Wat is het nieuwe DAZN X

DAZN kondigt de oprichting aan van DAZN X, een nieuwe innovatiehub die verantwoordelijk zal zijn voor het “socialiseren” van het streamen van sportevenementen

Het heet DAZN X en zal een “innovatiehub” zijn binnen de DAZN Group, het Britse moederbedrijf van DAZN Italië en de 30 andere nationale omroepen die in Europa, de VS, Zuid-Amerika en Azië actief zijn. DAZN X is het resultaat van DAZN’s overname van het in Israël gevestigde Texel begin november 2021.

Texel is op zijn beurt opgericht onder het motto “Socializing streams” en richt zich op het “socialiseren” van streamingplatforms: “Nu steeds meer mensen hun favoriete videocontent naar hun scherm streamen, verwachten gebruikers nu dat hun streamingdiensten dwingender, rijker en boeiender zijn. Zij willen interacteren, spelen en winkelen met hun vrienden en gemeenschappen, synchroon en in real time met de inhoud die zij kiezen. Zij willen dat hun stromen worden gesocialiseerd”, staat op de website van Texel, die nog steeds actief is. Dat is precies wat DAZN X wordt: een divisie binnen DAZN Group waarin de 50 Texelse medewerkers aan de slag gaan om de beleving op het platform dat in Italië de Serie A uitzendt “socialer” te maken.

Van Texel naar DAZN X

De overgang van Texel naar DAZN X zal volgens DAZN Group vrijwel pijnloos en transparant verlopen. De medewerkers van Texel zullen dezelfde activiteiten als voorheen blijven uitvoeren en hun inspanningen uitsluitend richten op DAZN. Het doel is om DAZN interactief te laten worden.

Dat wil zeggen, om de DAZN-kijker in staat te stellen in real time te interageren met het platform, vooral tijdens de uitzending van sportevenementen. “De overname van Texel en de lancering van DAZN X betekenen een aanzienlijke versnelling van onze strategie en positioneren ons als leider in sportinnovatie wereldwijd.”

DAZN X in de praktijk

DAZN X zal, waarschijnlijk zeer binnenkort, verschillende nieuwe functies brengen op de markten waar DAZN momenteel actief is, waaronder Italië. In de praktijk zal de DAZN-kijker kunnen interageren met een gemeenschap van andere DAZN-gebruikers, die tegelijkertijd verbonden zijn, met elkaar praten, spelen of aankopen doen.

Een soort social binnen DAZN, of socialer: het is in feite niet uit te sluiten, gezien het feit dat het belangrijkste product van DAZN in Europa voetbal is, dat er voor elke voetbalploeg specifieke communities zullen worden gecreëerd. De mogelijkheden van DAZN X zijn dan ook legio en de komst ervan was niet alleen voorspelbaar, maar ook wenselijk gezien DAZN’s native online aard: het internet is een verbinding, streaming is slechts een transmissie. Het toevoegen van een verbindingskanaal, zoals DAZN X, aan een uitzendplatform, zoals DAZN, was daarom de logische volgende stap.

Dit alles zal, vanaf het voetbalseizoen 2022/23, samenvallen met de twee nieuwe abonnementen die DAZN zojuist heeft aangekondigd. Volgend jaar zal het kijken naar een wedstrijd via streaming dus heel anders zijn dan wat we vandaag gewoon zijn.