Hoe maak je je tv-scherm schoon

Om het beste uit je tv-scherm te halen, moet je het schoonmaken met de juiste producten: hier zijn enkele tips over hoe je je tv-scherm schoonmaakt.

Het maakt niet uit hoe hightech onze tv is die ons momenten van ontsnapping en opwinding geeft tussen onze dagelijkse taken door. Stof zal altijd worden aangetrokken door onze mooie zwarte schermen, zelfs de nieuwste generatie.

Wat veel mensen denken is dat het schoonmaken van het tv-scherm kinderspel is, maar als het gaat om producten waar we om geven, de nieuwste technologie en vaak duur als onze geliefde tv, is het niet erg verstandig om alles aan het toeval over te laten en haastig schoon te maken met het eerste beschikbare doekje “de bulk” voor de komst van een gast in huis! Hier leest u hoe u uw tv-scherm goed schoonmaakt, halo’s en krassen vermijdt en er het beste uit haalt.

Hoe u uw tv-scherm schoonmaakt: enkele aanbevelingen

Niet alle tv-schermen zijn hetzelfde. Sommige schermen zijn gemaakt van dik glas, vooral oudere modellen zoals beeldbuis-TV’s. Andere zijn gemaakt van kwetsbaarder materialen die gemakkelijk beschadigd kunnen worden als ze niet goed worden schoongemaakt. Ze mogen daarom niet worden behandeld met de reinigingssystemen die voor glasruiten worden gebruikt.

Gebruik geen oplosmiddelen of agressieve detergenten die de kwaliteit van het schermoppervlak kunnen aantasten. Vermijd producten die ammoniak, alcohol of aceton bevatten, en gebruik ook geen water of andere vloeistoffen die rechtstreeks op de TV worden gespoten, aangezien de aanwezigheid van vloeistoffen binnenin onherstelbare schade kan toebrengen aan de meeste flatscreen-TV’s en daarbuiten. Zo maakt u uw tv-scherm schoon zonder het te beschadigen.

Tips voor plasma-, led-, lcd- en oled-tv-schermen

Als u zich afvraagt hoe u het scherm van uw led-tv of tv van de nieuwste generatie schoonmaakt zonder die vervelende halo’s achter te laten die het kijken naar films verpesten, volgen hier enkele praktische tips. Deze meer delicate schermen vereisen een beetje meer zorg dan de meer traditionele reiniging. Het eerste wat u moet doen, is een blik werpen op de gebruikershandleiding die bij uw TV wordt geleverd, om te controleren of er geen speciale instructies zijn voor de verzorging en reiniging van het toestel.

Als u de gedrukte handleiding niet kunt vinden, kunt u altijd op internet zoeken naar het digitale formaat op basis van het merk en model van uw TV. Volg natuurlijk altijd de specifieke instructies van de fabrikant. Als er geen specifieke instructies zijn over hoe u uw TV moet schoonmaken, volg dan deze tips. Maak u geen zorgen, u hebt geen speciale apparatuur nodig, alleen dingen die u gemakkelijk thuis, in winkels of online winkels kunt vinden.

Zet allereerst de tv die u gaat schoonmaken uit en laat hem afkoelen als hij heet is, zowel om veiligheidsredenen (iets wat u altijd moet doen als u een elektrisch apparaat schoonmaakt) als omdat stof, vuil en diverse halo’s gemakkelijker te zien zijn als het scherm uit is. Voor een eerste schoonmaakbeurt en om oppervlaktestof te verwijderen, is het raadzaam een elektrostatische stofdoek te gebruiken.

Vergeet bij het schoonmaken niet om ook in de knoppen, hoeken en spleten van de TV en in de luchtroosters te komen. Als tweede stap kunt u een van die bevochtigde doekjes kopen die speciaal voor elektronische apparaten zijn ontworpen, of een zachte doek die alleen met water is bevochtigd of een microvezeldoekje (zoals die worden gebruikt voor het schoonmaken van brillenglazen), die geen krassen op het scherm maken en geen resten achterlaten.

Wrijf voorzichtig over het scherm en herhaal het schoonmaakproces een paar keer totdat het scherm er glanzend en schoon uitziet. Veeg het scherm eerst in één richting schoon (liggend of staand) en veeg vervolgens een tweede keer in de tegenovergestelde richting schoon om het hele scherm te bedekken. Voor plasma TV schermen, hoewel gemaakt van glas, is het raadzaam om dezelfde droge methodes te volgen als voor het reinigen van LED LCD en OLED TV’s. Dit komt omdat plasmaschermen ook antireflecterende coatings hebben die kunnen worden beschadigd door conventionele schoonmaakproducten.

Heeft iemand uw tv-scherm met vette handen aangeraakt? Hoe maak je het TV scherm schoon zonder halo’s achter te laten? In sommige gevallen, als het vuil nog steeds op uw TV scherm zit, zult u speciale reinigingsproducten nodig hebben om het vuil en de aanslag volledig te verwijderen. Deze moeten altijd worden gebruikt met dezelfde voorzorgsmaatregelen als hierboven, d.w.z. spuit de vloeistof nooit rechtstreeks op het scherm, maar gebruik een zachte doek.

Hoe maak je je TV-scherm schoon: enkele huismiddeltjes

Als je niet van het idee houdt om speciale schoonmaakmiddelen te kopen en dol bent op de klassieke grootmoedersmiddeltjes, in dit geval toegepast op technologie, kun je je TV schoonmaken met een zachte doek, bevochtigd met een oplossing die deels uit water en deels uit witte azijn bestaat.

Een alternatief is om de doek met een beetje gedestilleerd water te bevochtigen en het schermoppervlak een paar keer af te vegen. Het verdient aanbeveling het TV-scherm ten minste eenmaal per week schoon te maken om te voorkomen dat stof, vuil en vingerafdrukken zich ophopen en moeilijker te verwijderen zijn.