Hoe verwijder je apps van je iPhone en iPad

Ruimte vrijmaken op je iPhone is eenvoudiger dan je denkt: kies gewoon de methode die jou het beste uitkomt en je bent klaar

Met meer dan 2 miljoen apps is de App Store van Apple nog steeds de “rijkste” winkel op de markt. Een voortdurende verleiding voor al die gebruikers die, met een iPhone of iPad in de hand, door de lijsten met de meest gedownloade apps, de meest gespeelde videospelletjes of de nuttigste tools scrollen op zoek naar iets om op hun apparaat te installeren.

Een houding, echter, die niet erg ‘gezond’ is. In de meeste gevallen zullen de geïnstalleerde apps een paar keer worden gebruikt voordat ze in de vuilnisbak belanden, terwijl ze ruimte in het geheugen van het apparaat blijven innemen. Als gevolg daarvan wordt de beschikbare ruimte steeds beperkter, wat een aanzienlijke invloed heeft op zowel de prestaties van de telefoon als de tijd die nodig is om door de auteur uitgebrachte app-updates te installeren. Maar gelukkig heeft de gebruiker verschillende manieren om apps van de iPhone of iPad te verwijderen en geheugenruimte vrij te maken.

Apps van de iPhone verwijderen

Als u uw iPhone of iPad in handen heeft, is het verwijderen van de app uiterst eenvoudig. Zodra u de app hebt gevonden die u wilt verwijderen, houdt u uw vinger een paar seconden op het pictogram (maximaal 3 of 4) en u zult zien dat alle pictogrammen op het scherm beginnen te “schudden” en tegelijkertijd verschijnt er een kleine zwarte “x” in de rechterbovenhoek binnen een grijze cirkel. Als u op de “x” drukt, verschijnt er een dialoogvenster waarin u om bevestiging van uw bedoelingen wordt gevraagd: klik op “Delete” in het rood en dat is het. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat deze operatie niet alleen de gekozen toepassing verwijdert, maar ook alle gegevens die in de loop der tijd zijn gemaakt (spelopslagen, gepersonaliseerde instellingen, opgeslagen referenties enzovoort) worden verwijderd uit het geheugen van de iPhone of iPad. Als u van plan bent die app in de nabije toekomst opnieuw te gebruiken, is het een goed idee een andere app te kiezen om ruimte vrij te maken op uw apparaat.

Apps verwijderen via iOS-instellingen

Apps die u niet meer nodig hebt – of die meer ruimte innemen – kunt u ook verwijderen via de tools in iOS-instellingen. Zoek daar naar Algemeen, kies vervolgens Ruimte op apparaat en iCloud en tot slot Ruimte beheren. Binnen een paar seconden laadt iOS een lijst met de apps die op uw apparaat zijn geïnstalleerd, waarbij ze in aflopende volgorde van grootte worden gerangschikt (apps die de meeste ruimte innemen bovenaan en vervolgens naar beneden). Als u snel ruimte wilt terugwinnen, klikt u op een van de apps in de lijst en opent u het bijbehorende tabblad: hier kunt u zowel de door de app zelf ingenomen ruimte als de door gegevens ingenomen ruimte controleren. Als dat het geval is, kunt u besluiten om alleen de gegevens te verwijderen en de app op uw apparaat te houden. Anders drukt u gewoon op de knop Verwijderen onder aan het scherm.

Apps verwijderen uit iTunes op een Mac

De apps op uw iPhone of iPad kunnen ook worden beheerd via iTunes, de software van Apple waarmee u uw iOS-apparaten kunt verbinden en synchroniseren met uw macOS- of Windows-computer. Door gebruik te maken van de hulpmiddelen die het programma ter beschikking stelt, zal het dus mogelijk zijn alle apps die zich in het geheugen van onze applephone bevinden te controleren en ze van de PC te verwijderen: wanneer u uw smartphone en uw computer opnieuw synchroniseert, zal de app ook uit het telefoongeheugen worden verwijderd. Om apps uit iTunes te verwijderen, gaat u naar de App Library, klikt u op de software die u wilt verwijderen en selecteert u Delete from Library in het pop-up menu. Gewoon je keuze bevestigen en je bent klaar.