Hoe Android Debug Bridge te gebruiken

Om communicatie tussen uw Android-toestel en uw thuis-pc mogelijk te maken, moet u ADB Android gebruiken: hier is wat het is en hoe het werkt.

Soms kan het nuttig zijn om uw Android-telefoon of -tablet met uw thuiscomputer te laten communiceren, om een aantal redenen. U kunt bijvoorbeeld foto’s en documenten downloaden, of omgekeerd, ze uploaden naar uw smartphone zodat u ze altijd bij de hand hebt. Hiervoor is er de Android Debug Bridge, een tool in de SDK software.

ADB Android: waar het voor is

ADB Android kan echt nuttig zijn bij verschillende gelegenheden wanneer u het gebruik van uw Android toestel wilt uitbreiden. Rechtstreeks werken op je smartphone is heel wat anders dan werken vanaf een terminal. Met de Android Debug Bridge kunnen gebruikers hun mobiele telefoons of tablets aanpassen, bijvoorbeeld door toegang te krijgen tot verborgen functies die ze met normale toegang niet zouden kunnen zien.

Deze functies zijn vooral nuttig voor experts, zoals tools voor het schrijven van applicaties. Maar zij zijn ook zeer belangrijk voor de ontwikkelaars van toepassingen. Met dit hulpmiddel kunt u geavanceerde commando’s naar uw toestel sturen. Een andere zeer nuttige functie van ADB Android is de mogelijkheid om gegevens te herstellen van het toestel wanneer het in herstel modus is. Hiermee kunt u oude foto’s of opgeslagen documenten terughalen.

Hoe ADB Android werkt

Nu gaan we eens kijken hoe u ADB Android kunt gebruiken. Het is goed om te weten dat om communicatie tussen PC en smartphone/tablet mogelijk te maken, u een USB-kabel en een draadloze verbinding nodig hebt. Bovendien moet u eerst onder “Debug Usb” de zogenaamde Android add-on functionaliteit activeren, die de computer toegang geeft tot het bestandssysteem van uw toestel. U moet ook Android Studio installeren.

Daartoe volgt u een configuratiewizard in het programma, en installeert u alle aanbevolen pakketten. Zodra u alles hebt, moet u de twee apparaten tegelijk met het internet verbinden. U moet dan de ADB Wireless-app gebruiken, waarmee u ADB ten volle kunt benutten. Op dit punt kan het Android toestel worden aangesloten op de computer met de USB kabel.

Wat u kunt doen met ADB Android

Op dit punt zijn er verschillende commando’s die u kunt uitvoeren met ADB Android. Dit is vooral handig als u verschillende soorten materiaal wilt opslaan. Een zeer klassiek geval is dat van een volle smartphone: alvorens deze te formatteren om ruimte vrij te maken, is het belangrijk te kunnen opslaan wat erop staat. Met ADB Android kunt u niet alleen een back-up van uw SD-kaart maken, maar ook bestanden die op uw toestel zijn opgeslagen naar uw computer kopiĆ«ren, of omgekeerd, inhoud die op uw PC is opgeslagen naar uw computer overbrengen. Met ADB is het altijd mogelijk om opgeslagen materiaal te downloaden. Een andere belangrijke functie is de mogelijkheid om op het Android toestel toepassingen te installeren die op de computer staan. Er zijn ook een aantal functies speciaal voor ontwikkelaars.

De belangrijkste commando’s van Adb Android

Android Debug Bridge kan verschillende commando’s uitvoeren, afhankelijk van de vereiste functie. Om bijvoorbeeld uw toestel vanop afstand te herstarten, moet u “ADB reboot” gebruiken, wat een herstart in normale modus toelaat, terwijl “ADB reboot recovery” een herstart in herstelmodus toelaat, wanneer u iets moet herstellen. Een andere reboot modus die mogelijk is met ADB Android is in “Bootloader Mode”, die gebruikt wordt op toestellen waar deze functie beschikbaar is. Of, in plaats van eerst naar Bootloader te gaan en dan “Fastboot” te kiezen, kun je direct in Fastboot modus rebooten met “ADB Reboot Fastboot”. In deze modus kunt u zowel aangepast herstel als aangepaste rom op uw apparaat flashen.

Het commando waarmee u bestanden naar uw apparaat kunt sturen is in plaats daarvan “ADB push Source Destination”. U moet uiteraard het bronpad van het bestand opgeven in het opdrachtargument en de bestemming waarnaar u het bestand wilt zenden. Om bestanden van het apparaat te downloaden, is het commando dat gebruikt moet worden “ADB pull FileLocation Destination”. Ook hier moet u het pad en de bestemming opgeven. Tot slot kunt u apps op het apparaat installeren, met het commando “ADB install APKLocation”.

De Debug Usb

Zoals gezegd, hebt u voor het gebruik van ADB Android een speciale functie nodig, genaamd Debug USB. Hiermee kunt u geavanceerde communicatie met uw apparaat tot stand brengen, toepassingen installeren, systeeminformatie lezen, maar ook root-rechten toekennen. Maar waar gaat het over? De naam is afgeleid van het proces dat debugging wordt genoemd, d.w.z. het zoeken naar bugs en deze herstellen. Dit hulpmiddel wordt vooral gebruikt door ontwikkelaars van toepassingen en verschijnt in een verborgen menu. Wanneer de PC verbonden is met de smartphone, is het mogelijk om de app in ontwikkeling te controleren. Het is ook mogelijk om specifieke aspecten van de software op de smartphone te wijzigen of een Android app te ontwikkelen.