Facebook en WhatsApp delen niet alleen dezelfde baas, maar zijn ook twee pijlers van dezelfde strategie van Mark Zuckerberg
De band tussen Facebook en WhatsApp is zeer sterk: eerstgenoemde is het meest bevolkte en krachtigste sociale netwerk ter wereld, terwijl laatstgenoemde de instant messaging app is die het meest gebruikt wordt door bezitters van mobiele apparaten, mede dankzij de mogelijkheid om via het web met de eigen computer verbonden te zijn voor tekst-, spraak-, beeld- of bestandsuitwisselingen.
Hoewel beide aan de top staan van hun respectieve categorieën, zijn het sociale netwerk onder leiding van Mark Zuckerberg en de toepassing die voor velen stilaan een geldig communicatiemiddel op het werk aan het worden is, toch grondig verschillend. Facebook slaagt erin elk jaar miljarden dollars binnen te halen door reclameboodschappen uit te brengen op basis van de gegevens en informatie van zijn gebruikers, maar WhatsApp blijft sterk gebonden aan een ander businessmodel, een stijl zonder reclameboodschappen, voornamelijk door zijn aard die, om de privacy van zijn 2 miljard gebruikers te vrijwaren en te beschermen, niet toestaat dat deze methode van veilige inkomsten wordt opgenomen.
Facebook en WhatsApp: de geschiedenis van de fusie
WhatsApp werd in 2009 opgericht door Brian Acton en Jan Koum en was een van de eerste smartphone-apps die volledig was gewijd aan instant messaging. Aanvankelijk moest er €1 per leven of per jaar voor worden betaald, maar in januari 2016 werd het gratis, twee jaar na de overname door Facebook voor het mooie bedrag van 16 miljard dollar.
Met de verhuizing onder de beschermende vleugel van Facebook is WhatsApp het onderwerp geworden van onenigheid tussen de oprichters aan de ene kant en Zuckerberg aan de andere kant. Was het voor laatstgenoemden in de eerste plaats van belang om advertenties in het platform op te nemen die geld opbrengen, voor het duo Acton en Koum zou een dergelijke stap, d.w.z. het invoegen van gerichte reclame, alleen maar een verlaging kunnen betekenen van het veiligheidsniveau van de cryptografische systemen die de uitwisselingen tussen gebruikers beschermen. Zoals bevestigd door de industrie-experts van Bloomberg, werd het idee definitief vergeten toen de mogelijkheid om geld te verdienen met gerichte reclame eenmaal was uitgesloten, waarmee een einde kwam aan de kwestie, althans tot nu toe.
Facebook en WhatsApp, twee verschillende bedrijfsmodellen
Nadat Zuckerberg afscheid had genomen van de mogelijkheid om reclame in het platform in te voegen, richtte hij zich op het gebruik van de app voor communicatie en de directe verkoop van goederen door bedrijven aan gebruikers/consumenten. Dit leidde tot de introductie van WhatsApp Business, een app speciaal voor handelaars waarmee verkoopscatalogi kunnen worden aangemaakt en bestellingen door klanten kunnen worden geplaatst. Hoewel de app nog niet in Italië is gelanceerd, zijn er dit jaar al 50 miljoen bedrijven bij betrokken.
Facebook heeft dus nog maar één laatste stap nodig om het door te zetten: betalingen via WhatsApp. Hoewel zij dit jaar in Brazilië met deze procedure heeft geëxperimenteerd, is de operatie niet doorgegaan, omdat de regering slechts enkele weken later haar veto uitsprak wegens een mogelijke bedreiging van de concurrentie en, dientengevolge, een aantasting van het evenwicht van het nationale economische stelsel. Het was een nieuwe klap voor het sociale netwerk, na de stopzetting van de digitale munteenheid Libra die maar niet van de grond lijkt te komen, nadat de belangrijkste partners zich de een na de ander uit het initiatief begonnen terug te trekken.
Het lijkt er dus op dat we nog wat langer zullen moeten wachten voordat we een echte fusie tussen deze twee realiteiten kunnen zien, niet alleen vanuit zakelijk oogpunt maar ook vanuit functioneel oogpunt. Voorlopig kunnen we dus alleen de stappen van het sociale netwerk en het berichtensysteem blijven volgen om te begrijpen waar het nieuwe gecombineerde bedrijfsmodel heen gaat.