Is Chrome super traag? Wijzig deze instellingen

Als Google Chrome supertraag is, installeer je gewoon extensies om het aantal geopende pagina’s beter te beheren of schakel je hardwareversnelling uit

De nieuwe Chrome-versie stelt gebruikers in staat om minder batterijvermogen te verbruiken, zelfs als er meerdere tabbladen tegelijk open staan. Dit is een stap voorwaarts, maar gebruikers kunnen nog andere kleine trucjes toepassen om Chrome efficiënter te maken.

Zoals we al meerdere keren hebben aangegeven, beheerde Chrome vroeger tabbladen op de achtergrond minder efficiënt dan nu, en dit veroorzaakte een hoog batterijverbruik op onze verschillende mobiele apparaten. Google heeft deze tekortkoming onlangs aangepakt, en lijkt een redelijk compromis te hebben gevonden met de update van zijn browser. Er zijn echter een paar dingen die iedereen kan doen om de efficiëntie van Google Chrome te verbeteren en tegelijkertijd de prestaties en autonomie van de laptop niet aan te tasten.

Update your browser

Het allereerste wat u moet doen, is controleren welke versie van Chrome u gebruikt. Om dit te doen, typt u chrome://help/ in de zoekbalk en u wordt naar de juiste browserpagina geleid. Op die manier zien we een indicatie van de gebruikte versie, en kunnen we ook de browser bijwerken. Als we het niet eerder hebben geblokkeerd, zal de update automatisch plaatsvinden en hoeven we de browser alleen maar opnieuw te starten om de laatste versie beschikbaar te hebben. U kunt heel eenvoudig zien of Chrome up-to-date is. Kijk maar eens naar de vermelding “Google Chrome is up-to-date”, die verschijnt onder de beschrijving van de versie die u gebruikt.

Controleer uw extensies

Hoe meer extensies en hoe meer tabbladen u gebruikt, hoe meer Chrome van de batterij van uw apparaat zal verbruiken. Voordat we een drastische keuze maken en alle open tabbladen sluiten, controleren we welke tabbladen de meeste CPU en RAM verbruiken via de ingebouwde taakbeheerder van de browser. Taakbeheer vinden is heel eenvoudig, open het menu, selecteer het item Andere hulpmiddelen en klik dan op de kop Taakbeheer. Om de tabbladen en extensies die de meeste energie verbruiken te stoppen, klikt u op “proces beëindigen”.

Hardwareversnelling

In de instellingen van Chrome vinden we ook de functie voor hardwareversnelling waarmee u de prestaties van de Google-browser kunt verbeteren. Voor sommige deskundigen helpt deze functie echter niet echt, maar vermindert zij eerder de prestaties en verhoogt zij het verbruik, terwijl zij voor anderen zeer nuttig is. De enige manier om daar achter te komen is het te testen op uw eigen computer. Om dit te doen, open het menu (de drie verticale stippen icoon in de rechterbovenhoek) en ga naar Instellingen. Scroll nu naar beneden op de pagina die zich opent en ga naar de laatste rubriek: “Toon Geavanceerde Instellingen”. We zien nu de kop Gebruik hardwareversnelling indien beschikbaar, en activeren dit door op het vinkje te klikken.

Reset

Als de hierboven beschreven technieken niet hebben geholpen om de prestaties en het stroomverbruik van de browser te verbeteren, kunnen we overwegen om de browser opnieuw in te stellen. De reset-knop is te vinden in de Geavanceerde instellingen onder het kopje voor hardwareversnelling. Om de operatie uit te voeren klikt u op “Reset Settings”, en vervolgens op Reset om de actie te bevestigen.