HPE neemt supercomputerspecialist Cray over

Met de aankoop van supercomputerspecialist Cray positioneert HPE zich op de markt voor high-performance computers. Het bedrijf verwacht hier de komende jaren enorme groeicijfers, omdat de analyse van grote hoeveelheden gegevens enorm toeneemt.

De overname van Cray kost HPE zo’n 1,3 miljard Amerikaanse dollar. Hewlett Packard Enterprise investeert dus in een bedrijf dat zich toelegt op supercomputing. Kunstmatige intelligentie, machinaal leren en big data vereisen een steeds grotere rekencapaciteit en zouden leiden tot een explosie van het datavolume. HPE verwacht dat het high-performance computing-segment aanzienlijk zal groeien tot maar liefst 35 miljard dollar in 2021. “De antwoorden op enkele van de meest urgente uitdagingen waar onze samenleving voor staat, liggen verborgen onder bergen data”, zegt Antonio Neri, CEO van HPE. “Alleen door het te verwerken en te analyseren kunnen we antwoorden krijgen op vragen rond geneeskunde, klimaatverandering, ruimtevaart en meer.”

Cray werd in 1972 opgericht en leverde in 1976 de Cray-1 af, een computer met een prestatievermogen van ongeveer 133 MFLOPS. Vandaag bouwt het bedrijf bijvoorbeeld twee supercomputers voor de laboratoria van het Amerikaanse ministerie van Energie. De twee systemen moeten exascale-prestaties leveren en worden gerealiseerd in samenwerking met AMD (Frontier) en met Intel (Aurora).

Met deze overname krijgt HPE voet aan de grond in een markt die momenteel in de VS wordt gedomineerd door IBM.

Het bedrijf had zich in 2016 al op deze markt ingekocht met de overname van SGI.