Wat is de ambergris die een visser rijk maakte

Dit zijn afscheidingen van walvisachtigen die men zocht om parfum te maken. 30 kilo ambergris met een waarde van meer dan 1 miljoen euro werd opgehaald.

Weinig mensen weten dat walvisachtigen een stof produceren die miljoenen euro’s waard kan zijn. Een visser in het zuiden van Thailand is rijk geworden door de vangst van een hoopje walviskots van 30 kilo. Dit is Ambergris, ambergris, een veelgevraagd product in de parfumindustrie. Narong Phetcharaj was aan het zeilen bij het strand van Niyom in de provincie Surat Thani toen hij de gelukkige vangst deed. Experts van de Prince of Songkla University bevestigden de bron van de vondst. In februari losten 35 vissers in Jemen hun financiĆ«le problemen op na de vondst van een enorme hoeveelheid braaksel in het karkas van een potvis voor de Golf van Aden.

Wat is ambergris en waarom is het gewild

Ambergris wordt geproduceerd door de galwegen van walvisachtigen, zoogdieren die tot 18 meter lang kunnen worden. De kanalen scheiden speciale afscheidingen af die de potvis of walvis nodig heeft om grote of scherpe voorwerpen door te slikken. De ambergris hoopt zich op in de darmen en werkt als een absorberende stof die snel verhardt rond de snavels van de weekdieren, waardoor een vaste massa wordt gevormd die eventuele irritatie kan verzachten. Deze maagdarmvloeistoffen worden vervolgens via braken in water uit het lichaam van het dier verdreven. Ze zien er aanvankelijk uit als slijm en zijn zwart van kleur; daarna stollen ze en komen ze aan de oppervlakte. De eerste geur van ambergris is sterk, bijtend en slecht voor de reukzin van de mens. Zodra het droogproces van de stof is voltooid, krijgt de ambergris echter een grijze kleur en komt er een zoete, langdurige tabaksgeur vrij met een wasachtige consistentie.

Het aroma van ambergris is gewild bij de parfumindustrie. Door stukjes walviskots te smelten en het mengsel chemisch te bewerken, ontstaat een vloeistof die aan een industrieel parfum kan worden toegevoegd om de geur ervan langer te laten duren en het te fixeren. Tegenwoordig wordt een kilo ambergris verkocht voor meer dan 40.000 euro, ongeveer 35.000 pond, omdat het alleen kan worden verkregen van gestrande dieren of blokken die in de diepte of op de kusten van de oceanen worden gevonden, zoals in het geval van de Thaise visser.

Wat de habitats van walvissen en potvissen betreft, werd onlangs ontdekt dat de wereld ook een vijfde oceaan heeft.

Stefania Bernardini