Windows 10, zoekfunctie werkt niet: hoe op te lossen

Veel gebruikers melden problemen met de zoekfunctie van Windows 10: hier is hoe op te lossen

Als de zoekfunctie in het Windows 10 Start-menu de laatste tijd niet meer werkt, is de kans het grootst dat dit te wijten is aan een recente update van het besturingssysteem. In feite zijn sinds de KB4512941-update eind augustus 2019 de meldingen van fouten en problemen met Windows search verveelvoudigd.

Microsoft beweert ze allemaal te hebben opgelost, omdat het een probleem was dat extern was aan het besturingssysteem: sommige servers die worden gebruikt voor het afhandelen van webzoekopdrachten die vanuit de taakbalk worden gelanceerd, hadden verbindingsproblemen. Er zijn echter nog steeds mensen die met dergelijke problemen kampen en ze niet kunnen oplossen. Als het verwijderen van update KB4512941 er ook niet voor zorgt dat het zoekvak weer werkt, dan kan het probleem ergens anders liggen. Helaas is het niet gemakkelijk de oorzaak te vinden, want er kunnen er meerdere zijn. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om te proberen de zoekfunctie van Windows 10 te “resetten”, in de hoop dat deze weer als vanouds gaat werken.

Gebruik het hulpprogramma voor probleemoplossing

Het klinkt triviaal, maar het eerste wat u moet doen als u een probleem met Windows 10 hebt, is het juiste hulpprogramma voor “probleemoplossing” starten. U vindt het onder Instellingen > Update & Beveiliging > Probleemoplossing. In dit venster, scrollend naar beneden, vinden we “Zoeken en Indexeren”. Zodra het probleemopsporingshulpmiddel is gestart, wordt ons gevraagd aan te geven wat voor soort problemen de zoekopdracht heeft. In ons geval moeten we “Bestanden worden niet weergegeven in de zoekresultaten” aanvinken en op “Volgende” klikken, dan de tool opnieuw als administrator uitvoeren. Als Windows een probleem vindt, zal het dit melden en ons een manier geven om het op te lossen.

Bestandsindexeringsinstellingen wijzigen

Soms werkt het zoeken in Windows 10 niet omdat u niet de juiste bestandsindexeringsopties hebt ingesteld. Dus ga naar Instellingen > Zoeken en klik op “Zoeken in Windows” aan de linkerkant. In de “Zoek mijn bestanden” sectie kiezen we “Geavanceerd”, klik dan op “Geavanceerde zoek indexer instellingen” en dan weer op “Geavanceerd”. We kiezen het tabblad “Bestandstypen” en vinken “Eigenschappen en inhoud van bestanden indexeren” aan. Dit dwingt Windows om de hele harde schijf opnieuw te indexeren: alle bestanden en hun inhoud. Het zal een hele tijd duren, maar we zullen er zeker van zijn dat de index vanaf nul wordt herbouwd. Aan het eind van het hele proces, als het zoeken weer werkt, kunnen we weer terug naar de klassieke indexering.