoon de gewenste toepassingen opnieuw.