3GSM – Startschot van de grootste beurs voor mobiele communicatie

Op de eerste dag van de 3GSM in Barcelona zagen de eerste innovaties het daglicht. Terwijl de beurs voor mobiele communicatie vroeger een pure productbeurs was, is zij vandaag ook een trend- en technologiebarometer. Zelfs beveiligingsbedrijven en navigatiespecialisten zijn er – de industrie beleeft convergentie.

Nokia heeft zich sterk gemaakt. CEO Olli-Pekka Kallasvuo bevestigde nogmaals dat zijn bedrijf een leidende rol wil spelen in de volgende fase van mobiele communicatie. Voor dit doel hebben de Finnen drie toestellen van de E-serie voorgesteld. De E61i, geoptimaliseerd voor e-mail, de E65 glijdende mobiele telefoon en een nieuwe communicator, die nu de naam E90 heeft gekregen. UMTS, WLAN en het Series 60-platform zijn kenmerken die alle drie de telefoons hebben meegekregen. Naast zakelijke apparaten spelen navigatie en mobiele televisie een belangrijke rol bij Nokia, zoals blijkt uit twee andere nieuwe lanceringen (zie fotogalerij).

Research-in-Motion, LG Electronics en Sagem hebben ook nieuwe producten aangekondigd (zie fotogalerij). Daarnaast heeft Microsoft de zesde versie van zijn mobiele besturingssysteem gepresenteerd. Het moet al in het voorjaar in de eerste apparaten te vinden zijn.

Het bedrijf Acapela presenteert zijn spraakoplossingen voor het eerst op de 3GSM. Vooral bij navigatie is spraakweergave een functie die moeilijk is weg te denken. Met de versie Acapela Mobility 7.1 kan nu ook inhoud zoals SMS, e-mails en webcontent worden nagesynchroniseerd. Acapela is slechts een van de vele voorbeelden die illustreren hoe breed het scala van onderwerpen in de wereld van de mobiele telefoon is geworden. Ook beveiligingsbedrijven en navigatiespecialisten hebben in Barcelona een onderkomen gevonden.

In Spanje werd het definitieve startsein gegeven voor de joint venture Nokia Siemens Networks. De joint venture zal worden onderverdeeld in zes bedrijfseenheden, genaamd Radio Access, Service Core en Applications, Operations Support Systems, Broadband Access, IP Networking en Transport en Services.