Hoe stel je een Android-telefoon in voor kinderen

Family Link is de nieuwe app van Google om de Android-smartphones van onze kinderen in de gaten te houden. Het is handig om te voorkomen dat ze toegang krijgen tot inhoud die niet geschikt is voor hun leeftijd

Iedereen met een jong kind kent de aantrekkingskracht die smartphones op kinderen uitoefenen. De telefoon is een apparaat dat jonge kinderen kan helpen afleiden en soms zelfs opvoeden, maar het moet met grote omzichtigheid worden gebruikt. Hier volgen enkele eenvoudige tips voor het instellen van een smartphone voor kinderen.

We beginnen met te zeggen dat er in principe twee manieren zijn om toezicht te houden op het gebruik van smartphones door kinderen of pre-tieners. Ofwel installeren we apps op onze smartphones, ofwel geven we hen een telefoon met speciale toepassingen, nuttig voor het monitoren en blokkeren van de belangrijkste bedreigingen op het net. Een nuttige dienst in dit verband, aangeboden door Google, is Family Link. Met de applicatie kunnen ouders een hele reeks instellingen en beperkingen op de telefoon van hun kind instellen om onaangename ongemakken te voorkomen. Laten we eens kijken hoe Family Link werkt.

Hoe Family Link werkt

Family Link stelt u in staat een Google-account te maken en te registreren op de Android-telefoon van uw kind. Zo kunnen we regels opstellen om het gebruik van bepaalde apps te beperken, of om te voorkomen dat uw kind internet gebruikt voor het slapengaan of tijdens het maken van huiswerk. We kunnen ook voorkomen dat kinderen jonger dan 13 jaar toegang krijgen tot de Google Play Store of een e-mailaccount.

Hoe installeer je Family Link

Om Family Link te installeren en de diensten te gebruiken, heb je twee Android-smartphones nodig, een voor de ouder en een voor het kind. De applicatie wordt momenteel wereldwijd uitgerold en vereist Android Nougat om te werken, maar Google zal binnenkort het aantal compatibele toestellen en besturingssystemen uitbreiden. Als u aan alle voorwaarden voldoet, downloadt u de app uit de Google Play Store, opent u deze en registreert u een Google-account voor uw kind. Op dat moment voeren wij de gegevens van het kind in (naam en geboortedatum) en is de inschrijving voltooid. Zodra dit is gebeurd, moeten we de smartphone van ons kind nemen, de app downloaden en de account van ons kind registreren. Vanaf dat moment kunnen we hun gebruik in de gaten houden.

Wat we kunnen doen

Door middel van de Family Link app, kunnen we een groot aantal aspecten controleren. Bijvoorbeeld welke sites je op internet mag bezoeken, welke apps je wel en niet mag downloaden en zelfs de locatie van de smartphone van je kind op afstand in de gaten houden. Het instellen van beperkingen in de Google Play Store is ook erg handig om te voorkomen dat uw kind dure apps koopt of games en inhoud downloadt die niet geschikt zijn voor zijn leeftijd. Hetzelfde geldt voor het surfen op het internet. Het gebruik van apps zoals Family Link betekent echter niet dat we onze kinderen niet meer persoonlijk in de gaten hoeven te houden. Er bestaan ook gevaren bij diensten als Facebook en dergelijke. Sociale netwerken die de app niet controleert na de tijd van gebruik.