Hoe Windows gratis updaten om veiliger te surfen

De eerste regel van veilig internetten is om je besturingssysteem up-to-date te houden – gelukkig is er een manier om dat gratis te doen.

Windows-gebruikers hebben een haat-liefdeverhouding met Windows Update-updates, die vaak meer problemen dan voordelen met zich meebrengen. Maar uw computer up-to-date houden is essentieel om de veiligheid te verhogen en hem te beschermen tegen virussen en hackeraanvallen, zodat u veilig op internet kunt surfen.

Niet alle Windows-pc’s kunnen echter voortdurend worden bijgewerkt: Windows 7-pc’s worden bijvoorbeeld vanaf 14 januari 2020 niet langer officieel ondersteund door Microsoft. Vanaf die datum kan iedereen met een desktop- of laptopcomputer waarop dit besturingssysteem draait, een doelwit bij uitstek worden voor malware en aanvallen van cybercriminelen. Het is beter voor gebruikers van Windows 8.0 en 8.1, die tot 10 januari 2023 door Microsoft worden ondersteund met maandelijkse beveiligingsupdates, maar dit besturingssysteem is nog steeds verouderd.

Hoe Windows gratis bijwerken

Het is in het belang van Microsoft dat de meeste van zijn gebruikers de nieuwste beschikbare versie van het besturingssysteem gebruiken, in dit geval Windows 10. De reden is simpel: het kost geld om ondersteuning voor oudere versies actief te houden, en hoe ouder het besturingssysteem, hoe groter de kans dat het problemen geeft met nieuwe apps en diensten.

Daarom lanceerde Microsoft al in 2016 een programma waarmee gebruikers gratis konden upgraden van Windows 7 of Windows 8.1 naar Windows 10, zonder te betalen voor de betreffende gebruikerslicentie. Dit programma zou in theorie een paar maanden duren, maar in de praktijk is het nog steeds actief, ook al is het enigszins verborgen.

Microsoft maakt er geen reclame voor, maar heeft wel de webpagina online gehouden waarvandaan je Windows 10 gratis kunt downloaden. De pagina is te vinden op de officiële website van Microsoft op dit adres.

Om Windows 10 gratis te installeren, moet u klikken op “Download hulpprogramma nu” en de instructies op het scherm volgen. Er wordt een gratis, officiële kopie van Windows 10 gedownload (dit kan even duren als uw verbinding niet snel is) en vervolgens wordt het installatieproces gestart, waarna we uw pc gratis naar Windows 10 hebben geüpgraded.

Welke pc’s kunnen gratis worden geüpgraded

Microsoft is gul, maar niet dom: om dit proces te voltooien en Windows 10 gratis te downloaden, moet uw pc een legitieme kopie van Windows 7 of Windows 8 hebben. Dus als u een illegale of niet-geactiveerde kopie hebt geïnstalleerd, zult u op een bepaald punt in het proces een mooie foutmelding krijgen.

Tot slot moet worden opgemerkt dat het niet voldoende is om een legitieme kopie van het oude besturingssysteem van Microsoft te hebben: deze kopie moet zijn geactiveerd via de standaardprocedure, die inhoudt dat de “productcode” van 25 tekens moet worden ingevoerd die te vinden is op de verpakking van het besturingssysteem (als we het op fysieke media hebben gekocht) of in het echtheidscertificaat (d.w.z. een sticker die meestal op de zij- of achterkant van de pc is geplakt) dat is afgegeven door degene die ons de computer heeft verkocht.