WhatsApp is veiliger: spioneren op een profiel is nu moeilijker

WhatsApp Web is vaak gebruikt om WhatsApp-profielen te bespioneren, maar nu komt er een nieuwe functie die dat voorkomt.

WhatsApp kondigt een belangrijke wijziging aan in de verbinding tussen WhatsApp en WhatsApp Web, de desktopversie van het platform die je kunt gebruiken vanaf computers met een muis en toetsenbord. Er wordt momenteel een update voor de WhatsApp-app uitgebracht die ervoor zorgt dat je je profiel niet meer kunt verbinden met WhatsApp Web zonder biometrische authenticatie.

De verandering hing al een tijdje in de lucht, maar tot nu toe had WhatsApp hem nog niet doorgevoerd. Dit is een belangrijke wijziging die de privacy aanzienlijk vergroot, vooral als je WhatsApp Web op kantoor of in het openbaar gebruikt. Juist de webversie van het platform kan worden gebruikt om een profiel stiekem te bespioneren, zozeer zelfs dat WhatsApp er zelf op Twitter op wijst dat niemand dat nu nog zal kunnen: “Chats will be for your eyes only”. Het nadeel is echter dat wie een oudere mobiele telefoon heeft die niet over biometrische verificatie beschikt, niet van deze nieuwe functie zal kunnen genieten.

WhatsApp Web: wat is er veranderd

Tot nu toe volstond het om WhatsApp Web te gebruiken om het hoofdmenu van de WhatsApp-app op de smartphone te openen, zowel op Android als iOS, en op “WhatsApp Web” te tikken. Dit was voldoende om de camera-interface te openen en de QR-code te omkaderen die wordt weergegeven wanneer het webadres https://web.whatsapp.com/ wordt geopend.

Nu echter, net voordat de QR-code wordt omkaderd, vraagt WhatsApp de gebruiker om de smartphone te ontgrendelen met de biometrische verificatiemethode die op het apparaat is ingesteld. Dat wil zeggen, gezichtsontgrendeling of vingerafdruk. WhatsApp wijst erop dat deze specifieke stap volledig door de smartphone wordt afgehandeld en dat de biometrische gegevens niet naar haar servers worden gestuurd.

Het belang voor de privacy

Vóór deze innovatie kon een kantoorgenoot zijn computer gemakkelijk verbinden met ons WhatsApp-profiel. Als we wegliepen en onze telefoon onbeheerd achterlieten, kon de collega hem oppakken en het proces doorlopen om onze smartphone te koppelen met zijn computer, en uiteindelijk onze chats bekijken vanaf zijn pc.

Nu is dit niet langer het geval, omdat biometrische verificatie voorkomt dat de collega het proces voltooit, zelfs als we de biometrische ontgrendeling van WhatsApp niet hebben ingesteld, die al enige tijd beschikbaar is.