WhatsApp op twee telefoons: de nieuwe bètafunctie waar iedereen op heeft gewacht

De mogelijkheid om hetzelfde WhatsApp-profiel op twee telefoons tegelijk te gebruiken is een van de verboden dromen van honderden miljoenen gebruikers over de hele wereld, maar dat staat op het punt te veranderen

Een van WhatsApp’s meest reikhalzend uitgekeken innovaties, de mogelijkheid om hetzelfde profiel op twee telefoons tegelijk te gebruiken, staat eindelijk op het punt werkelijkheid te worden. Dit is een evolutie van WhatsApp’s “multi-device” functie, die sinds een paar weken voor iedereen beschikbaar is, maar met een belangrijke beperking.

De beperking staat op het punt te verdwijnen volgens de altijd goed geïnformeerde auteur van de blog WABetaInfo, die weer een hint van de komst van “multi phone” heeft gevonden in de nieuwste beta van de app. Een nieuwigheid die de manier waarop we de WhatsApp-app gebruiken echt kan veranderen, ten goede, bijvoorbeeld door ons toe te staan hetzelfde profiel te gebruiken op onze persoonlijke en werktelefoons. Of op twee persoonlijke telefoons, zelfs een Android en een iPhone met iOS. Deze laatste optie zou trouwens een evolutie zijn van de functie om het chatarchief van iOS naar Android te migreren, die ook zeer recent is. Na maanden, zo niet jaren, van inertie, lijkt WhatsApp wakker te zijn geworden.

WhatsApp op twee telefoons: hoe het nu werkt

Met de recente introductie van ‘multi-device’ op WhatsApp kun je hetzelfde profiel op maximaal vier apparaten tegelijk gebruiken. De grote beperking is echter dat van de vier apparaten er slechts één een mobiel apparaat met een telefoon-SIM kan zijn. Dus één smartphone of tablet, maar misschien ook twee of meer computers.

Wie vandaag probeert de WhatsApp multi-device procedure op twee telefoons uit te voeren, krijgt het onfortuinlijke resultaat dat de eerste telefoon wordt losgekoppeld zodra hij de tweede aansluit.

WhatsApp op twee telefoons: wat verandert er nu

Het nieuws dat WABetaInfo onderschepte, zit allemaal in een screenshot, gepubliceerd door de blog: je ziet het bericht waarmee WhatsApp de gebruiker waarschuwt dat de app versleutelde berichten aan het downloaden is op het nieuwe bijbehorende toestel. Het is hetzelfde bericht dat we elke keer zien als we een nieuw apparaat verbinden met WhatsApp, op dezelfde manier als we hierboven hebben vermeld.

Maar deze keer is het screenshot anders: het is verticaal, dus het is van een smartphone of tablet. Volgens WABetaInfo is het daarom in de nieuwste WhatsApp-bèta mogelijk om hetzelfde profiel op twee telefoons of in ieder geval op twee mobiele apparaten te gebruiken.

WhatsApp op twee telefoons: wanneer komt het

Zoals we altijd hebben uitgelegd, wanneer we het hebben over nieuwe functies in WhatsApp-bèta’s, herhalen we dit keer dat de functie nog niet voor iedereen beschikbaar is. In het verleden heeft WhatsApp vaak interessante nieuwe functies opgenomen in bèta-apps, zonder ze naar de officiële apps te brengen (of dat veel later te doen, zoals in het geval van multi-device).

Dit keer zijn de tekenen echter anders: WhatsApp heeft de ontwikkeling van nieuwe functies de afgelopen twee maanden juist aanzienlijk versneld en de app veel vaker geüpdatet. Het lijkt te zijn ontwaakt uit een staat van verdoving, en de reden voor het ontwaken is waarschijnlijk de steeds geloofwaardiger concurrentie van Telegram, dat elke maand nieuwe functies uitbrengt in een ongelooflijk tempo.