Hoe je scherm opnemen op een Mac

Je scherm opnemen op een Mac is net zo eenvoudig als een screenshot maken: hier is een snelle handleiding hoe je het doet

Het maken van een screenshot is een van de eenvoudigste dingen die je op een Mac kunt doen, maar sommige mensen hebben misschien wat meer moeite om te begrijpen hoe je je scherm opneemt. Het is net zo eenvoudig, maar vaak weet je gewoon niet de stappen om te beginnen met opnemen.

Houd gewoon de onderstaande toetsencombinatie in gedachten om te beginnen met opnemen wat er op het scherm van je Mac gebeurt op elk moment en in elke context, misschien om een vriend de stappen te laten zien of om een spelsessie op te nemen om online te uploaden. Er zijn veel redenen waarom schermopname handig kan zijn, en dat is waarschijnlijk de reden waarom de macOS-ontwikkelaars het gemakkelijk en betaalbaar hebben gemaakt voor iedereen. Er zijn twee verschillende manieren om het scherm op uw Mac op te nemen: er is niet één juiste manier, er is er één die bij u past, afhankelijk van de versie van macOS die u hebt geïnstalleerd.

Scherm opnemen op macOS 10.14 Mojave en later

Om het scherm op te nemen op macOS 10..14 Mojave en later, inclusief recente Macs met macOS Big Sur of Monterey, gaat u gewoon naar het scherm waarvan u een opname wilt maken en zodra u klaar bent drukt u tegelijkertijd op de toetsen Command, Shift of Shift en 5, waarbij de Command-toets de toets is die wordt aangeduid met de afkorting cmd van apple.

Dit opent de opnamebalk: met de middelste toetsen kunt u beslissen of u het hele scherm wilt opnemen – Het hele scherm opnemen – of slechts een gedeelte – Een selectie opnemen. Zodra u uw keuze hebt gemaakt, kunt u de knop Opties gebruiken om te beslissen waar u de clip wilt opslaan, of u een aftelling wilt instellen voordat de opname begint en andere opties, waaronder het al dan niet tonen van de muisaanwijzer.

Ten slotte kunt u de laatste knop rechts gebruiken om de schermopname te starten, terwijl u deze kunt stoppen met de knop Stop in de statusbalk.

Het scherm opnemen op macOS 10.14 Mojave en eerder

Diegenen die een oudere Mac hebben en dus niet over een recent besturingssysteem beschikken, kunnen de bovenstaande procedure niet gebruiken, maar kunnen toch het scherm opnemen. Er zijn een paar verschillende stappen die je moet volgen en je moet QuickTime Player gebruiken, maar het is niet ingewikkeld.

Eerst moet je QuickTime Player starten door het te zoeken in je geïnstalleerde programma’s. Klik dan op Bestand linksboven in het scherm, dan Nieuwe schermopname, en dan de Opnameknop als je klaar bent. Klik vervolgens op een willekeurige plaats op het scherm om de opname van het gehele scherm te starten, en sleep de aanwijzer om het interessegebied aan te passen.

Klik op de knop Stop op de menubalk om de opname te stoppen.