WhatsApp, Facebook, Messenger en Instagram down: wat is er aan de hand [UPDATED: Officiële verklaringen]

UPDATE: PROBLEMS SOLVED – In de Italiaanse nacht, om ongeveer 3:40 uur, kondigde WhatsApp CEO Will Cathcart op Twitter aan dat de dienst volledig is hersteld. Facebook, Messenger en Instagram zijn ook weer online, zowel op het web als in de app. De downtime van de Facebook-diensten is officieel voorbij.


UPDATE 21:30PM -Geen nieuws, slecht nieuws: de technische problemen bij Facebook, WhatsApp, Instagram en Messenger houden aan zonder enig teken van verbetering, waar ook ter wereld, nu al meer dan 4 uur lang. Dit is een van de langste uitvaltijden in de geschiedenis van de Facebook-groep, en zeker de langste omdat alle platforms door de technische problemen worden getroffen.

Dit is niet normaal: het komt zeer zelden voor dat dit soort problemen zich wereldwijd voordoen en dat alle diensten van een groep er gedurende zo’n lange periode last van hebben. Vooral als het om Facebook gaat, dat zeker niet beknibbelt op IT-beveiliging en stabiliteit van de dienstverlening. Morgenochtend zal Facebook heel wat uit te leggen hebben, maar het is onwaarschijnlijk dat we meer dan de gebruikelijke antwoorden zullen krijgen.

Geen verbetering, althans voorlopig, voor geen van de platforms die door de neergang zijn getroffen.


Update 8:15pm – De avond verloopt slechter dan de middag: nu Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram uit de lucht zijn, stromen miljoenen gebruikers naar andere platforms, op zoek naar een communicatiemiddel dat nog wel werkt. Terwijl Twitter lacht, hinkt Telegram echter achterover: de app is traag, de webversie nog trager.

De lading nieuwe gebruikers die zich aanmelden is zo groot dat het officiële account van Telegram op Twitter zegt: ‘Er zijn *veel* gebruikers die zich vandaag aanmelden vanaf andere platforms die niet beschikbaar zijn. De tovenaars werken aan hun vreemde magie op de servers om te proberen alles draaiende te houden, maar Telegram kan een beetje traag zijn. Sorry!”

Geen verbetering, althans voor nu, voor de platforms die door de downtime zijn getroffen.


Update 20.00 uur -Terwijl de situatie er op geen enkel front beter op wordt, met Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp down sinds ongeveer 17.15 uur, begint het officiële Twitter-account de draak te steken met het feit dat miljoenen sporadische gebruikers terugkeren naar het platform, verwoed zoekend naar nieuws over Facebook-apps, en niet zonder een vleugje kattenkwaad, door te tweeten: “Hoi iedereen, letterlijk”.

Geen verbetering, althans voorlopig, voor geen van de door de storing getroffen platforms.


Update 19.30 uur -Na officiële excuses op alle Facebook Twitter-accounts, Messenger Instagram en WhatsApp, na bijna tweeënhalf uur downtime op alle platforms van Mark Zuckerbergs concern, is de situatie geen jota verbeterd: alles is geblokkeerd.

In de tussentijd gaan op Twitter de hashtags #FacebookDown, #WhatsAppDown en #InstagramDown door het dak: tweets met de eerste twee, om 19.30 uur, zijn alleen al in Italië bijna een half miljoen.

Geen verbetering, althans voorlopig, voor geen van de platforms die door de neergang worden getroffen.


Update 19.00 uur – De platformen van het Facebook-concern blijven op alle fronten ontregeld: WhatsApp, Messenger, Instagram en Facebook zijn sinds 17.15 uur vandaag, maandag 4 oktober 2021, down.

In de tussentijd zijn echter de eerste officiële verklaringen binnengekomen.

Facebook zegt op Twitter: “We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen problemen ondervinden met de toegang tot onze apps en producten. We doen ons best om alles zo snel mogelijk weer normaal te maken en bieden onze excuses aan voor het ongemak.”

WhatsApp, ook op Twitter, zei: “We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen op dit moment problemen ondervinden met WhatsApp. We werken eraan om alles weer normaal te krijgen en zullen hier zo snel mogelijk een update plaatsen.”

Instagram, wederom op Twitter, plaatst een bericht met een andere stijl, maar identiek qua inhoud: “Instagram en vrienden gaan op dit moment door een moeilijke periode en het kan zijn dat je er problemen mee hebt. Wees geduldig, we zijn hier! #instagramdown”

Geen verbetering, althans voorlopig, voor geen van de platforms die getroffen zijn door de downturn.


Oorspronkelijk artikel: 4 oktober om 18:00

Er lijken grote problemen te zijn met de servers van het Facebook-concern, vandaag 4 oktober 2021: vanaf 17:15 Italiaanse tijd zijn namelijk zowel WhatsApp als Facebook, Messenger en Instagram KO. Onmogelijk om toegang te krijgen tot de diensten, met duizenden en duizenden meldingen van inefficiëntie door gebruikers.

Uit de meldingen die zijn geregistreerd door de populaire site Downdetector lijkt het erop dat de down van de drie diensten op internationaal niveau is gegeneraliseerd, met pieken van meldingen in Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Mexico, maar de meldingen komen ook uit vele andere delen van de wereld. Men zou dus denken dat dit een groot technisch probleem is dat de hele infrastructuur van het Facebook-concern treft, ook al heeft het bedrijf nog geen persbericht gepubliceerd, noch op zijn website, noch op Twitter (praktisch het laatste sociale blog dat nog overeind staat, afgezien van TikTok). Hier is wat er gebeurt, zowel op het web als op mobiel.

WhatsApp, Facebook en Instagram down

Om 17.50 uur waren de websites van Facebook, de perssite van Facebook, het webplatform WhatsApp en de site van Instagram nog steeds onbereikbaar. Aan de webzijde is de hele groep dus volledig KO.

Aan de mobiele kant wordt de WhatsApp-app echter wel geopend, maar worden er geen berichten verzonden of ontvangen. De app van Facebook wordt geopend, maar de feed wordt niet bijgewerkt, er worden geen reacties gegeven en het nieuws wordt niet gelezen. Het is ook onmogelijk om iets te posten. Hetzelfde geldt voor de Instagram-app. De Messenger-app vertoont identieke problemen als de WhatsApp-app, hetzelfde geldt voor Instagram Direct.

Vandaag, 4 oktober 2021, wordt het hele Facebook-universum volledig platgelegd. Wij zullen u op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.