Wat is Android Studio

Apple en Google bieden hun gebruikers beide een universum aan applicaties om te downloaden, die nu geschikt zijn voor alle behoeften. Hoewel de consument baat heeft bij zo’n uitgebreide catalogus, is niet iedereen zich bewust van wat er aan de andere kant van het hek ligt. Ja, want voor apps die zo divers en eigenaardig van aard zijn als deze, zijn er evenveel ontwikkelaars die zich inzetten om ze vorm te geven. Met name op Android is het mogelijk om te ontwikkelen met behulp van een van de hulpmiddelen bij uitstek in deze zin.

We hebben het over Android Studio, d.w.z. een geïntegreerde ontwikkelingsomgeving gewijd aan het maken van Android-toepassingen, de zogenaamde IDE, gratis beschikbaar en onder de Apache 2.0-licentie, gebaseerd op de Java-taal. Het programma is volledig compatibel met Windows-, Linux- en macOS-apparaten, en nu gaan we samen kijken hoe we het kunnen installeren en hoe we het het beste kunnen gebruiken.

Waarom ontwikkelen op Android

Voordat we alle geheimen van Android Studio ontdekken, is het goed om te begrijpen waarom ontwikkelen op Android. De eerste reden is fundamenteel en rijmt met noodzaak, de moeder van de uitvinding. Het kan namelijk gebeuren dat, nadat we de Google Play Store hebben geraadpleegd, de app van onze dromen er niet is, of die de functies zou kunnen uitvoeren die we nodig hebben. Op dezelfde manier zou de impuls kunnen komen van de gemeenschap, die iets nuttigs ontwikkelt en het gratis als open source beschikbaar stelt. Niet alleen dat, voor sommigen kan het een ‘excuus’ zijn om iets nieuws te leren, met name programmeren in Java, en voor anderen een alternatieve manier om geld te verdienen.

Tot slot zijn er ontwikkelaars die apps maken om een ander bestaand product of een bestaande dienst te promoten of aan te vullen. Dit zijn de zogenaamde companion apps, die zeer gebruikelijk zijn in het videogame universum. Wat de reden ook is, het ontwikkelen van een of meer apps zal onze ontwerp-, technische en logische vaardigheden op de proef stellen. En het resultaat van deze oefening, een perfect functionerende en nuttige applicatie voor Android, kan vanuit professioneel oogpunt alleen maar een winnend wapen blijken, als een aantrekkelijk visitekaartje in een eventuele portfolio.

Android Studio: wat het is

Zoals gezegd is Android Studio een ontwikkelomgeving voor het maken van applicaties op het Android-besturingssysteem. Het integreert een IDE-editor met een visuele lay-out en vereist kennis van de Java-taal om het goed te kunnen gebruiken. Onder professionals en amateurs wordt het beschouwd als het officiële hulpmiddel voor het maken van toepassingen voor het Android-besturingssysteem. De download is helemaal gratis en is beschikbaar voor verschillende platforms en voor zowat elk groot besturingssysteem dat in omloop is, zoals Windows, Linux en macOS. Met de release ervan wilde Google het vorige Eclipse vervangen en ontwikkelaars een aanzienlijk verbeterde ontwikkelomgeving bieden, zowel wat betreft functionaliteit als efficiëntie bij het ontwikkelen van toepassingen. Android Studio is de belangrijkste tool voor het ontwikkelen van software voor het mobiele besturingssysteem van de gigant uit Mountain View. Het is afgeleid van JetBrains’ IntelliJ, een IDE voor de Java-wereld die bijzonder gevoelig is voor de behoeften van ontwikkelaars. Het bevat echter ook Gradle, een werkelijk uitstekend gereedschap ontworpen voor alle build automation behoeften, bijzonder flexibel en verrijkt met alle mogelijkheden die zijn voorgangers zoals Apache Ant en Maven in het verleden geweldig maakten. Dit vertaalt zich in de mogelijkheid om varianten en meerdere APK’s te maken, evenals de aanwezigheid van verschillende elementen voor het vastleggen van prestaties, versiecompatibiliteit, bruikbaarheid en problemen van verschillende aard.

Natuurlijk is er ruime ondersteuning voor Google-diensten, aangezien het een ontwikkeltool is die rechtstreeks door de ingenieurs van Big G is gemaakt, evenals een opmaakomgeving met vrij productieve themabewerking. Android Studio ondersteunt ook Google Cloud Platform, die de integratie met Google Cloud Messaging en App Engine vergemakkelijkt, terwijl het sluiten van het pakket vinden we de ProGuard Software en pp signing.

Hoe Android Studio te installeren

Op dit punt, zetten de zuiver technische aspecten op het bord, kunnen en moeten we ons wijden aan hoe Android Studio te installeren, om onmiddellijk te beginnen vertrouwd te raken met de lay-out en alle tools die beschikbaar zijn voor degenen die willen applicaties voor Android te ontwikkelen. Zoals we in de vorige paragrafen hebben gezegd, heeft Google het gratis ter beschikking gesteld van iedereen, of ze nu beginnende ontwikkelaars zijn of echte professionals. Je kunt het dus gratis downloaden op de officiële Android Developer pagina. Na een vrij eenvoudige procedure. Als we het bijvoorbeeld op een Windows PC willen downloaden, moeten we op de Developer Android startpagina klikken op Download Android Studio en dubbel tikken op het gedownloade pictogram.

Hebben we dat gedaan, vergeet dan niet de vakjes Android Virtual Device en Android SDK aangevinkt te laten en op “Akkoord” te klikken, waarmee we alle punten van de Android licentie accepteren. Klik dan op “Installeer de laatste versie Android SDK”: het installatiepakket wordt geopend, dus wacht een paar minuten tot de download is voltooid. Als we alle stappen correct hebben uitgevoerd, zal het Google ontwikkelgereedschap op onze PC geïnstalleerd worden. De items in de download zijn natuurlijk de Android Studio-software, de laatste versie van het Android-platform waarmee de app kan worden gecompileerd, de laatste versie van de Android-systeemimage voor het starten van de app in de emulator, en ten slotte Android SDK’s, waarmee de apps kunnen worden georganiseerd, verwerkt, getest en gedebugd. Wees echter voorzichtig, want voordat u kunt downloaden, moet u de nieuwste versie van de Java Se Development Kit-software naar uw computer downloaden, rechtstreeks van de Oracle-website.

Hoe Android Studio te gebruiken

Wanneer u Android Studio start, geeft de IDE een welkomstvenster weer. Links ziet u een lijst met recent geopende projecten, rechts een menu waarmee u in verschillende modi aan de slag kunt. Om te beginnen met het ontwikkelen van onze Android app, selecteren we vervolgens de optie “Start een nieuw Android Studio project”. Dit zal een project creatie wizard starten, die verdeeld is in twee schermen. Met de eerste van deze kunt u het type toepassing kiezen. Laten we om te beginnen de toepassingscontext definiëren tussen telefoon en tablet, Wear OS, tv, Android Auto en Android Things. Elk van deze is gekoppeld aan verschillende basissjablonen, zoals Empty Activity, degene die voornamelijk wordt gebruikt om een applicatie vanaf nul te starten.

Het tweede scherm is in plaats daarvan nuttig om ons project te configureren door alle aspecten te kiezen, van de app-naam tot het pakket, zelfs door de locatie in het bestandssysteem van de ontwikkelmachine, de programmeertaal tussen Java en Kotlin en de minimale indicatieve versie van de Android API die moet worden ondersteund.

Als de aangegeven procedure is voltooid, zal Android Studio een eenvoudig project terugsturen, maar wel al volledig functioneel. Het project heeft een precieze initiële structuur, die bestaat uit drie hoofddelen: de Java code map, de res map (met resources meestal gemaakt in XML) en een configuratiebestand bekend als AndroidManifest.xml. Op zijn beurt staat het hele project in een map met de naam app, in feite de standaardmodule. Dit is vooral belangrijk omdat de IDE een project in verschillende modules verdeelt, die elk een andere rol kunnen spelen, zoals de Java-bibliotheek, de Android-bibliotheek en de opname van een extern project. Als gevolg hiervan bevat de app-module manifest-bestanden, Java-code en resources.

Naast de module vinden we in Android Studio de sectie Gradle Scripts, een virtuele thuisbasis voor de build-bestanden die Gradle zal gebruiken om ons project om te zetten in een volledig functionele applicatie. In detail, er zijn twee build bestanden beschikbaar, een voor het hele project en een voor de app module alleen. Een belangrijk aspect dat niet mag worden vergeten is dat, zodra een wijziging is aangebracht in het bouwbestand, de knop “Sync Project with Gradle files” moet worden geselecteerd in de werkbalk. U herkent het aan het olifantvormige pictogram met een blauwe pijl, in het menu Bestand en in de melding die Android Studio voorstelt zodra er iets is gewijzigd in een Gradle-bestand.

Wij willen u erop wijzen dat er in het menu Extra de vermeldingen AVD Manager en SDK Manager zijn. De eerste activeert, zoals de naam al doet vermoeden, Android SDK Manager, terwijl de andere Android Virtual Device Manager activeert. Met Android SDK Manager kunnen we onze SDK integreren met verdere functionaliteiten en updates, terwijl Android Virtual Device Manager ons toelaat om één of meerdere emulators te creëren, voor het geval we onze projecten niet op hardware willen of kunnen draaien. Een laatste en belangrijk aspect van Android Studio is de lay-out preview, direct beschikbaar. De inhoud wordt weergegeven in de Ontwerpmodus, die typisch visueel is, of in de Tekstmodus, die het typische XML-formaat weergeeft. Bovendien zijn er vervolgkeuzemenu’s waarmee u de voorbeeldvoorwaarden kunt wijzigen wat betreft model, oriëntatie en beschikbare Android-versie.