Verbruikt Chrome te veel RAM? Hier komt de Windows 10-oplossing

Een nieuwe Windows 10-technologie belooft de impact van Chrome op het RAM-geheugen met 30% te verminderen: hier is wanneer hij komt

De release van Windows 10 May Update 2020 eerst en van June 2020 Security Update later bracht veel problemen met zich mee voor het pc-besturingssysteem. Printers en randapparatuur die niet meer door de PC worden herkend, incompatibiliteit met sommige videokaartdrivers, plotseling opnieuw opstarten van de computer. Microsoft probeert voor al deze storingen een oplossing te vinden, en heeft die in sommige gevallen al gevonden, zoals blijkt uit de ad hoc uitgebrachte update voor de printerbug.

De mei update 2020 bracht echter ook interessante en vooral zeer nuttige vernieuwingen met zich mee. En die niet alleen Microsofts eigen computers en programma’s verbeteren, maar ook die van zijn concurrenten. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is Chrome: de door Google ontwikkelde browser heeft een zware impact op het RAM-geheugen van de pc, vooral als je veel tabbladen open hebt staan. Chromium, de architectuur waarop Chrome is gebaseerd, wordt ook gebruikt door de nieuwe versie van Edge, de standaardbrowser op Windows 10. En Microsoft-ingenieurs hebben een functie op het besturingssysteem geïmplementeerd die de impact van de browser op het RAM-geheugen met bijna 30 procent kan verminderen.

Windows 10, de nieuwe functie die de pc sneller maakt

Het heet Segment Heap en is het nieuwe geheugenbeheersysteem dat Microsoft met de update van mei op Windows 10 heeft geïmplementeerd. Het is een geavanceerde technologie waarmee u het gebruik van het RAM kunt optimaliseren door elk programma dat op uw PC is geïnstalleerd. Aanvankelijk zou het alleen voor UWP-apps komen, maar uiteindelijk besloot Microsoft het voor iedereen beschikbaar te maken.

Segment Heap wordt al gebruikt door Edge en de prestaties van de browser zijn drastisch verbeterd: ingenieurs schatten dat de browser 27% minder RAM in beslag neemt op de pc. Dit betekent dat zelfs een PC met 8 GB RAM zeer goed kan draaien en zeer snel programma’s kan openen. In feite is het geheugenbeheer van Chrome de afgelopen jaren verslechterd: slechts een dozijn tabbladen open hebben is genoeg om meer dan 50% van het RAM-geheugen in beslag te nemen, wat de prestaties van de computer beïnvloedt.

Wanneer komt de nieuwe technologie naar Chrome

Voorlopig is Segment Heap alleen beschikbaar in Edge, maar het zal ook naar Chrome komen, zoals bevestigd door de ingenieurs van Google, maar het zal tijd kosten: het testen is net begonnen. De ingenieurs van Big G verzekeren dat het nieuwe systeem honderden megabytes geheugen zal besparen, maar de nieuwe versie van Chrome met Segment Heap zal nog even moeten wachten om eventuele operationele problemen te vermijden.