Instagram en Messenger: nieuwe chatfuncties

Nieuwe functies komen naar Facebook-eigen Instagram en Messenger chats: al het laatste nieuws van het sociale netwerk

Nieuwe en spannende functies komen naar Mark Zuckerberg-eigen Instagram en Messenger chats voor een volledig nieuwe messaging-ervaring. Naast de mogelijkheid om met vrienden in real time video’s te bekijken met Watch Together, kunnen chats worden gepersonaliseerd met nieuwe TinyTAN-thema’s.

Facebook’s doel lijkt niet alleen te zijn om de chats van haar verschillende apps te verenigen, maar om een geheel nieuwe manier van communiceren te creëren. Bijvoorbeeld door meerdere contactpersonen toe te staan een video van Reels, IGTV of zelfs tv-programma’s rechtstreeks in gesprek met vrienden te bekijken. Interessant is ook de aankondiging van een ‘verdwijnmodus’, die doet denken aan de kortstondige berichten die net op WhatsApp zijn verschenen, waarbij verzonden berichten onmiddellijk uit de chatgeschiedenis verdwijnen nadat ze door de ontvanger zijn bekeken.

Watch Together: wat het is en hoe het werkt

De eerste functie heet Watch Together en is in de VS al beschikbaar voor degenen die upgraden naar de nieuwste versie van Instagram. Door een videochat op Instagram of Messenger te starten met je contacten en te klikken op de knop rechtsonder in het scherm om TV en films te selecteren, kun je video’s kiezen om te bekijken uit een brede selectie van content, waaronder IGTV, Reels, tv-programma’s, films en trending video’s.

Daarnaast is het sociale netwerk bezig om twee originele shows exclusief naar zijn berichtenplatforms te brengen: Here for It met digitale maker Avani Gregg en Post Malone’s Celebrity World Pong League met de voor een Grammy genomineerde rap superster.

Chats aanpassen met TinyTAN-thema’s

Een andere nieuwe functie stelt gebruikers in staat om hun gesprekken te personaliseren door thema’s toe te voegen met TinyTAn, een groep karakters gecreëerd door de zeven leden van BTS. Na de update van de app kunnen de emoji en de nieuwe tekens zowel Instagram- als Messenger-chats speciaal maken, zodat je altijd origineel kunt zijn met je vrienden.

Instagram en Messenger: verdwijnmodus

Een van de nieuwe functies die Instagram in een officiële blogpost heeft aangekondigd, is de ‘verdwijnmodus’, waarmee je kunt instellen dat een bericht direct verdwijnt nadat de ontvanger het heeft bekeken. Een functie, zo legt Instagram uit, bedoeld om de veiligheid te waarborgen van gebruikers die een spontaan bericht of reactie willen sturen zonder dat deze in de chatgeschiedenis wordt opgeslagen, en die doet denken aan kortstondige berichten op WhatsApp, ook een app van Facebook.

De functie zal in eerste instantie alleen beschikbaar zijn tussen contacten die elkaar al volgen op Instagram of verbonden zijn op Messenger. Bovendien, als iemand een screenshot van het gesprek maakt, krijgt de andere gebruiker een melding en kan hij beslissen of hij het contact waarmee hij chat blokkeert of rapporteert.