De coelacanth is een mysterieuze, reusachtige vis die wel 100 jaar oud kan worden. Men dacht dat ze uitgestorven waren, maar ze overleefden het tijdperk van de dinosauriërs.
Hij is enorm, overleefde het tijdperk van de dinosauriërs en kan wel 100 jaar oud worden. Het is de coelacanth, een vissoort die uitgestorven zou zijn. Uit een studie, gepubliceerd in Current Biology, is echter gebleken dat dit soort dier wel een eeuw oud kan worden. Deze zeer zeldzame abyssale vis lijkt qua morfologie sedert miljoenen jaren nooit te zijn veranderd en lijkt nog zeer sterk op zijn voorouders uit de prehistorie, reden waarom hij als een “levend fossiel” wordt beschouwd.
De 100-jarige coelacanth-studie
Volgens de Franse wetenschappers die de studie hebben uitgevoerd, zijn vrouwelijke coelacanths pas geslachtsrijp als ze achter in de 50 zijn, terwijl mannetjes geslachtsrijp zijn tussen de 40 en 69 jaar. De onderzoekers speculeerden ook dat zwangerschappen ongeveer vijf jaar kunnen duren. De soort bestaat al 400 miljoen jaar en lange tijd werd gedacht dat zij uitgestorven was, totdat in 1938 coelacanthen levend werden teruggevonden voor de kust van Zuid-Afrika. Deze dieren zouden ook zeer langzaam groeien tot de grootte van een mens. Tot nu toe werd gedacht dat ze ongeveer 20 jaar oud konden worden, maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat ze veel langer leven, tot wel een eeuw.
Wetenschappers hebben berekend dat coelacanthen bijna 100 jaar oud kunnen worden, door een standaardtechniek voor het dateren van commerciële vissen toe te passen. In het verleden werd hun hypothetische leeftijd vastgesteld door breed uit te gaan van een specifieke soort coelacanth. De Franse onderzoekers ontdekten echter dat er ook kleinere lijnen moesten worden berekend, die alleen met gepolariseerd licht konden worden gezien. Bruno Ernande, marien evolutionair ecoloog aan het Franse Instituut voor Marien Onderzoek en co-auteur van de studie, legde uit dat het gepolariseerde licht voor elk van de grote lijnen vijf kleinere lijnen aan het licht bracht. De onderzoekers concludeerden dat de kleinere lijnen het beste correleerden met een leeftijd van één jaar, wat erop wijst dat het oudste exemplaar dat ze bestudeerden 84 jaar oud was.
Door twee embryo’s te analyseren, berekende het team echter dat ze allebei vijf jaar oud waren. Vandaar de hypothese dat de zwangerschap van deze vissen ten minste een lustrum duurt. Hoewel coelacanthen genetisch niet lijken op andere wezens uit de diepte, zoals haaien en roggen, verouderen zij even langzaam. Zelfs haaien kunnen honderden jaren oud worden.
De zeefauna blijft interessante ontdekkingen bieden, met superlanglevende en oeroude soorten en andere met ongewone en merkwaardige kenmerken, zoals weekdieren met speciale tanden en olifantvissen die met elkaar praten.
Stefania Bernardini