Hoe uw PC op virussen te scannen

Een trage computer is een van de belangrijkste tekenen dat uw machine door malware is aangetast. Hier is hoe u de bedreigingen kunt herkennen en er vanaf kunt komen

U hebt onlangs gemerkt dat uw computer trager is dan normaal. U hebt geprobeerd “junk” bestanden op te ruimen zonder enig resultaat te boeken. Of, van tijd tot tijd, verschijnt het klassieke en verontrustende blauwe foutscherm op het display. Het kan een virus zijn.

Het is zeer waarschijnlijk, in feite, dat uw machine is getroffen door een van de vele stukken malware die op de loer liggen op het internet. Om een aantal redenen. Je bent vergeten de laatste beveiligingsupdate van Windows te doen. Of u was naïef genoeg om een bijlage of link in een verdachte e-mail te openen. Erger nog, je hebt geen antivirusprogramma geïnstalleerd. En nu zit u met een slecht presterende computer. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat u hackers naar alle waarschijnlijkheid hebt toegestaan de gegevens op uw computer binnen te sluipen.

In deze situaties is het eerste wat u moet doen proberen de malware te verwijderen door een goede virusscan uit te voeren. Zo doet u dat.

Windows Software Removal Tool

Microsoft biedt een zeer effectief hulpmiddel: de Windows Software Removal Tool. Dit is een programma dat het Californische bedrijf regelmatig uitbrengt en bijwerkt. Het is raadzaam om te controleren of Windows Update is ingesteld om updates automatisch te downloaden. U kunt het hulpprogramma voor het verwijderen van malware ook rechtstreeks van de website van de fabrikant downloaden.

Antivirus

Hoewel u het Windows hulpprogramma voor het verwijderen van software hebt gestart, blijft het probleem bestaan. Maak je geen zorgen, er zijn andere manieren om te gaan. Het eenvoudigste is om, alvorens “krachtige” maatregelen te nemen, te proberen een scan uit te voeren met uw antivirus. Zorg ervoor dat het up-to-date is tegen de nieuwste malware. Heb je er geen? Dat is jammer. Op het Internet zijn verschillende gratis en zeer goede antivirussoftware te vinden. Nadat u de software hebt gedownload, start u deze op en scant u uw systeem. In dergelijke gevallen is het zeer belangrijk om een volledige scan uit te voeren (ook al duurt het langer) van alle onderdelen van de computer, inclusief aangesloten randapparatuur.

Online tool

Heeft de tweede stap ook niet het gewenste effect gehad? Wanhoop niet. U zou kunnen proberen een van de vele gratis online-instrumenten te gebruiken die op het internet beschikbaar zijn. Dit zijn antivirusprogramma’s die het web afspeuren naar malware en andere kwaadaardige software.

Formatteer Windows

Als u er met de vorige tips echt niet in bent geslaagd om de computerinfectie te vinden en uit te roeien, is er nog maar één laatste redmiddel: formatteer het besturingssysteem. Voordat u Windows opnieuw instelt, moet u een back-up maken van uw belangrijkste gegevens.

Hoe u uzelf kunt beschermen

Bedenk dat het vaak onze onvoorzichtigheid is die onze computers in handen geeft van hackers. Open geen e-mails van onbekende bronnen, klik niet op verdachte links, download geen programma’s van onofficiële sites. En hou je computer en antivirus software up to date. Het enige wat nodig is om jezelf te beschermen, is een beetje aandacht.