Ilias: klanten horen iemand anders bellen, wat is er aan de hand?

Meer en meer Iliad-gebruikers melden storing bij gesprekken: tijdens gesprekken horen ze stemmen en gesprekken van anderen

Meldingen van vreemde storingen tijdens gesprekken door Iliad-gebruikers worden steeds talrijker. Als gebruikers vanaf hun Iliad-nummer bellen, kunnen ze gesprekken van onbekenden horen. Het probleem treft vooral gesprekken met TIM en virtuele operators.

Het nieuws dat voor het eerst werd gemeld door de website Mobile World, is bevestigd op sociale netwerken, met name Reddit, Twitter en Facebook. Het storen van gesprekken begon op dinsdag 19 januari, toen steeds meer Iliad-gebruikers beweerden dat zij ongewild gesprekken van anderen hadden afgeluisterd. Een gebruiker op Reddit heeft in de ochtend van 20 januari haar bericht bijgewerkt door erop te wijzen dat het storingsprobleem zelfs 24 uur na de eerste melding nog steeds bestaat. Op dit moment heeft Iliad alleen laten weten dat het op de hoogte is van de situatie, zonder verder commentaar te geven.

Iliad en storing: wat is er aan de hand

De eerste berichten over storingen tijdens gesprekken kwamen op 19 januari binnen op Reddit en Facebook. De dynamiek is altijd dezelfde: een Iliad-gebruiker probeert een nummer te bellen, maar in plaats van zijn contactpersoon te bereiken, hoort hij een derde persoon praten, die waarschijnlijk in een ander gesprek verwikkeld is.

Het probleem doet zich voor wanneer een Iliad-gebruiker een TIM-klant probeert te bellen, of nummers die afkomstig zijn van virtuele operators zoals Kena Mobile of CoopVoce. Hetzelfde geldt daarentegen niet voor TIM-klanten, wier gesprekken correct verlopen en die derhalve het slachtoffer zouden zijn van de onopzettelijke onderschepping zonder dat zij daarvan op de hoogte zijn.

Iliad-interferentie: berichten op Reddit en sociale netwerken

Iliad-gebruikers die onbedoeld werden afgeluisterd, hebben in de eerste plaats antwoorden gezocht op de website Reddit en sociale netwerken, waaronder de Facebook-groep Iliad Italia, waarin de klanten van de mobiele operator zijn verenigd.

Sommige gebruikers op Reddit legden uit dat ze in staat waren om te communiceren met de afgeluisterde persoon, alsof ze een gesprek met hem of haar initieerden. Anderen konden alleen meeluisteren met de gesprekken van vreemden, terwijl sommige gebruikers probeerden hun eigen contacten te bellen, alleen te horen kregen dat het nummer niet bestond, en vervolgens zelf de storing begonnen te horen. Tot slot konden sommige mensen de stemmen van anderen direct horen in plaats van het normale rinkelende begin van het gesprek.

Het lijkt erop dat Iliad op de hoogte is van de situatie en eraan werkt om het probleem op te lossen, hoewel in de afgelopen 24 uur andere gebruikers op Facebook en Twitter nieuwe storingen bleven melden.

Het lijkt erop dat Iliad eraan werkt om het probleem op te lossen.