Instagram wijzigt beleid naaktfoto’s: what’s new

Oversized zwart model verslaat Instagram en dwingt het sociale netwerk tot excuses: algoritme is racistisch, naaktbeleid moet worden gewijzigd

Het sociale netwerk van beelden bij uitstek, Instagram, staat op het punt om zijn beleid inzake artistieke naaktfoto’s te wijzigen. Het doet dit na een grote controverse na het verwijderen van een halfnaakte foto geplaatst door zwart curvy model Nyome Nicholas-Williams, een voormalig kampioen van de strijd tegen body shaming, die het platform beschuldigde van racisme.

Instagram heeft de fout die door zijn algoritme is gemaakt erkend en beloofd het te corrigeren, waarbij het echter uitlegt dat het enige tijd zal duren voordat de technische aanpassingen volledig effect hebben. “Maar we zijn vastbesloten om het goed te doen,” zei een woordvoerster. Instagram heeft, om eerlijk te zijn, niet direct gereageerd op beschuldigingen van raciale vooringenomenheid, maar zei: “Naast deze beleidswijziging zijn we eerder dit jaar bezig geweest met breder gelijkheidswerk om ervoor te zorgen dat we de zwarte gemeenschap op ons platform beter ondersteunen.”

Naaktfoto’s op Instagram: de controverse

Instagram’s beleid inzake naaktfoto’s is duidelijk: “geen naakte inhoud is toegestaan op Instagram […] Dit omvat foto’s van vrouwelijke tepels, terwijl foto’s van littekens van een borstamputatie en vrouwen die borstvoeding geven wel worden geaccepteerd. Foto’s van schilderijen en beeldhouwwerken met naaktafbeeldingen worden ook geaccepteerd”.

De verwijderde foto van Nyome Nicholas-Williams was echter niet formeel in strijd met dit beleid: het model was te zien in een driekwartstand, met haar benen gekruist en haar borsten bedekt door haar armen. Toch werd het verwijderd, Nicholas-Williams woedend makend: “Dunne, blanke lichamen worden geprezen en gewaardeerd voor hun vorm wanneer ze naakt op dit platform verschijnen en de beelden worden nooit verwijderd, noch wordt gevraagd waarom de foto werd gepubliceerd […] We hebben allemaal lichamen en kunnen ervoor kiezen om ze te vieren zoals we willen. Renaissance schilderijen waren meestal gebaseerd op het naakte lichaam, ik hou van kunst dus ik weet het! Hoe zijn we zo bang geworden om onze kunst te delen en onze lichamen te vieren zonder door anderen te worden geseksualiseerd of veroordeeld? Dit is kunst, ik ben kunst!”

Het zwarte model verwijst hiermee duidelijk naar haar blanke collega’s die veel met de regels van de sociale media spelen en veel “pikante” foto’s plaatsen zonder daarvoor gestraft te worden. Een beroemd geval van dergelijk gedrag, dat door fans werd aanbeden en door het platform getolereerd, was dat van Emily Ratajkowski.

Instagram’s nieuwe beleid inzake naaktheid

Om een einde te maken aan de controverse, die beslist gevaarlijk is in een tijd van rassenconflicten zoals die nu al maanden in de Verenigde Staten plaatsvinden, heeft Instagram besloten zijn beleid te wijzigen: het zal nu de publicatie toestaan van beelden van vrouwen die hun borsten vasthouden, met hun handen bedekken of met hun armen om hun borsten slaan, waarbij de eerdere richtlijnen die leidden tot de verwijdering van sommige van deze beelden omdat ze als pornografisch werden beschouwd, worden gewijzigd.