Equinix bouwt datacenter in Hamburg

De colocatieprovider Equinix bouwt momenteel zijn eerste datacenter in Hamburg. De faciliteit, die in het derde kwartaal van dit jaar in gebruik moet worden genomen, wordt de vierde locatie van het Amerikaanse bedrijf in Duitsland.

Equinix opent dit jaar een datacenter in Hamburg. Volgens de colocatie-aanbieder investeert hij ongeveer 36 miljoen dollar in de aankoop en de verbouwing en uitbreiding van zijn nieuwe gebouw. Het datacenter HH1 op de Vierenkamp, dat zo’n 12.000 vierkante meter ruimte biedt, zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2019 in gebruik worden genomen. De vestiging in Hamburg is de vierde vestiging van het Amerikaanse bedrijf in Duitsland. Momenteel exploiteert Equinix in totaal negen datacenters in Frankfurt/Main, Düsseldorf en München met colocatieruimte van in totaal ongeveer 60.000 vierkante meter.

original.jpg

Donald Badoux, Managing Director bij Equinix Duitsland, wil van Hamburg een “toegangspoort tot de digitale wereld” maken.

In de dienstverlenende sector is Hamburg van groot belang. Equinix ziet de geografische nabijheid van de Noordzee als een strategisch voordeel van de locatie, die nieuwe mogelijkheden biedt voor aansluiting op aanlandingspunten van onderzeese kabels. Bovendien speelt de Hanzestad een belangrijke rol voor de Europese en Duitse economie als het belangrijkste handels- en zakencentrum in Noord-Europa, voegt het eraan toe.

“Als haven- en handelsstad heeft Hamburg altijd bekend gestaan als Duitslands toegangspoort tot de wereld,” aldus Donald Badoux, Managing Director bij Equinix Duitsland, over de aankondiging. “Met behulp van onze interconnectie- en colocatiediensten helpen wij er binnenkort voor te zorgen dat dit ook voor de digitale wereld geldt.” De manager zinspeelt op een resolutie van de senaat van Hamburg, die in 2015 de strategie “Digitale Stad” heeft goedgekeurd. Het doel is om de Hanzestad te vestigen als een toonaangevende digitale locatie in heel Duitsland en Europa.

Volgende investeringen

Naast de nieuwe opening in Hamburg plant Equinix nog meer investeringen in Duitsland tegen het einde van 2019. Zo kondigde de onderneming in oktober jongstleden de uitbreiding van haar vestiging in Frankfurt aan. In de boekjaren 2018 en 2019 zegt de dienstverlener meer dan 150 miljoen dollar uit te geven aan de organische uitbreiding van zijn Duitse datacenters. Tot haar klanten in dit land behoren ongeveer 900 bedrijven.

Wereldwijd exploiteert Equinix meer dan 200 datacenters in 52 markten. In het gefragmenteerde segment voor colocatiediensten is de provider wereldwijd marktleider met een aandeel van 13 procent, zo hebben analisten van Synergy Research vastgesteld (vanaf Q1 2018). Op de tweede en derde plaats volgen het Amerikaanse Digital Realty (circa 8 procent) en het Japanse NTT Group (circa 6 procent), dat met zijn dochter E-Shelter een van de belangrijkste colocatie-aanbieders in Duitsland is.