Geen toegang tot het netwerk: het probleem in 5 stappen oplossen

Het Wi-Fi-symbool begint zijn dans: het knippert, de x verschijnt die aangeeft dat er geen verbinding is, en zo verder voor een paar keer. Het bericht “Verbindingen zijn beschikbaar” verschijnt ook, maar de computer maakt nog steeds geen verbinding met het netwerk. Wat is er aan de hand? Zo los je het probleem op

Iedereen heeft wel eens zijn pc, smartphone of tablet opgestart en geconfronteerd met een losse verbinding. De computer ziet de beschikbare netwerken, u klikt op verbinden en de problemen beginnen. Het apparaat probeert en faalt, de gebruiker is geïsoleerd en begint zich af te vragen wat het probleem zou kunnen zijn. Als u op een deadline zit, kan dit ongemak, omdat het meestal een vrij triviaal probleem is om op te lossen, kostbare tijd verspillen. Wat u in dergelijke gevallen moet doen en wat de mogelijke oplossingen zijn, leest u hier.

De procedures die u moet volgen om te proberen de situatie op te lossen, zijn afhankelijk van het type verbinding dat u gebruikt en van het apparaat waarmee u verbinding maakt. Laten we er even van uitgaan dat we het hebben over een PC die thuis op het Internet is aangesloten.

1.  Automatische diagnostiek

Dan is de eerste bondgenoot in dit geval het diagnostische systeem van uw apparaat. Wanneer het waarschuwingsvenster voor een mislukte verbinding verschijnt, wordt dit gewoonlijk gevolgd door een klikbare link “Problemen oplossen” en een tweede vermelding die de gebruiker verwijst naar het “Netwerkverbindingscentrum”. Als u Problemen oplossen selecteert, wordt automatisch de analyse van verbindingsproblemen door het apparaat gestart.

Als het vakje niet verschijnt, leest u hier hoe u naar het verbindingscentrum kunt gaan en de netwerkscan handmatig kunt starten. Open het Configuratiescherm, selecteer Zoeken en problemen oplossen in de verschillende menu’s die verschijnen, klik vervolgens op de sectie Netwerk en Internet en vervolgens Internetverbindingen. U kunt nu beginnen met het oplossen van problemen. Het systeem scant naar de storing die de verbinding met het netwerk verhindert en verhelpt deze indien mogelijk. Of het vertelt de gebruiker wat de meest waarschijnlijke oorzaak is en wat de beste oplossing is.

2. De modem controleren

Als dit proces de blokkering niet opheft, zijn er andere stappen die u kunt proberen voordat u technische ondersteuning belt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het geen probleem is met de pc/smartphone/tablet, maar met de modem. Controleer of het lampje van de netwerkverbinding aan is en niet knippert. Zo niet, dan bestaat de basisremedie erin de modem/router opnieuw op te starten. Als het probleem hiermee niet is opgelost, zijn er mogelijk ernstigere problemen die niet afhankelijk zijn van uw toestel maar van het netwerk van de provider. Meld de storing bij het servicecentrum en wacht op instructies van hen.

3. Verwijder en reset het netwerk

Voordat u de cavalerie erbij haalt of moeilijk gaat doen, probeer deze oplossing. Open de lijst van beschikbare verbindingen. Om het te vinden, selecteert u gewoon het Wi-FI pictogram. Hier vindt u alle netwerken die uw computer/smartphone/tablet binnen zijn bereik kan zien. Zoek uw netwerk en klik erop. Klik dan op Verbinding verbreken.

Wacht een paar minuten, herhaal dan de handeling en dit keer zal de knop die verschijnt Verbinden zijn.

Als dit niet werkt, kunt u het opnieuw proberen, maar deze keer in plaats van te klikken en Verbinding verbreken te selecteren, drukt u op de rechtermuisknop. Klik dan op Eigenschappen. Een venster zal openen en proberen de netwerksleutel te verwijderen. Zoek opnieuw naar de beschikbare netwerken, selecteer het uwe en voer het wachtwoord handmatig in.

4.Boost het signaal

Het kan gewoon een gebrek aan verbinding zijn omdat u zich in een kamer bevindt waar de Wi Fi geen bereik heeft door een daling van de signaalsterkte of een overbelasting van het thuisnetwerk (te veel apparaten tegelijkertijd aangesloten). Is er ook een remedie in dit geval? Ja, die is er wel. U kunt het signaal versterken of een van de tips gebruiken om het vermogen van de ADSL- of glasvezelverbinding te verbeteren. Of in het geval van overbezette apparaten kunt u proberen de frequentie van de bandbreedte waarmee de pc op het netwerk is aangesloten te wijzigen.

5. Antivirus

Dit klinkt misschien als een filmtitel. In werkelijkheid kan het zijn dat het systeem een bedreiging detecteert en uw toegang tot het netwerk blokkeert. Het uitvoeren van een scan op virussen of malware kan uw verbinding deblokkeren. Start met het scannen naar deze indringers en als ze worden gedetecteerd, ruimt u het systeem op.

Als het een Mac is die geen verbinding wil maken

Tot nu toe zijn de voorgestelde oplossingen gebaseerd op beschrijvingen van problemen en oplossingen die voor pc-eigenaren worden verondersteld. Als u echter een Mac hebt, zijn sommige stappen in de beschreven procedures anders.

Het Mac-besturingssysteem laadt ook een programma voor het oplossen van netwerkproblemen dat automatisch wordt gestart, vergelijkbaar met het programma voor pc’s.

Als het niet spontaan start, leest u hier wat u moet doen. Klik op het icoontje van de netwerkverbindingen dat verschijnt terwijl u de Alt-toets ingedrukt houdt. In het menu dat verschijnt, klikt u op Draadloze diagnose openen. Op dit punt hoeft de gebruiker alleen nog maar stap voor stap de instructies op het scherm te volgen, waarbij het enige belangrijke is dat hij het Apple wachtwoord onthoudt. De eerste controle zal oppervlakkiger zijn, maar als het probleem hiermee niet kan worden opgelost, kunt u de monitoring opnieuw starten en een geavanceerde netwerkdiagnose uitvoeren. Het goede oude “uitzetten en weer aanzetten” is altijd een optie die onverwachte resultaten kan opleveren in deadlocks. Start uw Mac opnieuw op en wacht af. Misschien lost de computer het probleem voor u op door uw activiteiten te hervatten zonder dat u nog meer pogingen hoeft te ondernemen.

Als dit niet lukt, kunt u proberen het netwerk te herstellen via een andere, zeer eenvoudige procedure. Probeer de gegevens van uw gebruikelijke Wi-Fi-netwerk te verwijderen, de opties voor automatisch opnieuw verbinding maken te wissen en het netwerk van uw voorkeur opnieuw te installeren. In principe moet u die netwerkverbinding en de verbinding met uw Mac opnieuw configureren.

Om dit te doen, gaat u naar Systeemvoorkeuren waar u het onderdeel Netwerk vindt. Van hieruit kunt u de lijst van alle door de computer gedetecteerde verbindingen raadplegen. Als u de procedure voor het verwijderen van de geregistreerde gegevens van het Wi-Fi-netwerk correct hebt uitgevoerd, ziet u nu de naam van het netwerk, maar wordt u gevraagd het wachtwoord in te voeren.

Het spreekt voor zich dat wat we hierboven hebben gezegd over het Wi-Fi-netwerk op beide apparaten van toepassing is. Zelfs met een Mac kunt u, als geen van deze basistips werkt, proberen uit te zoeken of het een probleem met het netwerk van de provider is of een tijdelijke modemstoring.

Wat te doen als uw mobiele verbinding niet werkt

Als u in plaats van een traditionele vaste verbinding problemen hebt met het 4G-, 3G- of LTE-netwerk van uw mobiele telefoon (afhankelijk van het model van uw smartphone en het contract met uw provider). Er zijn ook enkele tips om de situatie zonder technische tussenkomst te verhelpen.

Bij de basiscontroles om na te gaan of het probleem niet ernstig is of dat er reden tot bezorgdheid is, moet u zich ervan vergewissen dat u geen dataverkeer hebt verloren en dat u zich in een gebied bevindt waar de lijn verbinding heeft. Als u zeker bent van deze twee voorwaarden, probeert u de oude netwerkinstellingen te verwijderen.

Herconfigureer uw netwerk

Wanneer u de hotspot gebruikt, moet u een wachtwoord invoeren en doorgaans uw pc/Mac verbinden door een netwerk te selecteren. Het kan gebeuren dat de netwerknaam Android is in plaats van een andere veel voorkomende naam die voor meerdere toestellen hetzelfde is. Dit kan leiden tot overlappingen tussen twee lijnen. Om dit probleem uit te sluiten, verwijdert u het netwerk en configureert u het opnieuw.

Het kan ook zijn dat het gebrek aan verbinding niet te wijten is aan een technisch probleem met uw toestel, maar aan een algemene storing van het netwerk van de mobiele provider. Om alle twijfel weg te nemen, kunt u contact opnemen met de klantenservice en het probleem achterhalen of melden, zodat u weet of u moet doorgaan met verdere verbindingspogingen of moet wachten tot het netwerkprobleem is opgelost.

Controles voor de iPhone

Er zijn ook verschillen tussen de stappen voor het proberen op te lossen van verbindingsproblemen vanaf de iPhone en vanaf Android. Als u bijvoorbeeld een Apple-smartphone hebt en het bericht Krijg geen toegang tot netwerk verschijnt, is de route die u moet volgen om netwerkverbindingen opnieuw op te starten via Algemene instellingen. In het menu vindt u een item met de veelzeggende naam: Reset netwerkinstellingen. Als u op dit menu klikt, kunt u de voorgeconfigureerde instellingen van de WiFi-netwerken die u gewoonlijk gebruikt, wissen en een nieuwe configuratie maken.

Het kan ook voldoende zijn om op de pictogrammen voor het mobiele netwerk of de Wi-Fi-verbinding te klikken, ze een paar minuten uit te schakelen en ze vervolgens weer in te schakelen en te kijken of het opnieuw opstarten de situatie verandert. Of, nog drastischer, zet het apparaat uit en weer aan.

Wat te doen met een Android

Als uw smartphone een Android is, lijkt de procedure voor het controleren van de netwerkverbindingsinstellingen sterk op wat we hierboven voor pc’s hebben gezien. Het Wi Fi netwerk connectie icoontje geeft toegang tot het netwerk, de eerste poging zal zijn om de verbinding te deactiveren en opnieuw te activeren.

Daarna kunt u proberen om het netwerk te verwijderen en te resetten. Als ook dit niet werkt, kunt u de DNS van uw internetverbinding wijzigen. Dit is het domeinnaamsysteem dat de URL’s van webpagina’s leest en interpreteert en communiceert met het IP van de netwerkbron en de computer of smartphone. Als deze server traag is, kan uw verbinding eronder lijden.

Om de DNS te wijzigen, moet u naar de netwerk- en verbindingsinstellingen gaan en de code wijzigen. Meestal worden standaard twee DNS-codes op de pagina vermeld, zodat u alleen maar van primair naar secundair hoeft over te schakelen. Als u de bewerking hebt voltooid maar de verbinding nog steeds niet werkt, probeert u de telefoon opnieuw op te starten.

Als het probleem niet is opgelost of zich regelmatig voordoet, kunt u overwegen van vaste of mobiele provider te veranderen. Als u wilt weten wat de beste aanbiedingen zijn of uw internetverbinding thuis wilt upgraden, gebruik dan de vergelijkingstool van SosTariffe.co.uk en ontdek wat de laatste aanbiedingen zijn.