De nieuwe Chrome is uit: wat is er nieuw

Esthetische en inhoudelijke veranderingen, afscheid van legacy-componenten en meer beveiliging: dat is wat er nieuw is met de nieuwe Chrome.

De eerste versie van Google’s Chrome-browser voor 2021, Chrome 88, is eindelijk hier en beschikbaar voor Android-, iOS-, Windows-, macOS-, Linux- en Chrome OS-apparaten. Chrome 88 brengt gebruikers nieuwe functies onder de motorkap en een nieuwe esthetiek, en het is de eerste versie van de browser die afscheid neemt van Adobe Flash.

De zeer oude, en zeer gevaarlijke, Adobe-technologie voor het maken van multimedia-inhoud en het publiceren daarvan op websites is nu eindelijk dood. En we zullen het niet missen. Maar Flash is niet het enige waar Chrome 88 afscheid van neemt. Om veiligheidsredenen neemt Chrome 88 ook afscheid van FTP en oude Mac-besturingssystemen. De grafische vernieuwingen zijn daarentegen allemaal gericht op de donkere modus: de donkere modus is nu uniformer, met kleine streepjes donkergrijs die het aangenamer en rustgevender voor de ogen maken. Tot slot experimenteert Google met Chrome 88 met een nieuwe manier om gebruikers te waarschuwen voor welke toestemmingen sites vragen.

Google Chrome: wat is er nieuw voor de beveiliging

Naast de gebruikelijke beveiligingspatches die altijd in nieuwe versies van de browser worden opgenomen, heeft Google met Chrome 88 een einde gemaakt aan de levenscyclus van Flash: Flash is al op 31 december 2020 door moederbedrijf Adobe verlaten en al veel eerder door alle browsers geblokkeerd, en verdwijnt nu uit de code van Chrome. Het einde van de levenscyclus van dit formaat, gezien het feit dat Chrome een marktaandeel van bijna 70% heeft.

Op dezelfde manier verdwijnt ook de Legacy Browser Support, dat wil zeggen ondersteuning voor sites en apps die nog steeds Internet Explorer gebruiken via een add-on, uit de code van Chrome. Ook hier is de motivatie veiligheid: de ondersteuning is nu rechtstreeks geïntegreerd in Chrome en daardoor veel veiliger.

Met de nieuwe Chrome 88 is het niet langer mogelijk om FTP-URL’s te bezoeken (File Transfer Protocol, een protocol voor het doorzoeken van bestanden op een externe server). Chrome is nu alleen compatibel met FTPS, dat in tegenstelling tot het eerste een versleuteld en beveiligd transmissiekanaal heeft.

Laatste vaarwel: Chrome 88 draait niet op oudere Macs met macOS X 10.10 Yosemite, die dateren uit 2014.

Google Chrome: de nieuwe machtigingen

Het heeft niet direct met beveiliging te maken (want in principe verandert er niets), maar met de gebruikersinterface en het gebruiksgemak, de nieuwe manier waarop Chrome 88 de door websites vereiste machtigingen weergeeft: in plaats van de vorige grote pop-upbanner die informatie gaf over de vereiste machtigingen, verschijnen er nu kleine tags links van het websiteadres.

De gebruiker kan vervolgens op de tags klikken om de toestemming op elk gewenst moment in te trekken, of deze verlenen als hij deze eerder heeft geweigerd. Toegestane rechten gelden voor elke site, tabblad voor tabblad. En over tabbladen gesproken, het is nu mogelijk om in een open tabblad te zoeken door chrome://flags/#enable-tab-search in te schakelen.