Facebook en Instagram maken het mogelijk om te zien met welke apparaten je verbonden bent, zodat je kunt controleren of je vanaf onbekende apparaten bent benaderd
Sociale profielen zijn erg populair bij hackers die op zoek zijn naar persoonlijke gegevens, want als een hacker erin slaagt om bijvoorbeeld ons Facebook-profiel te kraken, kunnen ze meteen toegang krijgen tot al onze profielen op de sites waarop we via dat profiel zijn ingelogd.
Grote sociale netwerken proberen de profielen van hun gebruikers te beschermen door abnormale toegangspogingen te onderscheppen. Velen van ons zullen bijvoorbeeld een e-mail hebben ontvangen van een van de sociale netwerken waarop wij zijn geabonneerd, waarin wij worden gewaarschuwd voor een poging om toegang te krijgen vanuit landen als China, Thailand of andere plaatsen waar wij nooit zijn geweest. In andere gevallen waarschuwt de e-mail ons dat de inlogpoging is gedaan met een ander apparaat dan het apparaat dat wij gewoonlijk gebruiken. Misschien zijn wij Apple-fans en is de inlogpoging afkomstig van een Android-smartphone, of omgekeerd. In deze gevallen is het duidelijk dat iemand ons profiel probeert te kraken, of daar misschien al in geslaagd is, en is het dus van essentieel belang onmiddellijk over te gaan tot een wijziging van het wachtwoord en twee-factor authenticatie in te stellen, als we dat nog niet gedaan hebben. Maar het is ook heel nuttig om van tijd tot tijd alle apparaten te controleren waarmee we verbonden zijn met sociale netwerken. Hier leest u hoe u dit doet op Facebook en Instagram.
Hoe controleert u de apparaten die met Facebook zijn verbonden
De handigste manier om alle apparaten te controleren waarmee u met Facebook bent verbonden, is door uw profiel te bezoeken via de webversie van het sociale netwerk. Vanuit Instellingen moeten we kiezen voor “Beveiliging en toegang”, waar we het tabblad “Waar bent u ingelogd” zullen vinden. Dit laat zien vanaf welke apparaten we Facebook recentelijk hebben gebruikt en voor elk apparaat krijgen we ook het besturingssysteem, de tijd en de geolocatie te zien. Al deze informatie is nuttig om te begrijpen of er abnormale toegang is geweest, als dat in de praktijk niet het geval was.
Het kan echter gebeuren dat er af en toe een verbinding wordt gemaakt vanaf een “Onbekend apparaattype”, inclusief locatie en tijd. Als we dit apparaat niet herkennen (Facebook slaagt er niet altijd in het exacte apparaat te traceren) kunnen we op de drie puntjes aan de rechterkant klikken en “Verlaten” kiezen. Die sessie wordt onderbroken en er kunnen twee dingen gebeuren: als wij het waren, wordt ons gevraagd Facebook opnieuw te openen vanaf een van onze apparaten, als wij het niet waren, wordt iemand anders uit ons Facebook-profiel geschopt. Als we vanaf geen van onze reguliere apparaten worden gevraagd om Facebook opnieuw te openen, dan kunnen we het beste ons wachtwoord wijzigen.
Hoe controleer je de apparaten die zijn verbonden met Instagram
Ook op Instagram is er in de instellingen een pagina genaamd “Toegangsactiviteit” van waaruit we alle toegangen tot ons profiel kunnen controleren. In dit geval is de beschikbare informatie echter minder duidelijk: er is de datum en de locatie, maar veel apparaten worden generiek “Apparaat” genoemd. Door de plaats en het tijdstip waarop toegang werd verkregen met elkaar te vergelijken, is het echter mogelijk te begrijpen of iemand probeert ons Instagram-profiel binnen te dringen. Voor elke toegang kunnen we bevestigen: “Ik was het” of ontkennen: “Ik was het niet”. In het tweede geval zal Instagram ons adviseren het wachtwoord te wijzigen om de account te beschermen.